nwindows10

Internet bağlantım neden bu kadar yavaş? Ne Yapabilirim?



Internet bağlantınız ne kadar hızlı olursa olsun bazen aşırı yavaşlayıp süründüğü de olur. Bu makale size, ters gidebilecek şeyleri belirleme, bunlarla nasıl başa çıkacağınızı ve Internet bağlantınızdan en yüksek performansı nasıl elde edeceğinizi öğrenme konularında yardımcı olacaktır.


Kullandığınız Internet bağlantısı, bağlantı hızınızın belirlenmesinde en önemli etkendir. Internet Servis Sağlayıcı'nızın (ISS) verdiği hizmet kalitesinin düşük olması, satın aldığınız pakete ait bant genişliğinin düşük olması veya adil kullanım kotasını doldurduğunuz için hızınızın düşürülmüş olması gibi etkenler hızınızı doğrudan etkiler. Bunu test etmek için Internet hız testi araçlarını kullanabilirsiniz.


İkinci olarak, telefon hattınızın iyi durumda olduğundan emin olun. Evinizdeki veya iş yerinizdeki telefon hattı eskiyse ya da kötüleşmişse, başka telefon hatlarının kaçak sinyalleri toplayabilir veya başkalarının konuşmalarını alabilirsiniz. Modem, aynı bilgileri kesintisiz olarak iletilene kadar defalarca göndermek zorunda kalacağından, bu sorunlar İnternet bağlantınızı yavaşlatır. Zarar görmediklerinden, yıpranmadıklarından veya elektrik kablolarına ya da diğer telefon kablolarına dolanmadıklarından emin olmak için telefon kablolarınızı kontrol edin. Telefon hatlarınızda parazit olduğunu fark ederseniz, hatların iyi durumda olduklarından emin olmak için evinizin içinden ve dışından kontrol etmeleri için telefon sağlayıcınıza başvurabilirsiniz.

Kablosuz ağ kullanıcıları için ipuçları


Kablosuz ağa (Wi-Fi) bağlanırken, Internet bağlantı hızınız hem bilgisayarınızın bulunduğu konumdan hem de aynı bölgede diğer kablosuz cihazların olup olmadığından etkilenebilir. Kablosuz ağlar, mikrodalga fırınların veya telsiz telefonların kullandığına benzer frekanslar üzerinden çalışır. 2,4 gigahertz (GHz) kablosuz dizüstü bilgisayarınızın yanında 2,4 GHz telsiz telefonun çalıştırılması parazite neden olabilir veya kablosuz ağ bağlantısını tamamen engelleyebilir. Web'de gezinirken telefon görüşmeleri yapmak istiyorsanız, kablosuz ağınızdan farklı bir frekansta çalışan bir kablosuz telefon veya kablolu telefon kullanın.

Fiziksel engellerin yanı sıra, kablosuz erişim noktasına veya yönlendiriciye yakınlık da Internet bağlantı kalitenizi etkiler. Bağlantı hızınızı artırmak için, erişim noktasına yaklaşın ve erişim noktasıyla bilgisayarınız arasında hiçbir fiziksel engel bulunmadığından emin olun.

Sorunun kablosuz bağlantıdan kaynaklanıp kaynaklanmadığını kesin olarak anlamak için ise bir süre modeme kablo ile olarak bağlanarak sorunun devam edip etmediğini denetlemeniz yeterli olacaktır.

Bilgisayar sorunları, casus yazılımlar, virüsler ve diğer programlar


Bilgisayarınızın durumu Internet bağlantınızı etkileyebilir. Casus Yazılımlar ve virüsler kesinlikle sorunlara neden olur, ancak İnternet bağlantı hızınız eklenti programlarından, bilgisayarın bellek miktarından, sabit disk alanından ve durumundan ve çalışmakta olan programlardan da etkilenebilir.

Casus yazılımlar ve virüsler düşük Internet performansının en sık görülen nedenlerinden ikisidir. Casus yazılımlar, tarayıcınızla çakışarak ve Internet bağlantınızı tekelinde tutarak sisteminizi yavaşlatabilir. Casus yazılımlar Internet kullanımınızı ve tuş vuruşlarınızı izler, bu da gecikmelere neden olur. Aynı anda birden fazla casus yazılım programı çalıştığında sorun karmaşıklaşır. Sorun yeterince ciddiyse, bağlantınızı tamamen kaybedebilirsiniz. Internet performansınızı yeniden kazanmak için, her türlü casus yazılım istilasını temizleyen bir casus yazılım önleme programını düzenli olarak çalıştırmalısınız. Daha fazla bilgi için bkz. Zararlı Yazılımlara Karşı Silahlarımız Nelerdir ?

Ayrıca bakınız;

Bilgisayar virüsleri de Internet performansının düşmesine neden olabilir. Bir virüs bilgisayara bulaştığında, genellikle e-posta yoluyla kopyalarını göndererek kendini yaymaya çalışan bilgisayar kodu yükler. Bazı virüsler, diğer tüm işlemlere çok az bilgi işleme gücü ve Internet bağlantısı bant genişliği bırakacak şekilde, dakikada yüzlerce e-posta iletisi hızında çoğalabilir. Virüsler çalıştıklarına dair açık belirtiler göstermezler; bu nedenle en iyisi virüsten koruma yazılımınızı her zaman çalıştırmaktır. Virüslerin üstesinden gelmeyle ilgili daha fazla bilgi için, bkz. Güvenlik Tehditleri Nelerdir? - İstatistikler

Tarayıcı eklentileri de performans sorunlarına neden olabilir. Tarayıcı eklentileri genellikle tarayıcınızın araç çubuğunda görünen multimedya eklentileri, arama çubukları veya diğer programlar gibi programlardır. Birçok tarayıcı eklentisi multimedya veya özelleştirilmiş belge görüntüleme olanağı sunarak zengin bir tarama deneyimi için katkıda bulunabilir. Ancak bazı eklentiler Internet bağlantınızı yavaşlatabilir. Eklentilerin performansı yavaşlattığından kuşkulanıyorsanız tüm eklentileri devre dışı bırakarak tarayıcınızı bir süre bu şekilde kullanın.

Diğer tüm bilgisayar programları gibi tarayıcılar da verimli çalışmak için belirli miktarda bilgisayar gücü, bellek ve sabit disk ister. Ziyaret ettiğiniz web sayfaları önce belleğe yüklenir, ardından geçici disk dosyalarına kaydedilir. Belleğin ve bilgisayar gücünün büyük bir bölümünü kullanan bir başka programının çalıştırılması tarayıcı ile rekabet ederek gecikmelere neden olabilir. Internet bağlantınızın yavaş olduğunu fark ettiyseniz ve çalışmakta olan başka programlar varsa, bu programları kapatmayı deneyin. Çok sayıda program çalıştırmak istiyorsanız, bilgisayarınızın belleğini artırmayı düşünebilirsiniz. Yetersiz disk alanı da performans sorunlarına yol açabilir. Tarayıcı belleğinindeki geçici dosyaları silerek disk alanınızı artırabilirsiniz.

Bağlantı hızını etkileyen dış etkenler


Ne yazık ki, kontrolünüz dışında gelişen olaylar ve durumlar bulunmaktadır. Hızlı bir bağlantıda bile web sitelerinin yoğunluğu veya bilgisayar virüslerinin yayılması gibi dış etkenler tüm Internet'i yavaşlatabilir. Gözde web siteleri kullanıcıların istilasına uğrayabilir. Örneğin, televizyon reklamında bir web sitesinden bahsedildiğinde, birçok kişi bu siteyi aynı anda ziyaret edebilir. Web sitesi bu yoğunluğa karşı hazırlıklı değilse, bir gecikmeyle karşılaşabilirsiniz.

Yoğun virüs patlamalarında Internet yavaşlayabilir. Pek çok virüs, bilgisayarların kendisinin yüzlerce veya binlerce kopyasını göndermesi yoluyla yayılır. Bu, Internet'in hızını son derece yavaşlatabilir.

Aynı ADSL bağlantısını çok sayıda bilgisayarın kullanıyor olması da normalden daha yavaş bağlantı hızıyla sonuçlanabilir. Bu yavaşlamalar, çok sayıda kişi aynı anda Internet'e bağlanmaya çalıştığında meydana gelir ve çoğunlukla etkinliklerin en yoğun olduğu saatlerde ortaya çıkar.

Bir şirket ağındaysanız, genel ağ ve proxy sunucu kullanımı Internet performansınızı etkileyebilir. Birçok ağ yöneticisi Internet kullanımını izler ve yoğun saatlerde insanların büyük dosyaları yüklemek gibi etkinliklerini engellemeye çalışır. Internet erişiminizin kimi zaman yavaşladığını görüyorsanız, bu konuyu ağ yöneticinizle tartışmalısınız.


Bütün bunları okudum anladım ama benim sorunum bunlar değil?


Bu durumda da deneyebileceğiniz bazı şeyler var;

1- Antivirüs yazılımınızı değiştirin ya da geçici bir süre için devre dışı bırakın ya da kaldırın.


Antivirüs yazılımları bütün ağ trafiğinizi gözlerler ve tararlar. Bu ise özellikle zayıf sistemlerde bir gecikmeye sebep olabilir. Hatta son derece güçlü bir sisteminiz bile olsa basitçe antivirüs yazılımınız size uymuyordur.

2- Ağ kartınızın sürücüsünü güncelleyin.


Windows 10'un şimdilik en büyük problemi sürücü sorunları. İlk olarak ağ kartınızın sürücüsünü Aygıt Yöneticisi'nden güncellemeyi deneyin. Bunun için;

  1. Yönetimsel Araçlar Menüsü'nü açın ve Aygıt Yöneticisi'ne tıklatın.
  2. Ağ Bağdaştırıcıları açılır menüsünü genişletin ve kullandığınız ağ kartına çift tıklatın;

  3. Açılan pencerede Sürücü sekmesini seçtikten sonra Sürücü Güncelleştir butonuna tıklatın.

  4. Açılan pencerede Güncel sürücü yazılımını otomatik olarak ara seçeneğini seçin.

  5. Sürücü aranacak ve yüklenecek.

  6. Ancak Aygıtınız için en güncel sürücü zaten yüklü mesajı ile karşılaşırsanız alttan devam edin.


Aygıt Yöneticisi her zaman en güncel yazılımı yükleyemez. Ya da ağ kartınızın üreticisi en güncel sürücüyü Beta olarak işaretlediği için yüklemez. Bu durumda sürücüyü kendiniz araştırıp yüklü olan sürücüden daha güncel sürümünü aramanız, bulmanız durumunda da kendiniz yüklemeniz gerekir. Bunu nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız buradan yardım alabilirsiniz: Sürücü (Driver) Nedir ve Nasıl Yüklenir?

3- Router (Modem) yazılımını (Firmware) günceleyin


Bazen sorun Router yazılımınınızın güncel olmaması olabilir. Üretici cihazda var olan sorunları çözmek için güncel bir yazılım yayınlamıştır ve sorununuzun çözümü bu yazılımdadır ama haberiniz yoktur. Bunu kontrol etmek için Router arayüzünen yüklü yazılım sürümünü öğrendikten sonra üreticinin sitesinde daha güncel yazılım sürümü olup olmadığını denetleyin. Varsa üreticinin talimatlarına uygun olarak güncelleyin.


4- DNS önbelleğini ve geçici dosyaları temizleyin.


Bazı durumlarda DNS önbelleği ve geçici dosyaları sorunun kaynağı olabilir. Bunları temizlemek için şunları yapın;

  1. Burada anlattığım şekilde DNS önbelleğini sıfırlayın: DNS önbelleğini temizlemek
  2. Çalıştır'ı açın ve %temp% yazıp Enter'a basın.
  3. Açılan klasördeki her şeyi silin.


5- Ayrılabilir Bant Genişiği (QoS - Quality of Service) sınırını iptal edin.


Windows varsayılan olarak internet bağlantınızın %80'ini kullanır. Geriye kalan %20 "Quality of Service" kısaca QoS tarafından kullanılır. Normalde bu gerekli bir uygulamadır çünkü eğer bant genişliğini bir şekilde tamamen kullanıyorsanız o sırada gönderilmesi önemli olan bir veriyi hattın dolu olmasından dolayı gönderemezsiniz veya almanız gereken önemli bir veriyi alamazsınız. Bu sınırlamayı devre dışı bırakmak için ya da tekrar etkinleştirmek için şunları yapın;

  1. Buradan QoS.rar dosyasını indirin.
  1. Sisteminizde .rar dosyalarını açacak bir yazılım yüklü olup olmadığına bağlı olarak şunlardan birini yapın;
    • Rar dosyalarını açabilen bir yazılım (WinRar, 7-Zip, WinZip vb.) yüklüyse dosyaya çift tıklatmanız ya da sağ tıklatıp kullandığınız yazılıma göre değişebilen seçenekleri kullanmanız yeterli. Dosyaları Masaüstüne ayıklayın.
    • Rar dosyalarını açabilen bir yazılım yüklü değilse buradan WinRar ya da buradan 7-Zip programını ücretsiz olarak indirebilirsiniz. 
  1. Masaüstünde oluşan QoS klasörünün içinde 2 adet Kayıt Defteri anahtarı olduğunu göreceksiniz;
    • QoS_(Varsayılan)
    • QoS_Devre_Dışı
  1. İhtiyacınız olan Kayıt Defteri anahtarına çift tıklayın ve gereken onayları verin.


İşiniz bittikten sonra Masaüstündeki QoS klasörünü ve indirdiğiniz .rar dosyasını silebilirsiniz.

6- Ağ kartınızın güç seçeneklerini ayarlayın.


Yaşadığınız sorunun sebebi ağ kartınızın güç kazancı için kapatılıyor olması olabilir. Bu durumda ağ kartı tekrar etkin durumna gelinceye kadar beklemeniz gerekecektir. Siz durumu bilmediğiniz için bunu "Internetim yavaşladı" olarak algılayabilirsiniz. Bunun önüne geçmek için şunları yapın;

  1. 2.1 ve 2.2 adımlarını uygulayın.
  2. Güç Yönetimi sekmesini açın ve Güç kazancı sağlamak için bilgisayar bu aygıtı kapatsın seçeneğindeki işareti temizleyin. Ardından Tamam butonuna tıklatarak kaydedin.

Arşiv

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

item