nwindows10

Windows 10 Dosya Gezgini: Otomatik Sıralamayı Devre Dışı Bırakmak Rastgele Yerleşimi Etkinleştirmek

Bu makale Windows 10 Creators Update (Yapı 1703) ile birlikte çalışmamaya başladı. Bir çözüm bulursam yazıyı güncelleyeceğim.

Bildiğiniz gibi Windows 10 -varsayılan olarak- bir klasör içindeki nesneleri alfabetik olarak sıralar ve kılavuz çizgisine hizalar. Windows arayüzünden ise bunu değiştirmeniz mümkün değildir. Örneğin, isimleri 1, a, c ve d olan aynı türden 4 nesne, Windows 10 tarafından otomatik olarak yazdığım sırayla sıralanacaktır ve siz isteseniz dahi örneğin d nesnesini alıp a ve c nesnelerinin arasına taşıyamazsınız.
         Ayrıca -Masaüstünde yaptığınız gibi- Dosya Gezgini içindeki öğeleri alıp rastgele bir yere bırakamazsınız.
         İşte bütün bu kısıtlamalar hoşunuza gitmiyorsa buyrun. Ancak uyarayım bu yazı sadece Windows 10 için geçerlidir. Diğer Windows sürümleri için ilgili yazılara göz atın;




  • Makaleyi hangi yönde uygularsanız uygulayın bütün klasör ve dosya görünümleriniz varsayılana sıfırlanacak.
  • Otomatik sıralamayı (Simge) devre dışı bıraktığınızda Çok büyük simgeler, Büyük simgeler, Orta boyutlu simgeler ve Küçük simgeler görünümünden birini seçebilirsiniz. Bu seçenekte dosyaları istediğiniz sırayla sıralayabilir ya da klasörde dilediğiniz yere taşıyabilirsiniz. Yani Kılavuz çizgisine hizala özelliği devre dışıdır. (Üstteki 1 ve 2. resimler)
  • Otomatik sıralamayı (Ayrıntılar) devre dışı bıraktığınızda Ayrıntılar görünümünü seçebilirsiniz. Ancak klasörde herhangi bir yere taşıyamazsınız. Yani Kılavuz çizgisine hizala özelliği etkindir. (Üstteki 3. resim) 
  • Tüm görünüm stillerinde otomatik sıralamanın devre dışı kalması için hem Otomatik Sıralamayı devre dışı bırak (AYRINTILAR görünümü için) hem de Otomatik Sıralamayı devre dışı bırak (SİMGE görünümleri için) Kayıt defteri anahtarlarını uygulayabilirsiniz.
  • Otomatik sıralamayı devre dışı bırakıp, dosya sıralamalarını değiştirdikten sonra dosya görünümlerini başka bir dosya görünümüne çevirirseniz yaptığınız değişiklikler sıfırlanacaktır.


1- Buradan Otomatik Sıralamayı devre dışı bırak.rar dosyasını indirin.

2- Sisteminizde .rar dosyalarını açacak bir yazılım yüklü olup olmadığına bağlı olarak şunlardan birini yapın;

  • Rar dosyalarını açabilen bir yazılım (WinRar, 7-Zip, WinZip vb.) yüklüyse dosyaya çift tıklatmanız ya da sağ tıklatıp kullandığınız yazılıma göre değişebilen seçenekleri kullanmanız yeterli. Dosyaları Masaüstüne ayıklayın.
  • Rar dosyalarını açabilen bir yazılım yüklü değilse buradan WinRar ya da buradan 7-Zip programını ücretsiz olarak indirebilirsiniz. 

3- Masaüstünde oluşan Otomatik Sıralamayı devre dışı bırak klasörünün içinde 3 adet Kayıt Defteri anahtarı olduğunu göreceksiniz;

  • Otomatik Sıralamayı devre dışı bırak (AYRINTILAR görünümü için)
  • Otomatik Sıralamayı devre dışı bırak (SİMGE görünümleri için)
  • Varsayılana dön

4- İhtiyacınız olan Kayıt Defteri anahtarına çift tıklayın ve gereken onayları verin.


İşiniz bittikten sonra Masaüstündeki Otomatik Sıralamayı devre dışı bırak klasörünü ve indirdiğiniz .rar dosyasını silebilirsiniz.

Arşiv

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

item