nwindows10

Windows 10: Kullanıcı Kimlik Numarası (PIN) Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Oluşturulur?

Daha önceki Windows sürümlerinin aksine Windows 8 ve Windows 10'da 4 farklı oturum açma seçeneği vardır. Bunlar, hepinizin bildiği yerel kullanıcı hesabı parolasına ek olarak;  Windows hesabı ile (Windows Live ID), Resimli Parola ve Kullanıcı Kimlik Numarası (PIN) ile oturum açma yöntemleridir.

Bu yazıda Kullanıcı Kimlik Numarası'nın (PIN) ne işe yaradığını ve  nasıl oluşturabileceğinizi anlatacağım...

Parola varken PIN'e neden ihtiyaç duyayım?

Olaya klasik yerel kullanıcı hesabı penceresinden baktığınızda gerçekten de gereksiz gibi görünebilir. Ancak Windows 10'un daha önceki Windows sürümlerinin aksine sadece bilgisayar üzerinde çalışmak için yapılmadığını, bilgisayar üzerinde çalışırken de davranışının klasik bilgisayar kullanımından farklılıklar gösterdiğini düşündüğümüzde anlam kazanmaya başlar. Aslında tablet kullanıcılarının kullanım kolaylığı düşünülerek oluşturulmuş olan Kullanıcı Kimlik Numarası (PIN) ile oturum açma yönteminin, PC kullanıcıları için en büyük avantajı, bilgisayarınızı Microsoft hesabı ile kullanacak şekilde yapılandırdığınızda oturum açmak için mail adresinizi ve her seferinde bu mail adresine ait parolanızı hatırlamak zorunda kalmayacak olmanız. Bu açıdan bence oldukça kullanışlı.


  • PIN oluşturabilmeniz için bilgisayarınızın mutlaka bir parola ile korunuyor olması gerekli. Parola oluşturmadıysanız PIN oluşturamazsınız.
  • PIN, 4 basamaklı olmalı ve sadece rakamlardan oluşmalı. (Sadece Windows 8 ve Windows 8.1'de)

PIN oluşturmak

1.1- Ayarlar uygulamasını açın ve Hesaplar/Oturum açma seçenekleri yolunu izleyin. Oturum açma seçenekleri sekmesinde sağ tarafta PIN başlığı altında Ekle butonunu göreceksiniz. Tıklatın.


1.2- İlk olarak -güvenlik açısından- kullanıcı hesabı parolanızı girmeniz gerekecek. Girip Tamam butonuna tıklatın.


1.3- Belirlediğiniz PIN kodunu 2 defa girdikten sonra Tamam butonuna tıklatın. Artık hesabında oturum çarken PIN kodunuzu kullanabilirsiniz.


PIN kodunu kaldırmak

2.1- Microsoft, Windows 10'a PIN kodunu kaldır butonu koymayı unutmuş! (Windows 8'de vardı) Bu yüzden biraz alengirli bir yol izlememiz gerekiyor. İlk olarak Ekle butonunun yanında görebileceğiniz PIN'imi unuttum bağlantısına tıklatın.


2.2- Kullanıcı hesabı parolanızı girmeniz gerekecek. Girip Tamam butonuna tıklatın.


2.3- Yeni PIN belirleme penceresinde PIN kodu girmeyin bunun yerine İptal butonuna tıklatın.


2.4- PIN kodunuzun kaldırıldığını göreceksiniz;


Arşiv

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

item