nwindows10

Windows 10: Windows.old ve $Windows.~BT Klasörünü silmek

Temiz kurulum yoluyla Windows 10 yüklüyorsanız ve yükleme işlemi sırasında diski biçimlendirmezseniz, daha önceki Windows sürümünüzde kullanılan dosyalar Windows.old klasöründe depolanır. Bu klasördeki dosya türleri bilgisayarınıza bağlıdır. Bir süre, örneğin bir iki hafta Windows 10 kullandıktan ve dosyalarınızın ve ayarlarınızın olmasını istediğiniz yerde olduğundan emin olduktan sonra Windows.old klasörünü silerek disk alanını güvenle geri kazanabilirsiniz. Bu yazıda bu klasörü silmek için uygulayabileceğiniz yöntemleri anlatacağım.

Bu yöntemlerin tamamını Yükseltme Kurulumu esnasında oluşan $Windows.~BT klasörünü silmek için de uygulayabilirsiniz.


Eğer Windows 7 ya da Windows 8.1'den ücretsiz Windows 10'a yükseltme teklifi ile Windows 10'a yükselttiyseniz eski Windows sürümünüze geri dönebilmeniz için gerekli olan dosyalarda Windows.old klasöünde depolanır. Bu dosyalar 1 ay boyunca muhafaza edilir ve 1 ayın sonunda otomatik olarak silinirler. Bu size Windows 10'u 1 ay boyunca deneme  ve memnun kalmazsanız sadece 1 tıklatma ile eski Windows sürümünüze geri dönme şansı verir. Bkz. Windows 7 veya 8'den Windows 10'a Yükseltme Kurulumunda Eski Windows Sürümüne Geri Dönmek

Dolayısıyla bu durumdaysanız ve Windows.old klasörünü silerseniz eski Windows sürümünüze dönmenin tek yolu temiz kurulumdur.
I. YOL: 
Disk Temizleme Aracı ile;

1.1Disk Temizleme Aracı ile gereksiz sistem dosyalarını silmek

II. YOL: 
Komut İstemcisi ile;

2.1Bir Komut İstemcisi (Yönetici Haklarıyla) açın.

2.2- Komut istemcisine RD /S /Q %SystemDrive%\windows.old komutunu girin.


Eğer $Windows.~BT klasörünü silecekseniz ya da daha önceden mevcut bir Windows.old klasörü olduğu için yeni Windows.old klasörü Windows.old.000 olarak adlandırıldıysa bu komutta windows.old yerine o klasör ismini yazacaksınız.

3.3- Komut İstemcisi'ni kapatın.

III. YOL: 
Komut İstemi ile Önyükleme esnasında silmek;


Bu yöntemi herhangi bir sebepten dolayı ilk 2 yöntemde başarısız olursanız uygulayabilirsiniz.

3.1- Komut İstemi'ni önyükleme esnasında açın. (Komut İstemcisini linkteki  Windows 8 kurulum medyası ile Sistem kurtarma sürücüsü ile ya da Sistem kurtarma diski ile seçeneklerinden birini kullanarak açın. Bşka bir deyişle Masaüstünden seçeneğini kullanmayın)

Öncelikle sistem sürücümüzü teşhis etmemiz gerekiyor bunun için;

3.2- Komut İstemicisi'ne Diskpart yazın ve Enter'a basın.

3.3- list volume yazın ve Enter'a basın.

3.4- Açılan listede (Büyüklüğünden yararlanarak) sistem sürücünüzü (İşletim sisteminin yüklü olduğu sürücü. Genelde Windows üzerinde olur) teşhis edin ve harfini not alın.

3.5- exit yazıp Enter'a basın ve Diskpart aracından çıkın.

3.6- RD /S /Q "E:\Windows.old" komutunu girin. (E harfinin yerine siz 3.4 adımında bulduğunuz harfi yazacaksınız.)


3.7- Komut İstemi penceresini kapatın ve bilgisayarı yeniden başlatın.

Arşiv

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

item