nwindows10

Windows Update Dağıtım En İyileştirmesi: Nedir, Nasıl Kapatılır?


Microsoft biraz da bedava dağıtım yapmanın cesaretiyle daha önce hiç yapmadığı şeyleri Windows 10 ile beraber yapmaya başladı. Bunlardan biri de Windows Update Delivery Optimization. Yani Türkçesi Windows Güncellemeleri Dağıtım En İyileştirmesi.

Peki bu ne işe yarıyor?

Hepinizin kolayca anlayabileceği şekilde şöyle anlatayım: 29 Temmuz'da Windows 10 dağıtımının ücretsiz olarak başlaması demek milyonlarca bilgisayarın Microsoft sunucularından minimum 3 GB veri indirmesi demekti. Dünyada ise bu yükü karşılayabilecek bir sunucu, bir bant genişliği mevcut değil. Peki bu sorun nasıl çözülecekti?

Microsoft bunu 2 şekilde çözdü: Bir, rezervasyon yapan çoğu bilgisayara Windows 10 kurulum dosyaları önceden gönderildi. Bunlar kullanıcı farkına varmadan C sürücüsünde gizli bir klasöre indirildi ve 29 Temmuz'u beklemek üzere uykuya yattı. İki, Windows Güncellemeleri Dağıtım En İyileştirmesi kullanıldı.

Çoğunuz Torrenti doğru ismiyle BitTorrent ağını duymuşsunuzdur. Hatta bu konuda Enpedi'de ayrıntılı bir makalede var. Merak edenler okuyabilirler: "µTorrent" ve BitTorrent Ağı Üzerinden Dosya İndirmek Hakkında Herşey 

Bittorrent protokolünde klasik sunucudan indirme yerine dosya paylaşımı esastır. Yani dosyayı bir sunucudan değil bu protokolü yöneten küçük bir program (Örneğin µTorrent) vasıtasıyla bu dosyaya ya da kısmi bir paraçasına sahip olan diğer kullanıcılardan indirirsiniz.

İşte Windows Güncellemeleri Dağıtım En İyileştirmesi bunun Windows güncellemelerine (Başka bir deyişle Windows 10 dağıtımına) uyarlanmış hali. Yani Microsoft, 29 Temmuz'da tüm dünyayı kapsayan tarihin en büyük dosya paylaşım ağını kurdu. Hem de kullanıcılarının haberi olmadan. Çünkü Windows 10'da Windows Update Dağıtım En İyileştirmesi ayarı varsayılan olarak açık. Son 3-4 gündür yaşadığınız muhtemel Internet yavaşlığının sebebi de bu!

Windows Güncellemeleri Dağıtım En İyileştirmesi 2 yönlü çalışıyor;

  • Diğer bilgisayarlardan güncelleştirme ve uygulama indirme
  • Diğer bilgisayarlara güncelleştirmeleri ve uygulamaları gönderme

Bu süreç ise 2 seviyede işliyor;

  • Yerel ağınızdaki bilgisayarlar ile paylaşım

    • Windows bir güncelleştirme veya uygulama indirdiğinde, Dağıtım En İyileştirmesi'ni kullanarak yerel ağınızdaki güncelleştirmeyi veya uygulamayı zaten indirmiş olan diğer bilgisayarları arar. Bundan sonra Windows dosyanın bazı parçalarını bu bilgisayarlardan, bazı parçalarını da Microsoft'tan indirir. Windows dosyanın tamamını tek bir yerden indirmez. Bunun yerine, indirme küçük parçalara bölünür. Windows dosyanın her bir parçası için en hızlı ve en güvenilir indirme kaynağını kullanır.

  • Yerel ağınızdaki bilgisayarlar ve İnternet'teki bilgisayarlar ile paylaşım

    • Windows güncelleştirmeleri ve uygulamaları yerel ağınızdaki bilgisayarlardan alırken kullandığı işlemi kullanır ve ayrıca güncelleştirmelerin ve uygulamaların parçalarını indirmek için kaynak olarak kullanılabilecek bilgisayarları İnternet'te arar.


Sık Sorulan Sorular;

Bilgisayarım uygulamaları ve güncelleştirmeleri diğer bilgisayarlara göndermek için nasıl kullanılır?


Dağıtım En İyileştirmesi, Windows Update ve Windows Mağazası aracılığıyla edindiğiniz güncelleştirmeleri ve uygulamaları indirir. Dağıtım En İyileştirmesi yerel bir önbellek oluşturur ve kısa bir süre boyunca bu önbelleğe indirdiği dosyaları depolar. Ayarlarınıza bağlı olarak Windows daha sonra bu dosyaların bölümlerini yerel ağınızdaki ve İnternet'teki aynı dosyaları indiren diğer bilgisayarlara gönderir.

Dağıtım En İyileştirmesi kişisel içerik indirmek veya göndermek amacıyla kullanılamaz.

Hangi Windows 10 sürümünde Dağıtım En İyileştirmesi varsayılan olarak açıktır?


Dağıtım En İyileştirmesi, aşağıdaki farklarla birlikte tüm Windows 10 sürümleri için varsayılan olarak açıktır:

  • Windows 10 Enterprise ve Windows 10 Education: Yerel ağınızdaki bilgisayarlar seçeneği varsayılan olarak açıktır.
  • Tüm diğer Windows 10 sürümleri:Yerel ağınızdaki bilgisayarlar ve İnternet'teki bilgisayarlar seçeneği varsayılan olarak açıktır.

Dağıtım En İyileştirmesi kişisel dosyalarımı erişebilir mi?


Dağıtım En İyileştirmesi kişisel dosyalarınıza veya klasörlerinize erişmez ya da bilgisayarınızdaki herhangi bir dosyayı değiştirmez.

Dağıtım En İyileştirmesi, tarifeli bağlantılar üzerinden indirme yapar mı?

Windows 8.1'de olduğu gibi, Windows 10 da bilgisayarınızın tarifeli bir bağlantı kullandığını algılaması durumunda güncelleştirmeleri veya uygulamaları otomatik olarak indirmez. Benzer şekilde, tarifeli bir bağlantı kullandığınızı algılaması durumunda Dağıtım En İyileştirme güncelleştirmelerin veya uygulamaların bölümlerini İnternet'teki diğer bilgisayarlara indirmez veya göndermez.

Tarifeli bir Wi-Fi bağlantısı kullanıyorsanız, tarifeli bağlantı olarak belirlediğinizden emin olun. Bunu şu şekilde yapabilirsiniz:

  • Başlat'a ardından Ayarlar > Ağ ve İnternet > Wi‑Fi > Gelişmiş seçenekler'e gidin.
  • Tarifeli bağlantı olarak ayarla'nın altındaki düğmeyi kullanarak Wi-Fi bağlantınızı tarifeli olarak ayarlayın.


 Dağıtım En İyileştirmesi'ni nasıl kapatırım?


Bunu şu şekilde yapabilirsiniz:

  • Başlangıç 'a, ardından Ayarlar /Güncelleştirme ve güvenlik /Windows Update'e gidip Gelişmiş seçenekler öğesini seçin.
  • Gelişmiş Seçenekler sayfasında Güncelleştirmelerin nasıl teslim edileceğini seç öğesini seçip ardından düğmeyi kullanarak Dağıtım En İyileştirmesini kapatın. Devre dışı bırakıldığında, güncelleştirmeleri ve uygulamaları Windows Update'ten ve Windows Mağazası'ndan almaya devam edersiniz.

Yalnızca İnternet'teki bilgisayarlardan güncelleştirmeleri ve uygulamaları indirmeyi durdurmak isterseniz, Yerel ağımdaki bilgisayarlar seçeneğini seçin.


Arşiv

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

item