nwindows10

Windows 7, 8 ve 10: Güç Planları Hakkında Sık Sorulan Sorular

Sorulan sorulardan çoğunuzun güç planlarını yanlış anladığınız sonucunu çıkartmak zor değil. Bu yüzden güç planları hakkında bir yazı yazmayı uygun buldum.

Öncelikle şunu belirteyim: Windows ile beraber gelen veya üreticinizin oluşturduğu güç planları öyle çok özel şeyler değil. Yani sizin bilmediğiniz, ulaşımınızın olmadığı arka planda yapılan bir takım ince ayarlar falan içermiyorlar. Bir güç planına ait tüm ayarlara Gelişmiş Güç Seçenekleri'nden ulaşabilirsiniz. Bu noktayı açıklığa kavuşturduktan sonra geçelim tanımlara...

Güç planı nedir ne işe yarar?

Güç planı, bilgisayarınızın gücü nasıl kullandığını yöneten donanım ve sistem ayarları topluluğudur. Güç planlarını, bilgisayarınızın kullandığı güç miktarını azaltmak, performansı en üst düzeye çıkarmak veya bu ikisi arasındaki dengeyi sağlamak için kullanabilirsiniz.

Windows'ta hangi güç planları kullanılabilir?


Varsayılan olarak 3, toplamda ise 4 tür plan vardır:

  • Dengeli: İhtiyacınız olduğunda tam performans sağlar ve etkinlik dışı kalma süresi boyunca güç tasarrufu yapar. Bu, pek çok kişi için en uygun güç planıdır.
  • Güç tasarrufu: Sistem performansını ve ekran parlaklığını azaltarak güç tasarrufu sağlar. Bu plan, dizüstü bilgisayar kullanıcılarına tek pil şarjından en fazla verimi almaları konusunda yardımcı olur.
  • Yüksek performans: Ekran parlaklığını en üst düzeye çıkarır ve bazı durumlarda bilgisayarın performansını artırabilir. Bu plan daha çok enerji kullanır ve dizüstü bilgisayar pilinin iki şarj işlemi arasında daha az süre dayanmasına neden olur.
  • Özel: Bu güç planı sadece bilgisayar üreticiniz oluşturduysa ve/veya siz oluşturduysanız mevcuttur. Farklı isimlerde ve sayıda olabilirler. Siz de üstteki planlar ihtiyaçlarınızı karşılamıyorsa, bu planlardan birini başlangıç noktası olarak kullanarak kendi güç planınızı oluşturabilirsiniz.

Güç planını nasıl değiştirebilirim?


  • Dizüstü bilgisayar kullanıyorsanız, (Windows 7 ve Windows 8'de) görev çubuğunda bulunan bildirim alanındaki pil simgesine tıklatın ve pil ölçerde görüntülenen güç planlarından birini seçin. Dengeli ve Güç tasarrufu planları varsayılan olarak pil ölçerde görüntülenir. Bilgisayarınızın üreticisi ek planlar sağlayabilir ve hatta pil ölçeri özelleştirebilir.
  • Eğer Windows 10 yüklü bir dizüstü bilgisayar ya da Masaüstü bilgisayar kullanıyorsanız ya da bir Özel güç planı kullanmak istiyorsanız şunları yapın;

    1. Denetim Masası\Sistem ve Güvenlik\Güç Seçenekleri yolunu izleyin.
    2. Şunlardan birini yapın:

      1. Açılan sayfada bir güç planı seçin...
      2. Kullanmak istediğiniz güç planını görmüyorsanız, Ek planları göster'i tıklatın...
      3. Kullanmak istediğiniz güç planı mevcut değilse Güç planı oluştur'a tıklatın...


Güç planlarını silebilir miyim?


Yalnızca kendi oluşturduğunuz güç planlarını ve bilgisayar üreticisi tarafından sağlanan ek planları silebilirsiniz. Dengeli, Güç tasarrufu veya Yüksek performans planlarını veya kullanmakta olduğunuz planı (etkin plan) silemezsiniz.

Gelişmiş Güç Seçenekleri'ndeki "Şu anda kullanılmayan ayarları değiştir" ne işe yarar?


Bu seçenek yönetici haklarına ihtiyaç duyan ayarları değiştirmenizi sağlar. Buna tıklatmadığınızda yönetici haklarına ihtiyaç duyan ayarlar soluk olur ve üzerinde işlem yapılamaz. Ancak bu bağlantıya tıklatarak yönetici hakları sağlandıktan sonra ayarlar yapılabilir.


Arşiv

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

item