nwindows10

Windows 10: VMware Player ile Sanal Diske Kurulum

Bu yazıda size Windows 10'u VMware Player yazılımını kullanarak nasıl kuracağınızı anlatacağım. Bu tip kurulumlar Sanal Makine olarak adlandırılır ve sanal bir diske kurulur. Misafir işletim sistemiev sahibi işletim sisteminin masaüstünden yönetilir. Yani misafir işletim sistemini (Bizim durumumuzda Windows 10) masaüstünde çalıştırır ve tıpkı gerçek bir bilgisayar çalıştırıyormuş gibi kullanabiliriz. Bu tip bir kurulumun ev sahibi işletim sistemine (Şu anda kullandığınız sistem) hiçbir zararı ve etkisi yoktur. Tabii zayıf sistemlerde oluşacak yavaşlama haricinde :)



VMware Player için sistem gereksinimleri;

  • 64 Bit desteğine sahip ve min. 1.3 Ghz hızında bir x86 işlemci (Günümüzdeki neredeyse bütün işlemciler yeterlidir) 
  • Ev sahibi işletim sitemine yetecek kadar bellek artı misafir işletim sistemi için min. 1 GB (2 GB ideal) bellek. (Uygulamada toplam min. 3 GB)

Ev sahibi işletim sisteminde;

  • Misafir işletim sistemi için (Windows 10) min. 20 GB boş disk alanı.

64 Bit misafir işletim sistemleri kurabilmeniz için şunlardan birine sahip olmalısınız;

  • Segment-limit support in long mode ayarı desteği olan ve BIOS'da bu ayar etkinleştirilmiş bir AMD işlemci
  • VT-x desteği olan ve BIOS'da bu ayar etkinleştirilmiş bir Intel işlemci


1- Eğer henüz indirmedi iseniz kuracağınız Windows 10 sürümünü indirin.


2- Buradan VMware Player'ın en son sürümünü indirin ve yükleyin.


Linki açamayanlar VMware anasayfasında Downloads/Free Product Downloads/Workstation Player yolunu izleyerek indirme sayfasına ulaşabilirler.

3- VMware Player'ı başlatın ve Create a New Virtual Machine seçeneğine tıklayın.


4- I will install the operating system later seçeneğini işaretleyin ve Next butonuna tıklayın...


5- Açılan pencerede şunları yapın;

  1. Microsoft Windows'u seçin.
  2. 32 bit Windows 10 kuracaksanız Windows 10 seçeneğini, 64 bit Windows 10 kuracaksanız Windows 10 x64 seçeneğini seçin.


6- Açılan pencerede şunları yapın;

  1. Sanal makinanıza dilediğiniz bir isim verin
  2. Ev sahibi makinada sanal diskinizi oluşturacağınız lokasyonu seçin. Bu sistem bölüntüsü (Genelde C olur) olabileceği gibi aynı diskte başka bir bölüntü hatta sistemdeki başka bir sabit sürücü olabilir. Ancak sistem bölüntüsünde bi klasör seçerseniz ev sahibi makinaya Windows'u yeniden kurduğunuzda sanal diskinizi yedeklemeniz gerekir. Daha ayrıntılı bilgi için yazının sonundaki Yedekleme başlığını okuyun.


7- Açılan pencerede şunları yapın;

  1. Disk boyutunu dilediğiniz gibi ayarlayın ama varsayılan değer iyidir.
  2. Store virtual disk as a single file seçeneğini işaretleyin ve Next butonuna tıklayın...


8- Finish butonuna basarak işlemi bitirin.


9- Ctrl+D tuşlarına basarak ya da resimdeki yolu izleyerek sanal makinamıza (Windows 10) özel ayarları açın.


10- Burada RAM miktarını ayarlayabilirsiniz. Ayrıca yeni donanımlar eklemek istediğinizde de buradan ekleyeceksiniz. Ancak şu anda yapacağımız Windows 10 kurulum dosyalarını göstermek. Bunun için;

  • Elinizde Windows 10 kurulum DVD'si varsa bu DVD'yi optik sürücünüze takın ve açılır menüden optik sürücünüzü seçin.
  • Elinizde Windows 10 ISO dosyası varsa Gözat (Browse..) butonunu kullanarak ISO dosyasını gösterin. 


11- Ayarlarınızı yaptıktan sonra üstteki pencereyi kapatın (OK) ardından -yeşil- Play butonuna tıklatın. Bu kurulumu başlatacak. Bu esnada "Güncellemeleri yükleyeyim mi?" diye sorarsa onay verin ve yükleyin.


12- Artık Windows 10 kurulumu başlayacak. Kurulumu tamamlayın...


Kurulumu nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız buradan yararlanabilirsiniz; Windows 10 Temiz Kurulum



13- Kurulumu tamamladığınızda altta görebileceğiniz Install tools butonuna tıklatın. Bu ekran sürücüsünün yanı sıra fare ve klavyeyi (Ayrıca diğer donanımı) daha etkin kullanmamız için sürücüler yükleyecek.


14- VMware tools kurulum dosyaları sanal bir DVD sürücüde belirecek. Çıkan bildirime tıklatarak ya da Bu Bilgisayar penceresini açıp sanal DVD sürücüsüne tıklatak kurulumu başlatabilirsiniz.


 15- Kurulumu bitirin.


16- Artık Windows 10'u sanal makinanızda kullanmaya başlayabilirsiniz.


İşin geyiği...

Sanal makinalar aslında eğlence için değil çok ciddi kullanım amaçları var ve şirketler bu makinalar sayesinde donanımdan milyonlarca liralık tasarruflar sağlayabiliyorlar ama ben işin eğlence yanını gösteren bir ekran alıntısı paylaşayım. Gördüğünüz gibi donanımınız yeterliyse sanallaştırmanın sonu yok. Windows 10 (1) içinde Windows 10 (2) onun içinde bir Windows 10 (3) daha ve en son Windows 8 (4)


Yedekleme

             "Peki ev sahibi işletim sistemini tekrar kurmamız (Format) gerekirse ne olacak?", "Sanal işletim sistemini de tekrar kurmam mı gerek?" soruları aklınıza takılabilir. Cevap: Hayır. Sadece 6.2 adımında belirlediğiniz lokasyondaki misafir işletim sistemine ait dosyaları güvenli bir yere yedekleyin. Örnek;


Bu yedekleme her zaman gerekli bile olmayabilir. Örneğin ve adında 2 bölüntünüz olsun. C'de Windows 7 kurulu. Misafir işletim sisteminizi de (Örneğin Windows 10) D bölüntüsünde oluşturduğunuzu (6.2 adımı) varsayalım. Bu durumda Windows 7 kurulumunda bütün diski biçimlendirmeyecek yani D sürücüsüne dokunmayacaksanız hiç yedeklemenize bile gerek yok.


             Kurulumdan sonra yedeklediğiniz sanal makinaya ait dosyaları bilgisayarınızda dilediğiniz bir loakasyona kaydedin. VMware Player'ı halen kurmadı iseniz kurun ve çalıştırın. Ardından VMware Player arayüzünde Open a Virtual Machine bağlantısına tıklayın.


              Açılan Gözat penceresinde yedeklediğiniz dosyaların bulunduğu lokasyonu gösterin:


Hepsi bu...

Arşiv

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

item