nwindows10

Windows 7, 8 ve 10: Diskte Hazırda Beklet için Ayrılan Alanı (hiberfil.sys) Değiştirmek

Windows Vista ve 7'de Hazırda Beklet, Windows 8 ve 10'da ise Hızlı Başlat ya da Hazırda Beklet etkin olduğunda, bu özelliklerin kullanılabilmesi için bir disk alanı tahsis edilir. Bu alan ise sistemin kurulu oladuğu sürücünün kök dizininde hiberfil.sys dosyası olarak barındırılır.

Windows Vista ve 7'de Hazırda BekletWindows 8 ve 10'da ise Hızlı Başlat Hazırda Beklet varsayılan olarak etkindir. Hazırda Beklet için diskte ayrılan alan (Windows 8 ve 10'da Hazırda Beklet ve Hızlı Başlat aynı alanı kullanırlar) varsayılan olarak sisteminizdeki RAM miktarının %75'idir.

Ancak herhangi bir sebeple bu miktarı arttırmak ya da azaltmak isteyebilirsiniz. Örneğin;

  • Windows ufak boyulu bir SSD'ye yüklü ve RAM miktarınız fazla. Bu yüzden hiberfil.sys dosyası gereksiz yere alan kaplıyor.
  • Video düzenleme gibi çok miktarda RAM kullanan programlarla çalışıyorsunuz ve %75'lik hiberfil.sys alanı sizin için yetersiz kalıyor.

      


1- Bir Komut İstemcisi (Yönetici Haklarıyla) açın.

2- Şu komutu girin: powercfg -h -size 100


  • 100 sayısı RAM miktarına göre hiberfil.sys doyasınının yüzdesini ifade ediyor. Komutu olduğu gibi girerseniz (%100) hiberfil.sys dosyası RAM miktarınız kadar olur. (1) 50 (%50) yaparsanız ve RAM miktarınız 16 GB ise bu hiberfil.sys dosyasının boyutunun 8 GB olacağı anlamına gelir.  (2) Nasıl istiyorsanız o şekilde ayarlayın.
  • hiberfil.sys dosyasının boyutunu RAM miktarından fazla ya da %40'ından az yapamazsınız. Yani komutta 40 ile 100 arasında bir rakam kullanmalısınız. 100'den yüksek bir rakam yazarsanız hata alırsınız, az bir rakam yazarsanız 40 yazmışsınız gibi işlem görür. (3)
  • Değerleri şu formatta da yazabilirsiniz: 100%. Örneğin powercfg -h -size 100%

İlgili Konular...


Arşiv

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

item