nwindows10

Windows 7, 8 ve 10: Çıkarılabilir Disklerde Okuma ve/veya Yazmayı Engelleme

Eğer dilerseniz taşınabilir disklerde okuma ve/veya yazmayı engelleyebilirsiniz. Bunu yapmak istemenizin pek çok sebebi olabilir. Örneğin veri hırsızlığından korunmak veya zararlı yazılım bulaşmasını engellemek gibi.






  • Daha önce yazdığım Çıkarılabilir Disklerin Bilgisayara Erişimini Engelleme makalesindeki yöntemle bu yöntem birbirine oldukça benziyor gibi görünse de aslında hiç alakaları yok. Diğer makalede bir çıkarılabilir diski (USB flash sürücü veya USB harici disk gibi) bilgisayara iliştirdiğinizde taktığınız USB depolama aygıtı bilgisayarınızda hiç görünmez. Başka bir deyişle bilgisayara bir USB flash sürücü veya USB harici disk taktığınızda hiçbir şey olmaz, takmamışsınız gibi olur. Oysa bu yöntemde bu depolama aygıtı bilgisayarınızda görüntülenir ancak içeriğine erişiminiz (Okuma ve/veya yazma) kısıtlanır. 
  • Windows'un varsayılan olarak bilgisayara iliştirilen tüm taşınabilir sürücülere yazma ve okuma erişimi vardır.
  • Bu makaleyi uyguladığınız sırada bilgisayara takılı olan bir çıkartılabilir disk varsa normal işleyişine devam edecektir. Oluşturduğumuz engeleme ilkesi ancak bu aygıtı çıkarıp tekrar taktığınızda ya da oturumu yeniden başlattığınızda ya da bilgisayarı yeniden başlattığınızda geçerli olacaktır.
  • Eğer Tüm Taşınabilir Depolama Aygıtlarının Erişimini Engelleme ilkesini etkinleştirdiyseniz bu ilke burada anlatılan ilkelerden üstün olduğu için örneğin bu yazıda anlatıldığı şekilde bir taşınabilir sürücüye erişim verme girişiminiz Tüm Taşınabilir Depolama Aygıtlarının Erişimini Engelleme ilkesince engellenecektir.

Okuma ve/veya yazmayı engellemeniz durumunda karşılaşacağınız hata mesajları;






1- Buradan Çıkarılabilir diskler - Okuma-yazma erişimine izin ver-verme.rar dosyasını indirin.

2- Sisteminizde .rar dosyalarını açacak bir yazılım yüklü olup olmadığına bağlı olarak şunlardan birini yapın;

  • Rar dosyalarını açabilen bir yazılım (WinRar, 7-Zip, WinZip vb.) yüklüyse dosyaya çift tıklatmanız ya da sağ tıklatıp kullandığınız yazılıma göre değişebilen seçenekleri kullanmanız yeterli. Dosyaları Masaüstüne ayıklayın.
  • Rar dosyalarını açabilen bir yazılım yüklü değilse buradan WinRar ya da buradan 7-Zip programını ücretsiz olarak indirebilirsiniz. 

3- Masaüstünde oluşan Çıkarılabilir diskler - Okuma-yazma erişimine izin ver-verme klasörünün içinde 4 adet Kayıt Defteri anahtarı olduğunu göreceksiniz;

  • Çıkarılabilir diskler - Okuma erişimine izin ver (Varsayılan)
  • Çıkarılabilir diskler - Okuma erişimini engelle
  • Çıkarılabilir diskler - Yazma erişimine izin ver (Varsayılan)
  • Çıkarılabilir diskler - Yazma erişimini engelle

4- İhtiyacınız olan Kayıt Defteri anahtarına çift tıklayın ve gereken onayları verin.


İşiniz bittikten sonra Masaüstündeki Çıkarılabilir diskler - Okuma-yazma erişimine izin ver-verme klasörünü ve indirdiğiniz .rar dosyasını silebilirsiniz.

İlgili konular;


Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

item