nwindows10

Windows 10: Gizli Kurtarma Bölüntüsü (Recovery Partition) ve Kurtarma Medyası Oluşturmak (OEM Stili)

Başlık ile anlatacağım şey çok uyumlu değil ancak bu yazıda anlatacağım sürecin yaptığı işlemi/oluşan sonucu bu başlık anlatıyor. Şöyle ki;

Daha önce bildiğiniz gibi -Windows 8 için- kurtarma bölümü oluşturma ile ilgili bir dizi yazı yazmıştım. Bu yazıları burada "Uygulama (Deploy) ve Kurtarma Bölümü Oluşturmak..." başlığı altında bulabilirsiniz.

Ancak Windows 10'da işler biraz değişti çünkü Windows 8'de kurtarma bölümünü sisteme tanıtmak için kullandığımız setosimage komutu Windows 10'da kullanılamıyor. Bunun dışındaki kurtarma prosedürü de komple değişmiş durumda.

İlk gelen ve en önemli yenilik Konfigürasyon Paketleri. (Provisioning Package) Konfigürasyon paketleri imaj almadan bilgisayarınızı yeniden yapılandırmaya olanak sağlıyor. Biraz açıklamak gerekirse;

Eskiden (Bu seçenek hala mevcut tabii ki) kurtarma senaryoları için tüm Windows dosyalarını ve yüklü programları içeren bir imaj (Install.wim) alıyorduk. Oysa konfigürasyon paketi oluşturduğumuzda sadece değişiklikleri kaydedebiliyoruz. Yani konfigürasyon paketi (.ppkg) bilgisayarınızdaki ayarlar, uygulamalar ve yapılandırmaları içeren bir dosya. Bu paketi oluşturduğumuzda Windows, Sıfırlama ve Yenileme de bu paketi kullanıyor. Böylece Windows tamamen sıfırdan kurulduğu halde tüm uygulamalarınız ve ayarlarınız muhafaza edilebiliyor.

Windows 8 için anlattığım imaj alma, bu imaj ile bir kurtarma bölüntüsü oluşturma türü uygulamalar ise Windows 10'da son kullanıcı için biraz zorlaşmış durumda. Sizin uygulayabileceğiniz kadar pratik bir yöntem geliştirmeye uğraşıyorum onu da ilerde yazacağım.

Bu makaleyi uygulamaya başlamadan önce kurtarma sürecinden sonra yüklü olmasını istediğiniz her uygulamayı yükleyin. Örneğin kurtarmadan sonra Chrome yüklü olsun istiyorsanız Chrome bu makaleyi uyguladığınız esnada yüklü olmalı.


  • Bu yöntemde uygulama ayarlarınız korunmaz. Yani mevcut uygulamaların tamamı yeni kurulmuş gibi olacaktır. Bu ayarları da konfigürasyon paketine eklemek mümkün ama bunu ileride anlatacağım.
  • Konfigürasyon paketine sadece şu klasörlerde bulunan uygulamalar dahil edilir. Örneğin D sürücüsüne kurduğunuz bir uygulama dahil edilmez;

    • C:\Windows
    • C:\Program Files
    • C:\Program Files (x86)
    • C:\ProgramData
    • C:\Users

Durumunuzu görme;

Bu makalede anlatacağım yöntem çoğu bilgisayar üreticisinin kurtarma için uyguladığı yöntem. Eğer bilgisayarınız Windows 10 yüklü geldi ise zaten bilgisayarınızda bir konfigürasyon paketi olabilir. Bu durumda bu makaleyi uygularsanız üreticinizin kurtarma seçenekleri artık çalışmayacaktır. Ayrıca üreticiler farklı farklı yöntemler uyguladıkları için bu makaleyi uygulamada başarısız da olabilirsiniz. Uzun lafın kısası; Eğer zaten bir konfigürasyon paketi varsa bu makaleyi uygulamamanız sizin için daha iyi olacaktır.

Bilgisayarınızda hali hazırda bir konfigürasyon paketi olup olmadığını görmek için şunları yapın;

1- Bir Komut İstemcisi (Yönetici Haklarıyla) açın.

2- Komut istemcisine dir c:\Recovery\Customizations /a  komutunu girin.

3- File not found cevabı bir konfigürasyon paketi olmadığını (1. Resim Mavi) dosyaların listelenmesi ise olduğunu (2. resim Sarı) gösteriyor.


Konfigürasyon Paketi Oluşturma

1- Buradan usmt.rar dosyasını indirin.

2- Sisteminizde .rar dosyalarını açacak bir yazılım yüklü olup olmadığına bağlı olarak şunlardan birini yapın;

  • Rar dosyalarını açabilen bir yazılım (WinRar, 7-Zip, WinZip vb.) yüklüyse dosyaya çift tıklatmanız ya da sağ tıklatıp kullandığınız yazılıma göre değişebilen seçenekleri kullanmanız yeterli. Dosyaları Masaüstüne ayıklayın.
  • Rar dosyalarını açabilen bir yazılım yüklü değilse buradan WinRar ya da buradan 7-Zip programını ücretsiz olarak indirebilirsiniz. 

3- Masaüstünde oluşan usmt klasörünü C:\ kök dizinine atın.


İşiniz bittikten sonra indirdiğiniz .rar dosyasını silebilirsiniz.

4- Şimdi C:\usmt\scanstate yolunu izleyin ve scanstate klasörünün içindeyken Komut İstemcisini burada açın. Bunun için Dosya/Komut istemini aç/Yönetici olarak komut istemini aç yolunu izleyin.


5- Açılan komut istemcisine scanstate /apps /ppkg c:\recovery\customizations\usmt.ppkg /o /v:13 /l:c:\usmt\scanstate.log komutunu girin.


Komut istemci satırının C:\usmt\scanstate ile başladığına dikkat edin. (Kırmızı ile çerçevelediğim alan)


6- Artık beklemeniz gerekiyor. Yüklü olan program sayısı ve boyutuna göre değişen süreler alacaktır süreç. Oluşan konfigürasyon paketi C:\recovery\customizations\usmt.ppkg olarak kaydedilecek.


Bu dizin yani C:\recovery\customizations dizini özel bir dizin. Windows Sıfırlama veya Yenileme işlemine başladığında bu dizini kontrol ediyor ilk olarak. Burada bir konfigürasyon paketi varsa bu kullanılıyor.

7- Artık bilgisayarı Sıfırladığınızda veya Yenilediğinizde bu paket kullanılacak. Ancak bilgisayarınızın açılmama durumunda kullanmak üzere bir kurtarma sürücüsü oluşturun. (Sistem dosyalarını kurtarma sürücüsüne yedekle seçeneği işaretli olmalı. Linkte 2. adım) Bu sürücüye oluşturduğunuz konfigürasyon paketi eklenecek.


Alttaki videoda sürecin nasıl işlediğini görebilirsiniz. Videoda gereksiz yerler kesilmiş bir kısım yerler ise hızlandırılmıştır. Videoda görünen süreç gerçekte 1 saate yakın sürmüştür.


Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

item