nwindows10

Windows 7, 8 ve 10: Bir Donanımı Bir Kısayol ile Devre Dışı Bırakmak veya Yeniden Başlatmak

Herhangi bir sebebten dolayı bir aygıtı sık sık devre dışı bırakmak ya da yeniden başlatmak zorunda kalıyorsanız bu işlemin uzun vadede son derece sıkıncı ve vakit kaybetiren bir uğraş olduğunu da keşfetmişsinizdir.

Bu yazıda bu işlemi kolaylaştırmak için bir kısayolu nasıl oluşturacağınızı anlatacağım.



1- Bu iş için NirSoft'un DevManView adlı aracını kullanacağız. Aracı buradan indirebilirsiniz. İndirme linki sayfanın sonlarına doğru ve 64Bit, 32 Bit için ayrı ayrı. Buna dikkat edin. Araç kurulum istemiyor.

2- İndirdiğiniz zip dosyasının içeriğinin silinmeyeceği bir lokasyondaki bir klasöre ayıklayın. Ben Belgelerim klasöründe DevManView adında bir klasör oluşturup oraya çıkarıyorum dosyaları;


3- Şimdi Aygıt Yöneticisi'ni açın ve yönetmek istediğiniz aygıtın tam adını öğrenin. Bunun için şunları yapmalısınız; (Ben örrnek olarak Bluetooth cihazım üzerinde yapıyorum bu işlemleri)

  1. İlgili aygıta çift tıklatın.
  2. Ayrıntılar sekmesini açın.
  3. Aygıt Açıklaması seçeneğinin seçili olduğundan emin olun.
  4. Aygıtın adına sağ tıklatın.
  5. Kopyala'ya tıklatın.


4- Şimdi cihazı kapatacak, etkinleştirecek veya yeniden başlatacak komutu oluşturma zamanı. Komutun şablonu şu şekilde; DevManView.exe /eylem "Cihaz adı"

  • Eylem kısmına Devre dışı bırakmak için disable, Etkinleştirmek için enable, Yeniden başlatmak için ise disable_enable yazıyorsunuz.
  • Cihaz adı kısmına ise 3. adımda bulduğunuz ismi yazıyorsunuz.

Bu durumda benim komutum (Yeniden başlatmak için) şu şekilde oluyor; DevManView.exe /disable_enable "Intel(R) Wireless Bluetooth(R)"


Aygıt adı ile ilgili bir sorun yaşıyorsanız, aygıt adı aygıtı tam olarak tanımlamıyorsa cihaz adı yerine cihaz ID'sini de kullanabilirsiniz. Örneğin aynı cihaz için ID şu şekilde; USB\VID_8087&PID_07DC\6&2A401966&0&1



5- Şimdi DevManView aracını çıkardığınız klasörde yeni bir Metin Belgesi oluşturun ve oluşturduğunuz komutu bu Metin Belgesi'ne yapıştırın.


Birden fazla cihazı aynı anda yönetmek istiyorsanız her cihaz için ayrı komut oluşturarak her satıra bir komut gelecek şekilde kullanabilirsiniz. 


6- Metin Belgesi'nde Dosya/Farklı Kaydet yolunu izleyin ve herhangibirisim.bat adını vererek bir script oluşturun.


Script DevManView aracını çıkardığınız klasörde olmalı, bunu unutmayın.

7- Artık bu scripte sağ tıklatıp Gönder/Masaüstü (kısayol oluştur) yolunu izleyerek bir kısayol oluşturabilir ardından dilerseniz dilediğiniz simge ile özelleştirebilirsiniz;



Altta kısayolun nasıl çalıştığını gösteren kısa bir videoyu izleyebilirsiniz;



Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

item