nwindows10

USB Flash Sürücüleri Bölümlere Ayırmak

USB flash sürücüler taşınabilir olmaları sebebiyle hepimizin çokça tercih ettiği bir depolama seçeneği. Ancak Windows bu sürücülerin Disk Yönetimi veya DiskPart aracı ile bölümlere ayrılmasına izin vermiyor. Bu ise bazen bir gereklilik halini alabiliyor.

Örneğin 64 GB boyutunda bir flash sürücünüz olduğunu düşünelim. Bu sürücüyü hem Windows kurulumu için kullanmak (UEFI kurulum için Fat32 olarak biçimlendirmeniz gerekiyor) hem de örneğin yüksek boyutlu video dosyaları (4 GB'tan büyük tek parça dosyaları Fat32 ile biçimlendirilmiş disklerde depolayamıyorsunuz) transfer etmek için kullanmak istiyorsunuz. Bu durumda 2 disk bölümüne ihtiyacınız var: Biri fat32 ile biçimlendirilmiş diğeri NTFS ile biçimlendirilmiş.

Bu yazıda bunu nasıl yapacağınızı anlatacağım...


Oluşturacağınız USB flash sürücüdeki bölümlerin tamamı sadece Windows 10 Sürüm 1703 (Creators Update) ve sonrası Windows sürümlerinde görünür. Daha önceki sürümlerse ise sadece ilk bölüm görünür. Alttaki resimlerde aynu USB flash sürücünün farklı işletim sistemlerinde nasıl göründüğünü görebilirsiniz;


I. YOL:
Windows Disk Yönetimi ile

Bu yöntemi sadece Windows 10 Sürüm 1703 (Creators Update) ve sonrası Windows sürümlerinde uygulayabilirsiniz. Daha önceki Windows sürümlerinde 2. yolu kullanın.

1.1Yönetimsel Araçlar Menüsü'nü açın ve Disk Yönetimi'ne tıklatın.

1.2- Disk Yönetimi modülünde USB flash sürücünüzün NTFS dosya sistemi ile biçimlendirildiğini teyit edin. -Resimdeki gibi- Fat32 ise sağ tıklatın ve NTFS olarak biçimlendirin.


İlk bölümün Fat32 olmasını istediğiniz durumlarda (UEFI kurulumlar için gerekli) önce 2 NTFS bölüm oluşturup sonradan biçimlendirerek Fat32'ye çavirebilirsiniz.

Dikkat! Bu işlem USB flash sürücüdeki tüm dosyaları siler.


1.3- Bölme işlemini burada anlattığım şekilde gerçekleştirin: Windows 8 ve 10: Disk Bölmek


II. YOL:
EaseUS Partition Master ile

 Hazırlık


Bu işlem için bir 3. parti araç kullanacağız: EaseUS Partition Master Free.
Araç adından da anlaşılabileceği üzere ücretsiz. Buradan indirin ve kurun.
EaseUS Partition Master Fre

 Bölümlere ayırma


Aracın çalışma mantığıyla ilgili bir not düşmek istiyorum: Bu tip araçlarla yaptığınız değişiklikler aracın arayüzünde görünür ancak bu sadece ön izlemedir. Apply butonuna tıklatana kadar yaptığınız hiçbir değişiklik hayata geçiilmez. Yani 2.8 adımında Apply buttonuna tıklatana kadar yaptığınız tüm değişiklikler ancak Apply butonuna tıklattığınızda uygulanır.

Yeterli alan olduğu taktirde bu işlemi yaparken USB flash sürücünüzde mevcut olan dosyaları silmek zorunda değilsiniz. Başka bir deyişle mevcut tüm dosyaları koruyarak bu işlemi yapabilirsiniz.

2.1- Bölümlere ayıtmak istediğiniz USB flash sürücüyü bilgisayarınıza iliştirin ve EaseUS Partition Master programını çalıştırın.

2.2- Aracın arayüzünde USB flash sürücünüzü bulun ve seçin. (1) Ardından sağ tıklatıp açılan menüde Resize/Move partition seçeneğine tıklatın. (2)


2.3- Yeni bir pencere açılacak. Resimde daire içine aldığım çengele tıklatıp basılı tutun ve sola doğru -bölümlerin boyutu istediğiniz gibi olana kadar- sürükleyin.


2.4- Bölüm boyutları dilediğiniz gibi olduğunda OK butonuna tıklatın.


2.5- Böldüğünüz alanın ayrılmamış alan (Unallocated) olarak belirdiğini göreceksiniz. Bu alanı seçin (1) ve sağ tıklatın ardından Create partition seçeneğine tıklatın. (1)


2.6- Çıkan uyarıyı Yes butonuna tıklatarak geçiştirin.


2.7- Açılan pencerede şunları yapın;

  1. Oluşturulacak yeni bölüme dilediğiniz bir ad verin.
  2. Açılır menüde Primary seçeneğini seçin.
  3. Açılır menüde dilediğiniz dosya sistemini seçin.
  4. Ok butonuna tıklatın


2.8- Artık her şey hazır. Yaptıklarınızı kontrol edin dilediğiniz gibiyse Apply butonuna tıklatın.


2.9- Onay verin.


2.10- İşlemin tamamlanmasını bekleyin.


2.11- OK butonuna tıklatarak işlemi sonlandırın.


2.12- Sonuç;


III. BÖLÜM:
Bölümleri birleştirme


Bu işlemi yaparken birleştirilecek bölümün silinmesi gerekiyor. Dolayısıyla o bölümdeki tüm dosyaları yedeklemeniz gerekli.

3.1- İşlem yapacağınız USB flash sürücüyü bilgisayarınıza iliştirin ve EaseUS Partition Master programını çalıştırın.

3.2- Aracın arayüzünde USB flash sürücünüzü bulun ve birleştirmek istediğiniz bölümü (Eklenecek olan/silinecek olan) seçin. (1) Ardından sağ tıklatıp açılan menüde Delete partition seçeneğine tıklatın.


3.3- Onay verin.


3.4- Şimdi sildiğiniz bölümü eklemek istediğiniz bölümü seçin. (1) Ardından sağ tıklatıp açılan menüde Resize/Move partition seçeneğine tıklatın.


3.5- Kullanılabilir bölümün sınırında bulunan çengele tıklatıp basılı tutun ve sürükleyin;

  1. Sildiğiniz tüm alanı eklemek istiyorsanız en sağa kadar sürükleyin.
  2. Amacınız bölümleri tamamen birleştirmek değil yeniden boyutlandırmaksa boyutlar dilediğiniz gibi oluncaya kadar sürükleyin.


3.6- Onay verin.


3.7- Apply butonuna tıklatarak yaptığınız değişiklikleri işleme koyun.


3.8- İşlemin tamamlanmasını bekleyin.


3.9- OK butonuna tıklatarak işlemi sonlandırın.


3.10- 3.6 adımında 2. seçeneği seçtiyseniz artan ayrılmamış alanı biçimlendirip kullanıma açmak için 2.5...2.11 adımlarını uygulayın.


Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

item