nwindows10

Windows 8 ve 10: SWM Dosyalarını Birleştirerek WIM Dosyasına Dönüştürmek

Bir .wim dosyası (Windows kurulum medyasında olabileceği gibi kendi oluşturduğunuz bir imaja ait de olabilir) hedef medya için çok büyükse küçük parçalara bölünebilir.

Bu günümüzde çok fazla ihtiyaç duyulan bir durum değil ama USB sürücülerin pahalı ve küçük olduğu karanlık DVD çağında özellikle bilgisayar üreticilerinin çok kullandığı bir yöntemdi.


Bildiğiniz gibi bilgisayar üreticileri bilgisayarın sabit diskinde bir kurtarma bölümü oluştururlar. Bu bölümde ise bilgisayarın fabrika çıkış halinin bir inajı bulunur. Bu imajın içeriği ise bir .wim dosyasında muhafaza edilir ve genelde 10-15 GB civarı bir büyüklüğü olur. 

Çünkü karanlık DVD çağında herkesin kurtarma bölümünün içeriğini DVD'lere yedeklemek gibi histerik bir arzusu vardı. Bilgisayar alınır eğer bir dizüstü ise ilk iş -hurafeler sağolsun- 18-24 saat pili şarj edilir daha sonrada da 2. iş olarak 2-6 DVD civarında olan kurtarma seti oluştrulurdu. Ancak tek parça 10-15 GB büyüklüğündeki .wim dosyası tek DVD boyutunu aştığı için üreticiler kurtarma bölümünde tek .wim dosyası kullanmak yerine .wim dosyasını parçalara bölerlerdi. Altta bu tür bir kurtarma bölümünü görüyorsunuz: (Resim okuyucularımdan birinin yaptığı yorumdan alınmıştır)


Neden birleştirmem gerekiyor?


Bunun pratikte en çok gerekeceği senaryo şu:

Bilgisayarınızın sabit diskinde bir kurtarma bölümü var ve bu kurtarma bölümü .swm dosyalarından oluşuyor. Ancak bir sebepten dolayı kurtarma bölümünüz artık çalışmıyor ve siz buradaki fabrika çıkışı imajı  kullanmak istiyorsunuz.

Bu durumda yapmanız gereken şey buradaki imajı diskinize uygulamaktır. (Deploy) Bunu nasıl yapacağınızı (Windows 8 için) daha önce anlatmıştım: Windows İmajlarını Diske Uygulamak | Her Marka/Model Bilgisayara Aynı İmajı Kurmak

Ancak ortada bir sorun var: DISM aracı .swm dosyalarını işleyemiyor! Mutlaka install.wim dosyasına ihtiyacımız var. Bu durumda elimizdeki .swm dosyalarını birleştirerek tek parça install.wim dosyası elde etmek zorundayız. Bu yazıda bunu nasıl yapacağınızı anlatacağım.


1- SWM dosyalarınızın bulunduğu klasörü açın.

2- Şeritte Dosya menüsünü genişletin (1) ve Komut istemini aç (2) /Yönetici olarak komut istemini aç (3) yolunu izleyin.


3- Komut istemcisinin bulunduğunuz klasörün adresi ile açıldığını göreceksiniz. Belirtmeme gerek yok belki ama ilk 2 adımı anlatıldığı şekilde uygulamanız şart.


4- Komut istemcisine şu komutu girin ve Enter'a basın: dism /export-image /sourceimagefile:install.swm /swmfile:D:\SWM\install*.swm /sourceindex:1 /destinationimagefile:install.wim



  • D:\SWM\install*.swm yerine SWM dosyalarının bulunduğu klasörün adresini yazacaksınız. Örneğin E:\Recovery\install*.swm gibi bir adres olabilir.
  • Sizin SWM dosyalarınız install.swm şeklinde değil de örneğin asus.swm, asus2.swm... şeklinde olabilir. O zaman install*.swm yerine asus*.swm yazacaksınız.

5- İşlem tamamlandığında bilgilendirileceksiniz.


6- Install.wim dosyanız ise SWM dosyalarının bulunduğu klasörle aynı yerde olacak. Buradan dilediğiniz bir yere taşıyabilirsiniz.


İlgili konular;


Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

item