nwindows10

Microsoft Family (Aile Özelikleri) Nedir? | Windows 10'da Çocuklarınızın Güvenliğini Sağlamak


Windows 8'e kadar Windows'ta sadece yerel hesaplar kullanılabiliyordu. Windows 8 ile beraber Microsoft Hesabı diye tanımlanan ve farklı bilgisayarlarda aynı hesabı kullanabilmenizi sağlayan hesaplar kullanılmaya başlandı. Windows 10'da ise bu konuda gelen yenilik Microsoft Family (Aile Hesabı/Aile Özellikleri) oldu.


Bir Windows 10 cihazını çocuklarınızla paylaşıyorsanız, kendi hesaplarıyla oturum açmalarını sağlamak, uygun yaş kısıtlamalarını ve süre sınırlamalarını ayarlayarak, uygun olmayan web sitelerini ziyaret etmelerini ya da uygulama veya oyunları kullanmalarını engelleyerek çocuklarınıza güvenli bir şekilde keşfetme özgürlüğü sunar. Çocuklarınız kendi cihazlarına sahip olsalar bile, ailenize ait olan bir Microsoft hesabı ile oturum açtıklarında, belirlemiş olduğunuz aile ayarlarının oturum açtıkları tüm Windows 10 cihazlarında uygulanacağını bilerek gönlünüzü ferah tutabilirsiniz.

Başlamak için, çocuklarınıza yönelik olan ve daha sonra account.microsoft.com/family adresinden ailenize ekleyebileceğiniz Microsoft hesapları oluşturursunuz. Çocuklarınız kendi hesaplarıyla oturum açtıklarında masaüstünü istedikleri gibi kişiselleştirebilir ve uygulamaları ve oyunları keşfedebilirler. Çocuklarınızı ailenize ekledikten sonra çocuklarınıza yönelik ek sınırlamalar ve izinler belirleyebilirsiniz. Çocuklarınız Microsoft hesabı ile oturum açtıklarında, oturum açtıkları tüm Windows 10 cihazlarında aile ayarları uygulanır. 

Ayrıca çocuklarınızın zamanlarını akıllıca harcadıklarından emin olmak için, ekran süresi sınırlamaları ayarlayabilir ve ziyaret ettikleri web siteleri, yaptıkları aramalar, kullandıkları uygulamalar ve oynadıkları oyunlara ilişkin etkinlik raporları alabilirsiniz.

Ekran zaman uzatmaları


Çocuklarınız bir Windows 10 bilgisayarda daha fazla ekran zamanı istediğinde, onlara e-posta veya web sitesi aracılığıyla 15 dakikalık, 1 saatlik, 2 saatlik veya 8 saatlik uzatmalar verebilirsiniz. Zamanları tekrar biterse daha fazla zaman isteyebilirler.

Web’e gözatmaya ilişkin değişiklikler


Web’e gözatma sınırları ve web’e gözatma etkinlik bildirimi artık yalnızca Microsoft Edge ve Internet Explorer için geçerli olacak. Şimdiye kadar aile ayarları başka tarayıcılarda da çalışıyordu, ancak bu tarayıcıları sağlayan şirketler çok sık değişiklik yaptığından bu durum tarayıcıların son sürümleri için oluşturulan teknolojiyi geçersiz kılabiliyor. Değişikler gerçekleşmeden önce bunlardan Microsoft'un haberi olmadığından, bu açıkların çocukları güvende tutmaya yetecek kadar hızlı bir şekilde düzenlenmesi mümkün olmuyor.

Çocuklarınızın Aile tarafından desteklenmeyen tarayıcıları kullanmalarını engellemek için, her bir çocuğun En son etkinlikler bildiriminde bu tarayıcıları gördüğünüzde Engelle öğesini seçin.

Windows Mağazası artık daha aile dostu


Artık çocuklar istedikleri öğeleri satın alabilir, ancak onların sizin ayarladığınız harcama ve içerik sınırları içinde kalacağını biliyor olacaksınız.

  • Çocuğunuzun hesabına ve oradan Satın alma ve harcama öğesine giderek ve ardından Bu hesaba para ekle öğesini seçerek kredi kartınızı vermek zorunda kalmadan çocuğunuzun hesabına para ekleyebilirsiniz.
  • Mağaza, sizin ayarladığınız uygulama, oyun ve medya sınırlarına bağlı olarak tarama sonuçlarını gösterir.
  • Çocuğunuzun en son satın alımlarını Satın alma ve harcama sayfasında görüntüleyebilirsiniz.

Çocuğunuz için doğru sınırlamaları belirleme


Bir çocuğu ailenize ekledikten sonra, yetişkinlere yönelik web sitelerinin engelli olduğundan emin olabilirsiniz ya da yalnızca, çocuklarınızın görebileceği siteleri belirtebilirsiniz. Ayrıca yalnızca yaşlarına uygun uygulama ve oyunları kullanmalarını sağlayabilir ve sanal dünyada çok fazla vakit geçirmelerini önlemek için ekran süresini sınırlayabilirsiniz. Çocuklar süreleri dolduğunda gezinmeye devam etmek için veya engellenen içeriği görüntülemek ya da indirmek için izin isteyebilirler, onlar için uygun olan kısıtlama düzeyini siz belirleyebilirsiniz.

Tüm bu sınırlamaları account.microsoft.com/family adresinden ayarlayıp yönetebilirsiniz. Microsoft hesabınızla oturum açın, ayarlarını değiştirmek istediğiniz çocuğun adını seçin ve yönergeleri uygulayın.

Ailenize bir çocuk hesabı ekleme


Bir Windows 10 cihazını çocuklarınızla paylaşıyorsanız, kendi hesaplarıyla oturum açmalarını sağlamak için çocuk hesapları ekleyebilirsiniz. Daha fazla bilgi için Bkz. Windows 10: Yeni Kullanıcı Hesabı Oluşturmak

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

item