nwindows10

Windows 10 Yıl Dönümü Güncellemesi (Sürüm 1607) 2 Ağustos'ta Yayınlanıyor!


Windows 10 Yıl Dönümü Güncellemesi, Windows 10'un 2. büyük güncellemesi. İlk büyük güncelleme Windows 10 Kasım Güncellemesi (1511) olarak adlandırılmıştı ve o sürümü tanıtan bir yazı yazmıştım: Windows 10'un İlk Büyük Güncellemesi (10586) ile Gelen Yenilikler Neler?

Windows 10 Yıl Dönümü Güncellemesi aynı zamanda Redstone 1 kod adıyla da anılıyor ve Redstone kod adı ile yayınlanacak 3 büyük güncellemenin ilki. Yani Redstone 2 ve Redstone 3 adında güncellemeler de olacak. Bu güncelleme ilk olarak 10.0.11082 sürüm numarası ile 2015 yılının sonlarında geliştiricilere sunuldu ve o günden bu yana geliştiriliyor. Şu anda geliştiricilerin kullandığı en güncel sürüm 10.0.14393.3. Ancak 2 Ağustos'ta son kullanıcıya sunulacak sürümün hangisi olacağını 2 Ağustos'ta göreceğiz.


Genel değişiklikleri zaten Microsoft e-posta ile kullanıcılarına duyuruyor. Eğer bu e-postayı almadıysanız buradan ulaşabilirsiniz. Tabii bunlara ek olarak yüzlerce hata düzeltmesi yapıldı ama bunlar sıkıcı detaylar atlıyorum. Son kullanıcıyı ilgilendiren değişiklikler ise Windows 10 kullananların çoğunluğunu maalesef ilgilendirmiyor. Çünkü; Cortana'da yapılan iyileştirmeler bize (Türkiye/Türkçe) yaramıyor veya Windows Helo ile ilgili iyileştirmeler sadece bu özelliği donanımsal olarak destekleyen cihazları ilgilendiriyor gibi...

Yine de önemli noktaları vurgulayayım;


  • Edge artık uzantıları destekleyecek. Aklınıza Windows uygulamalarındaki başarısızlık yüzünden bunun çok vakit alabileceği gelebilir ama öyle değil. Microsoft geliştiricilere Chrome uzantılarının 1-2 tıklama ile Edge'ye uyumlu hale getiren bir araç sağlayacak. Böylece tüm Chrome uzantıları Edge'de kullanılabilecek. Hatta şimdiden Adblock, Lastpass gibi eklentiler kullanılabilir durumda.


  • Edge'ye flash içerikler için tıklat-seyret özelliği geliyor. Böylece flash videolar siz başlatmadıkça yüklenmeyecek. Bu hem güvenlik için hem Internet kotası problemi yaşayanlar için olumlu bir gelişme. Ayrıca Edge sekme sabitleme, sürükleyerek gezinme gibi ekstra özelliklere kavuşuyor.
  • Android telefon desteği geliyor. Eğer Android telefonunuz ve Windows 10 bilgisayarınızda aynı Microsoft hesabını kullanıyorsanız bilgisayarınızda telefonunuza ait uyarılar alabileceksiniz. Örneğin telefonunuzun bataryası azaldığında bilgisayarınızda bildirim göreceksiniz.
  • 3. parti bir anti-virüs programı kullansanız dahi Windows Defender'ı kullanabileceksiniz. Şimdiki durumda 3. parti bir anti virüs programı yüklediğinizde Windows Defender kendini kapatıyor. Ancak yeni sürümde isterseniz belirli zamanlarda bilgisayarınızı tarayacak şekilde ayarlayabileceksiniz. Ayrıca offline tarama modu geliyor. Daha önce bunun için burada anlattıklarımı uygulamanız gerekiyordu. Oysa artık bu işlemi tek tıklatma ile yapmanız mümkün olacak;


  • Windows Helo'yu eşitlenmiş cihazlarınızla kullanabileceksiniz. Yani sadece parmak izi veya yüz tarayıcı ile oturum açmak zorunda olmayacaksınız. Cep telefonunuzla, akıllı saatinizle veya bir NFC destekli cihazla oturum açmanız mümkün olacak


  • Windows Helo ile (Parmak izi veya yüz tarama) web sitelerinde oturum açmak mümkün olacak. Yani artık parolalarınızı hatırlamak zorunda değilsiniz.
  • Artık web sitelerini uygulamalar ile ilişkilendirebileceksiniz. Yani bir siteyi açtığınızda bilgisayarınızda o web sitesinin uygulaması yüklü ise -ve isterseniz- o site uygulamada açılacak.


  • Mavi ekrana düştüğünüzde artık mavi ekran bir QR kodu barındıracak ve hatayı cep telefonunuzla araştırabileceksiniz.
  • Cortana ile ilgili pek çok gelişme var ancak kullanamadığımız için bizi ilgilendirmiyor. O yüzden atlıyorum.

Bunların dışında pek çok küçük geliştirmeler/yenilikler mevcut. Bunları da zamanla anlatacağım. Şimdilik bu kadar...


Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

item