nwindows10

Windows 10 hâla (29 Temmuz'dan sonra) Ücretsiz!

Hepinizin bildiği gibi Windows 10 çıktığından beri bilgisayarında lisanslı Windows 7 veya Windows 8.1 çalıştıran bilgisayarlar için ücretsizdi. Windows 8 çalıştıran bilgisayarlar ise Mağaza'dan kolayca Windows 8.1'e geçebiliyor ardından Windows 10 yükseltmesini alabiliyordu. Ancak bu ücretsiz yükseltme önerisi 29 Temmuz 2016 itibari ile sona erdi.

Peki şimdi ne olacak?


Bu soruyu cevaplamadan önce bir paragraf açmak istiyorum;

Bilgisayarların dominant teknolojik oyuncak olduğu devirler bitti. Bunun sebebi ise çok basit: Çoğu insan bilgisayarı sadece internette dolaşmak ve sosyal medya hesaplarını kullanmak için kullanıyordu. Bunlar ise akıllı telefonlarla artık yapılabiliyor. Dolayısyla adam bilgisayara 1000$ vereceğine telefona veriyor. Aynı işi yapmanın yanında anında fotoğraf/video çekebiliyor hatta canlı yayın yapabiliyor, telefonla konuşabiliyor. Daha ne olsun!

Nasıl ki dizüstü bilgisayarların çıkışı ile birlikte masaüstü bilgisayarlar sadece belirli bir zümrece (Oyunları en üst seviyede oynamak isteyenler, büyük kaliteli ekranlara gerek duyan tasarımcılar, çok fazla güce ihtiyaç duyan medya oluşturucular vs.) kullanılmaya başlandı şimdi de aynı şey dizüstü bilgisayarların başına geliyor.

Bunun konuyla alakası ise şu: Microsoft mobil sektörde yok. Kullanıcılar mobile kaydıkça aslında Microsoft para kaybetmiş oluyor. Yıllardır Microsoft mobil sektöre girmeye pay kapmaya çalışıyor ama bunu becerebildikleri yok. Hatta bırak gelişmeyi ellerine yüzlerine bulaştırıyorlar. BkzAndersenden Masallar: Windows Phone 

Uzun vadede olacak olan şu: Eğer Microsoft mobil pazarda kendine yer edinemezse çoğunuzun yaşı dolayısıyla bilmediği, bir zamanlar dev olan ama şimdi tarih olan firmalardan biri olacak. Microsoft'un en büyük gelir kaynağı Office yazılımları. Ancak Windows pazar hakimiyetini kaybederse Microsoft'u Office yazılımları da kurtaramaz.

Bu sebeple Microsoft hazır elinde Windows gibi bir güç varken mobil işletim sistemi alanına Windows'u kullanarak girmeye çalışıyor. Çok ayrıntılı anlatmayacağım çünkü onlarda ne yaptıklarından pek emin değiller. Her gün karar değiştiriyorlar. Ancak kısaca Windows'un tüm cihazlarda kullanılabilir olmasını istiyorlar. Yani mobil OS geliştirmek yerine Windows mobil cihazlarda da kullanılsın derdindeler.

Peki bu ne işe yarayacak?

Kimse Windows Phone kullanmıyor artık. Bu yüzden kimse uygulama yazmıyor. Microsoft'ta geliştiricilere diyor ki; "Tamam sadece 3-5 Windows Phone kullancısı olabilir ama 1 milyar Windows kullanıcısı var. O zaman sen uygulamayı Windows Phone için değil 1 milyar Windows 10 kullanıcısı için yaz. O zaman para kazanırsın. Ben de yazdığın uygulamanın her iki platformda da çalışmasını sağlayayım."

Peki Microsoft'un elinde bunu yapabilecek tek işletim sistemi nedir: Windows 10! O zaman herkes Windows 10'a geçmeli. O zaman Windows 10 ücretsiz olmalı!

Denklem bu ama Microsoft'un düşündüğünün aksine geçen 1 senede ücretsiz olmasına rağmen Windows 10, 1milyar kullanıcı hedefine ulaşamadı. Bu yüzden bir şekilde ücretsiz yükseltme teklifleri devam edecek. Microsoft'un bu sonbaharda yeni bir yükseltme teklifi ile geleceği zaten biliniyor ancak o zamana kadar da masada Microsoft'un ücretsiz yükseltme teklifi var. Bu yazıda bunu anlatacağım: Yardımcı teknolojileri kullanan müşterilere yönelik Windows 10 ücretsiz yükseltmesi


Yardımcı teknolojileri kullanan müşterilere yönelik 
Windows 10 ücretsiz yükseltmesi

İsmi çok afili olabilir ama bilmeniz gereken bir şey yok. Bu önceki ücretsiz yükseltme teklifinden hiçbir farkı olmayan bir teklif. Sadece 1-2 not düşeyim;

  • Bu teklif ne zamana kadar geçerli?

Microsoft'un bu konuda belirttiği bir tarih yok. Yani 1 hafta sonra bitebilir de hiç bitmeyebilir de.

  • Bu tekliften yararlanabilmem için hangi yardımcı teknolojileri kullanmam gerekiyor?

Dedim ya hikaye. Hiçbir şey kullanmanıza gerek yok.


29 Temmuz'dan sonra Windows 10'a ücretsiz geçmek


Bu işlemi yapabilmeniz için bilgisayarınızın -lisanslı/etkin- Windows 7 veya Windows 8.1 çalıştırması gerekiyor. Windows 8 yüklü ise Mağaza marifetiyle ücretsiz olarak Windows 8.1'e geçebilirsiniz. 

1- Buradan Windows10 Upgrade aracını indirin. Bunun için sayfadaki Hemen yükseltin butonuna tıklatmanız yeterli. Alternatif indirme linki ise burada.


2- İndirdiğiniz aracı çalıştırın. Yapmanız gereken sadece talimatları takip etmek. İşlemi gösteren bir videoyu aşağıya koydum. Videoyu kısaltmak için montajladım. Gerçekte -internet hızınız da önemli çünkü 3 GB'a yakın veri indirmeniz gerekecek- indirme süresini dışarıda tutarsak 1 saate yakın sürecektir.


Arşiv

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

item