nwindows10

Windows 7, 8 ve 10: Gecikmeli Uyku Kısayolu oluşturmak

Daha önce bilgisayarı uykuya almak için bir kısayolu nasıl oluşturacağınızı anlatmıştım: Windows 7, 8 ve 10: Uyku Kısayolu Oluşturmak

Peki ya bu kısayolun gecikmeli çalışmasını istiyorsanız?

Diğer güç komutlarında (Kapatma, Yeniden Başlatma gibi) bunu yapmak son derece kolay çünkü bu işlevler için shutdown komutu kullanılıyor. Shutdown komutunun sonuna ise bir Time (/t) siviçi koyarak kolayca bir gecikme zamanı belirlemek mümkün. Örnek: Windows 8: "Hazırda Beklet" Kısayolu Oluşturmak ve Gecikme Zamanı Atamak

Ancak sorun şu ki; Uyku işlevi için bir komut değil sistem dosyaları kullanılıyor. (rundll32.exe vasıtasıyla powrprof.dll) Bu yüzden de bir Time siviçi kullanmak mümkün değil. Onun yerine daha komplike komut dosyaları kullanmamız gerekiyor. Şimdi geçelim nasıl yapacağımıza;


1- Öncelikle bilgisayarı belirli bir gecikme ile uykuya alacak bir script oluşturmamız gerekiyor. Bunun için alttaki kodları bir metin belgesine yapıştırdıktan sonra Farklı Kaydet yolu ile Uyku.bat ismini vererek kaydedin.

ping -n 20 -w 1 127.0.0.1 > nul

powercfg -h off

%windir%\System32\rundll32.exe powrprof.dll,SetSuspendState

Kırmızı karakterle yazan 20 rakamı gecikmeyi belirliyor. Siz ne kadar gecikme istiyorsanız (saniye olarak) 20 rakamını o rakamla değiştirin. Örneğin 10 dk. için 600 yazacaksınız. 

Farklı Kaydet yolu ile Uyku.bat ismini vererek kaydediyoruz.
Oluşan Uyku.bat dosyası

2- Bu kadarı işimizi görür ama bu scripti çalıştırdığınızda bir komut istemcisinin belirdiğini ve bilgisayar uykuya dalana kadar (Belirlediğiniz süre geçinceye kadar) orada kaldığını göreceksiniz. Bu bir sakıncası olmasa bile rahatsız edici bir durum. Bu yüzden devam edin.


3- Şimdi alttaki kodları bir metin belgesine yapıştırdıktan sonra Farklı Kaydet yolu ile Uyku.vbs ismini vererek kaydedin.

Dim WinScriptHost
Set WinScriptHost = CreateObject("WScript.Shell")
WinScriptHost.Run Chr(34) & "%UserProfile%\Documents\Uyku.bat" & Chr(34), 0
Set WinScriptHost = Nothing

4- Şimdi Uyku.bat ve Uyku.vbs dosyalarını Belgeler klasörüne taşıyın ardından Uyku.vbs dosyası için masaüstüne bir kısayol atayın.


5- Artık kısayol ile bilgisayarı uykuya alabilirsiniz. Ancak isterseniz kısayolunuzun simgesini değiştirerek özelleştirebilir hatta bir klavye kısayolu atayarak bilgisayarınızı bu klavye kısayolu ile uykuya -belirlenen sürenin sonunda- alabilirsiniz.

Arşiv

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

item