nwindows10

Windows 10 - Klavye Düzenleri ve/veya Giriş Yöntemlerini Değiştirmek

Windows 8'den önceki Windows sürümlerinde farklı diller yükleyebilmek için Ultimate gibi üst sürümlere sahip olmak gerekiyordu. Bu sebeple ev kullanıcılarının büyük çoğunluğunu oluşturan ve Home Premium ve altı sürümler kullanan kullanıcılar bu özellikten yararlanamıyordu.

 Oysa Windows 8 ve 10'da -mevcutsa- istediğiniz dili indirip kullanabiliyorsunuz. Ancak Dil eklemek, Dil paketi yüklemek Klavye Düzenleri ve/veya Giriş yöntemlerini değiştirmek ve görüntülenme dilini değiştirmek birbirinden tamamen farklı kavramlar. Bu yazıda Klavye Düzenleri ve/veya Giriş yöntemlerini değiştirmeyi bulacaksınız...


Klavye düzenleri veya giriş yöntemi düzenleyicileri (IME'ler) arasında geçiş yaparak herhangi bir dilde yazabilirsiniz. IME'ler, klavyeye sığmayan binlerce karaktere sahip bazı Asya dillerinde (örn. Çince, Korece ve Japonca) yazmayı kolaylaştırır.


1- Bir Klavye düzeni ya da  Giriş yöntemlerini değiştirebilmeniz için öncelikle ilgili dili Windows'a eklemeniz gerekir. Henüz eklemediyseniz linkten yardım alarak ekleyin. Daha önceden eklediyseniz 2. adıma geçin.

2- İlgili dile tıklatın ardından Seçenekler'ine tıklatın.


3- Klavye ekle'ye tıklatın.


4- Dilediğiniz klavye düzenini seçin.


5- Eklediğiniz klavye düzenininin atık listelendiğini göreceksiniz.


Klavye Düzenleri 
arasında geçiş yapmak;


I- Ekleme bittikten sonra eklenen Klavye düzeni ve Giriş yöntemleri arasında tek tıklama ile geçiş yapabilirsiniz. Bunun için altta verdiğim yöntemlerden dilediğinizi kullanın;

  • Windows logo tuşu Windows logo tuşu basılı iken dilediğiniz Giriş yöntemine gelinceye kadar Boşluk (Space) tuşuna tekrar tekrar basın. Ya da;


  • Bildirim Alanı'ndaki Dil butonuna tıklatın ve açılan penceden dilediğiniz giriş yöntemini seçin. Ya da;


  • Dokunmatik Klavye kullanıyorsanız  Dil butonuna dokunun (1) ve açılan penceden dilediğiniz giriş yöntemine dokunun; (2)



Bazı uygulamalar Windows 10 işletim sistemlerinde giriş yöntemleri arasında geçiş yapmanın yeni yoluyla çalışmaz. Bu uygulamalar için önceki Windows sürümlerinden  Dil çubuğunu kullanarak giriş yöntemleri arasında geçiş yapabilirsiniz. Dil çubuğunun kapatılması dilleri bilgisayarınızdan kaldırmaz, bu yüzden belirli bir uygulamaya ihtiyacınız yoksa kapatabilirsiniz. 

Arşiv

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

item