nwindows10

Windows 10: Ethernet Bağlantısını Tarifeli Bağlantı Olarak Ayarlamak

Internet hizmeti sağlayıcıları kullanılan veri miktarı kadar ücretlendirme yapabilirler (Bilgisayarınızın gönderdiği ve aldığı veri miktarı). Buna tarifeli Internet bağlantısı denir. Bu planların genellikle veri sınırı vardır ve sınırı aşarsanız, ekstra ödeme yapmanız gerekebilir. Bazı durumlarda, ekstra ücretlendirilmezsiniz, ancak bağlantı hızınız fatura döngüsü sona erinceye kadar daha yavaş bir hale gelir.

Tarifeli Internet bağlantınız varsa, ağ bağlantınızı Windows'da tarifeli olarak ayarlamak gönderip aldığınız veri miktarını azaltmaya yardımcı olur...

Bunun dışında bazı senaryolarda (Örneğin güncelemelerin yüklenmesini ertelemek, Tarifeli bağlantı kullandığınız halde sanal mkinanın bunu ethernet bağlantısı olarak görmesi vs.) Ethernet (Kablolu Internet) bağlantısını tarifeli bağlantı olarak ayarlamanız gerekebilir. Ancak kablosuz bağlantılarda bunu yapmak son derece kolayken (Burada anlatmıştım) kablolu bağlantıları tarifesiz olarak ayarlamak mümkün değildir.

Bu yazıda bu sınırlamayı nasıl aşacağınızı anlatacağım. Ama önce bir kaç ön bilgi vereyim;

Önerilen ayarlar nelerdir?


Bu durum, Internet hizmeti sağlayıcınızın sizi kullandığınız veri miktarıyla ücretlendirip ücretlendirmemesine göre değişir:

  • Wi‑Fi ağları (Kablosuz Internet-Wireless): Varsayılan olarak Windows, Wi‑Fi ağlarını tarifesiz şekilde ayarlar. Internet hizmet sağlayıcınız sizi kullandığınız veri miktarı kadar ücretlendiriyorsa, ağ bağlantınızı tarifeli olarak ayarlamak veri kullanımınızı sınırlandırmaya yardımcı olur.
  • Mobil geniş bant ağlar (Cep telefonu operatörlerinin sunduğu Internet bağlantısı): Varsayılan olarak Windows mobil geniş bant ağlarını tarifeli şekilde ayarlar. Mobil geniş bant hizmetiniz şu anda sınırsızsa, ağ ayarını tarifesiz olarak değiştirebilirsiniz.

Ne yapmak istediğinizden emin değilseniz, veri kullanımınızı sık sık denetleyin. Ekstra veri kullanımından ücretlendiriliyorsanız, ağ bağlantınızı tarifeli olarak ayarlamak bu sorunu çözmekte size yardımcı olabilir.


Ethernet (Kablolu) ağ bağlantıları tarifeli olarak ayarlanamaz. (Windows arayüzünden)

Ağ bağlantımı tarifeli olarak ayarlamak bilgisayarımı nasıl etkiler?


Bilgi güncelleştirmek veya görüntülemek üzere Internet bağlantısına dayanan tüm uygulamalar indirebileceği veya görüntüleyebileceği miktarda veriyle sınırlı olabilir. Aşağıdaki sonuçlarla ve diğerleriyle karşılaşırsınız:

  • Windows Update, artık güncellemeleri kontrol etmez ve indirmez. Yüklemek için elle kontrol etmeniz ve yüklemeniz gerekir.
  • Windows Defender kullanıyor ve güncel tanımları indirmek istiyorsanız güncellemeyi Windows Defender üzerinden yapabilirsiniz. 
  • Cihaz sürücülerinin yüklenip yüklenmesini Ayarlar Uygulaması/Cihazlar yolunu izleyerek ayrıca ayarlayabilirsiniz.

  • Windows Mağazası uygulamalarına ait güncellemeleri elle kontrol etmeniz gerekir.
  • İsteğe bağlı özellikleri yükleyemezsiniz.

  • Çevrimdışı dosyalar otomatik olarak eşitlenmeyebilir.


1- Kayıt Defteri'ni açın ve HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\NetworkList\DefaultMediaCost yolunu izleyin.

2- DefaultMediaCost anahtarının sahipliğini alın. (1)


3- Ethernet anahtarına (2) çift tıklatın ve açılan pencerede şunlardan birini yapın;

  • Ethernet bağlantınızı tarifesiz olarak ayarlamak (Varsayılan ayar) için 1 değerini verin.
  • Ethernet bağlantınızı tarifeli olarak ayarlamak için 2 değerini verin.


4- Bilgisayarı yeniden başlatın.

Arşiv

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

item