nwindows10

Windows 10: Yeni Kullanıcı Hesabı Oluşturmak

Windows'u kullanmak için bir kullanıcı hesabınız olmalıdır ve tek bir bilgisayarı başka kişilerle paylaşıyorsanız, herkesin kendi hesabı olması gerekir. Herkes masaüstü arka planı veya ekran koruyucu gibi kendi ayar ve tercihleriyle hesabını özelleştirebilir. Kullanıcı hesapları, her bir kişinin hangi dosyaları veya uygulamaları kullanabileceğini ve bilgisayarda yapabileceği değişiklikleri de denetler.

Windows 8'e kadar Windows'ta sadece yerel hesaplar kullanılabiliyordu. Windows 8 ile beraber Microsoft Hesabı diye tanımlanan ve farklı bilgisayarlarda aynı hesabı kullanabilmenizi sağlayan hesaplar kullanılmaya başlandı. Windows 10'da ise bu konuda gelen yenilik Aile Özellikleri oldu.

Bu yazıda sizlere bilgisayarınıza yeni bir -aile ya da diğer- hesabı nasıl ekleyeceğinizi anlatacağım. Ama önce biraz aile özelliklerinden bahsedeyim....


Bir Windows 10 cihazını çocuklarınızla paylaşıyorsanız, kendi hesaplarıyla oturum açmalarını sağlamak, uygun yaş kısıtlamalarını ve süre sınırlamalarını ayarlayarak, uygun olmayan web sitelerini ziyaret etmelerini ya da uygulama veya oyunları kullanmalarını engelleyerek çocuklarınıza güvenli bir şekilde keşfetme özgürlüğü sunar. Çocuklarınız kendi cihazlarına sahip olsalar bile, ailenize ait olan bir Microsoft hesabı ile oturum açtıklarında, belirlemiş olduğunuz aile ayarlarının oturum açtıkları tüm Windows 10 cihazlarında uygulanacağını bilerek gönlünüzü ferah tutabilirsiniz.

Başlamak için, çocuklarınıza yönelik olan ve daha sonra account.microsoft.com/family adresinden ailenize ekleyebileceğiniz Microsoft hesapları oluşturursunuz. Çocuklarınız kendi hesaplarıyla oturum açtıklarında masaüstünü istedikleri gibi kişiselleştirebilir ve uygulamaları ve oyunları keşfedebilirler. Çocuklarınızı ailenize ekledikten sonra çocuklarınıza yönelik ek sınırlamalar ve izinler belirleyebilirsiniz. Çocuklarınız Microsoft hesabı ile oturum açtıklarında, oturum açtıkları tüm Windows 10 cihazlarında aile ayarları uygulanır.

Daha fazla bilgi için Bkz. Microsoft Family (Aile Özelikleri) Nedir? | Windows 10'da Çocuklarınızın Güvenliğini Sağlamak


Yerel hesap mı, Microsoft hesabı mı?

Microsoft hesabı çünkü;

  1. Güvenlidir çünkü yerel hesapta yaptığınız gibi hesap parolasını sıfırlayarak oturum açmanız mümkün değildir.
  2. Onedrive'ı kullanarak dosyalarınızı paylaşabilir, istediğiniz yerden erişebilir ve ayarlarınızı diğer cihazlarınızla senkronize edebilirsiniz.
  3. Windows Mağazası'ndan uygulamalar edinebilirsiniz.
  4. Ale üyelerinizin bilgisayar kullanım sıklığını, süresini ve kullanım şartlarını belirleyebilir, kullanım raporları sayesinde gözetleyebilirsiniz.
  5. OneNote ile farklı cihazlarda kaldığınız yerden not almaya devam edebilirsiniz.
  6. Microsoft hesabınız ve Windows 10 lisansınızı birbirine bağlayabilir ve majör bir donanım değişikliğinde Aktivasyon sihirbazı ile Windows 10 lisansında bir sorun yaşamadan kolayca tekrar etkinleştirebilirsiniz. (Windows 10 yıldönümü güncellemesi ve üstü sürümlerde)


Windows 8'de kullanıcı hesapları 2 özelliğe göre sınıflandırılıyordu: Türüne (Microsoft hesabı veya Yerel hesap) ve yetkilerine (Yönetici, Standart ve Misafir hesapları) Bunlar birbirinden bağımsız değildir ve bir hesap her iki sınıflandırmada kullanılan özelliklere de sahiptir. Örneğin, bir Yönetici hesabı, Yerel hesap olabileceği gibi Microsoft hesabı da olabilir. Ya da Bir Yerel hesap, Yönetici olabileceği gibi Standart veya Misafir hesabı da olabilir.

Windows 10'da ise bunlara ek olarak Aile özellikleri gelince Çocuk hesabı, Yetişkin hesabı ve Diğer hesap gibi türlerde çıkıverdi. Bunları altta anlatacağım. Ancak daha kolay kafanızda canlandırabilmeniz adına bir şema hazırladım. Sanırım şema ile olayın anlaşılması daha kolay olacaktır....



I- Çocuk Hesabı Oluşturmak


1.1- Bkz. Windows 10: Aile Hesabınıza Çocuk Eklemek



II- Yetişkin (Ebeveyn) Hesabı Oluşturmak


2.1- Bkz. Windows 10: Aile Hesabınıza Yetişkin Eklemek



III- Ayarlar uygulamasını kullanarak bir yerel hesap veya Microsoft hesabı oluşturmak.


3.1Ayarlar uygulamasını açın ve Hesaplar/Aile & diğer kişiler/Diğer kişiler/Bu bilgisayara başka birini ekle yolunu izleyin.


3.2- Yerel hesap oluşturmak istiyorsanız 3.3 adımından, Microsoft hesabı oluşturmak istiyorsanız 3.4 adımından devam edin.

3.3- Yerel hesap oluşturmak için şunları yapın;


Daha kısa bir yol için ipucu vereyim: 3.1 adımında, Bu bilgisayara başka birini ekle bağlantısına tıklatmadan önce bilgisayarınızın Internet bağlantısını kesin. Ardından Bu bilgisayara başka birini ekle bağlantısına tıklattığınızda direkt 3.3.3 adımına çıkacaksınız.
  1. Açılan pencerede Bu kişinin oturum açma bilgilerine sahip değilim bağlantısına tıklatın.

  2. Açılan pencerede Microsoft hesabı olmayan bir kullanıcı ekleyin bağlantısına tıklatın.

  3. Bir kullanıcı adı yazın, isterseniz bir parola belirleyin ve İleri'ye tıklatın.

  4. Oluşturduğunuz yerel hesabı Ayarlar uygulamasında göreceksiniz.


3.4- Microsoft hesabı oluşturmak için şunları yapın;

  1. Açılan pencerede ekleyeceğiniz kişinin e-posta hesabını yazın ardından İleri'ye tıklatın.

  2. Son'a tıklatın.

  3. Oluşturduğunuz Microsoft hesabını Ayarlar uygulamasında göreceksiniz.


IV- Komut istemcisini kullanarak bir yerel hesap oluşturmak.


4.1- Bir Komut İstemcisi (Yönetici Haklarıyla) açın.

4.2- Yerel hesap oluşturmak için şunları yapın;

  1. Şu komutlardan birini girin;

    • net user "Kullanıcı adını buraya yazın" /add (Parola olmadan)
    • net user "Kullanıcı adını buraya yazın" "Parolayı buraya yazın" /add (Parola ile)

      Örneğin; net user "ENPEDI" "1234" /add
  2. Ayarlar uygulamasında oluşturduğunuz yerel hesabı göreceksiniz;

Arşiv

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

item