nwindows10

Windows 10 Temiz Kurulum: Belirli Bir Sürümü Zorla Kurmak

Şu anda kullandığım bilgisayar Windows 8 Core Single Language sürümü ön yüklü olarak gelmişti. Elimde zaten Windows 8 PRO lisansım olduğu için ben ön yüklü gelen Windows'u hiç kullanmadan PRO sürümünü yükleyip öyle kullandım. Daha sonra da zaten Windows 10 PRO'ya ücretsiz olarak yükselttim.

Birkaç ay evvel bilgisayarıma format attım. Tüm programlarımı kurup tüm ayarlarımı yapmam da 1-2 günümü aldı. Her şey yolundaydı ta ki Yerel Grup İlkesi Düzenleyicisi'ni (Gpedit) kullanma ihtiyacım oluncaya kadar. Bir de baktım ki çalışmıyor çünkü bilgisayarımda Windows 10 Home Single Language kurulu!

İşte bu yazıda bu sorunu nasıl aşacağınızı anlatacağım.

Neden oluyor?


Bunun sebebi Windows 8 ön yüklü gelen bilgisayarlarda bu sürüme ait lisans anahtarının BIOS'a gömülü gelmesi. (Bkz. BIOS'a Gömülü Windows Lisans Anahtarı Nedir?) Kurulum esnasında, kurulum sihirbazı bu lisansı görüyor ve kendi kafasına göre bu lisansa uygun olan sürümü size hiç sormadan yüklüyor.

İkinci bir neden ise yükleme yapacağınız bilgisayarda zaten bir Windows'un yüklü olma durumu. Örneğin, Windows 7 Home Premium yüklü bir bilgisayara Windows 10 ISO'sundan oluşturulmuş bir medya ile temiz kurulum yapmaya kalktığınızda Windows 10 kurulumu bunu algılayıp size Windows 10 PRO'mu yoksa Home'mu kurayım diye sormadan direkt (Yükseltme yaptığınızı düşündüğü ve Home Premium'a uygun olan sürüm Windows 10 Home olduğu için) Windows 10 Home yüklemesi. Ancak bu daha az rastlana bir durum.

Bilgi;


Şu anda Windows 10'un son kullanıcı için sunulan 3 sürümü var: Windows 10 Home, Windows 10 Pro ve Windows 10 Home Single Language.

Windows 10'un indirilmeye sunulan ISO dosyaları ise zaman içinde farklılıklar gösterdi. Şu anda Sadece Windows 10 (Home ve PRO sürümlerini içerir) ve Windows 10 Home Single Language ISO dosyaları var. Önceden tüm sürümleri içeren ISO dosyası da vardı. (Altta soldaki resim)

Bu ISO dosyaları ile kurulum yaptığınızda (Windows 10 Home Single Language hariç) size hangi sürümü kurmak istediğiniz sorulur;


Çözüm;


Daha önce Windows 7'den bildiğiniz üzere (Bkz. Bütün Sürümler İçin Tek Windows 7 Medyası) hangi sürümün kurulacağına ei.cfg adında bir dosya karar veriyor. Windows 7'de bu dosyayı silmemiz yeterliydi. Bunu yaptığımızda kurulum esnasında hangi sürümü kurmak istediğimiz bize soruluyordu;


Oysa Windows 10'da ei.cfg dosyası yok. Bu yüzden kendimiz ekleyeceğiz. Başlayalım;

Başlamadan önce eğer elinizde yoksa İndirdiğiniz ISO dosyasından önyüklenebilir bir USB Flash Sürücü oluşturun.

1- Bir Metin Belgesi açın.

2- Metin belgesine şunları kopyalayıp yapıştırın;

[Channel]
Retail

3- Şunları yapın,

  1. Dosya'ya tıklatın.
  2. Farklı Kaydet'e tıklatın.
  3. Kaydetmek istediğiniz lokasyona gittikten sonra Tüm Dosyalar'ı seçin.
  4. ei.cfg yazın. (Resimde yanlış yazmışım :D)
  5. Tamam'a tıklatarak kaydedin. 


4- Oluşturduğunuz ei.cfg dosyasını ön yüklenebilir bir USB flash sürücünüzde bulunan Sources klasörüne atın.

5- Hepsi bu. Artık bu medya ile kurulum yaptığınızda hangi sürümün kurulacağını size soracak.

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

item