nwindows10

Windows 10: UEFI veya Klasik Kurulum için Önyüklenebilir USB Flash Sürücü Oluşturma

Bu yazı -UEFI veya Klasik Kurulum modu için- Windows 10 kurulumunda kullanabileceğiniz önyüklenebilir medyayı bir USB flash sürücü kullanarak nasıl hazırlayacağınızı açıklar ve Windows kurulumları hakkında herşey etiketi ile etiketlenmiş yazılara yardımcı kaynak olarak yazılmıştır.

Gereksinimler...

  • Minimum 4 GB kapasiteye sahip bir USB Flash sürücü
  • UEFI modunda kurulum yapacaksanız Windows 10 64 Bit kurulum dosyaları 
  • Klasik (BIOS) modunda kurulum yapacaksanız Windows 10 64 Bit veya 32 Bit kurulum dosyaları 

I. YOL: 
Komut İstemcisi ile;

1.1- Usb flash sürücünüz işlem sırasında biçimlendirileceği için içinde önemli verileriniz varsa yedekleyin.

1.2- Usb flash sürücünüzü bilgisayara iliştirin.

1.3- Yönetici haklarıyla bir komut istemcisi açın: Windows Vista - Windows  7 - Windows 8 ve 10

1.4- Komut istemcisine diskpart yazın ve Enter'a basın.

1.5- List disk yazın ve Enter'a basın. Bu sistemdeki diskleri listeleyecek. Yapmamız gereken USB flash sürücümüzün numarasını bulmak. Bunun en kolay yolu disklerin boyutuna bakmak. Resimde görebileceğiniz üzere benim USB flash sürücüm, 2 numaralı disk olarak listelenmiş. Sizde kendi USB flash sürücünüzü bulun ve numarasını aklınızın bir köşesine not alın. 6. adımda bu numarayı kullanacağız.


1.6- select disk 2 yazın ve Enter'a basın. (2 yerine siz 5. adımda bulduğunuz numarayı yazacaksınız. Dikkatli olun yanlış bir numara yazmanız sisteminizdeki bir diski silmeniz ile sonuçlanabilir!)

1.7- clean yazın ve Enter'a basın.

1.8- create partition primary yazın ve Enter'a basın.

1.9- Şunlardan birini yapın;

  1. UEFI kurulum yapacaksanız; format quick fs=fat32 yazın ve Enter'a basın.
  2. BIOS kurulum yapacaksanız; format quick fs=NTFS yazın ve Enter'a basın.


UEFI için hazırlanan USB flash sürücü ile BIOS kurulumu da yapabilirsiniz. Yani UEFI kurulum için olan komutu kullanmanız daha akıllıca olur.

1.10- active ve Enter'a basın.

1.11- assign yazın ve Enter'a basın.

1.12- exit yazın yazın ve Enter'a basarak Diskpart'tan çıkın ve Komut İstemcisini kapatın. Altta bütün bu adımları görüyorsunuz;


1.13- Windows 10 kurulum dosyalarını oluşturduğunuz USB flash sürücüye kopyalayın. Eğer elinizdeki Windows 10 kurulum medyası ISO formatında ise ve Windows 7 ve/veya daha düşük bir sürüm Windows kullanıyorsanız bu ISO formatındaki dosyayı DAEMON Tools, 7zip gibi 3. parti araçlarla açabilirsiniz. Windows 8 veya 10 kullanıyorsanız direkt çift tıklayarak sanal sürücüye takmanız mümkün. Kopyalamanız gereken dosyalar alttaki resimdeki gibi olmalı;



Windows 10 için (UEFI uyumlu) önyüklenebilir USB flash sürücü hazırlarken Windows 7 için uyguladığımız ekstra adımları uygulamanıza gerek yok. Windows 7 için hazırlıyorsanız Windows 7 için olan yazıdan yararlanın lütfen:
 Windows 7: UEFI Kurulum için Önyüklenebilir USB Flash Sürücü Hazırlamak

1.14- Hepsi bu, artık hazırsınız. Kurulumu, Windows 8 -UEFI Modunda- Temiz Kurulum (Format) yazımdan yararlanarak yapabilirsiniz.

USB flash sürücü yerine harici disk (HDD) kullanıyorsanız tıklatın...

II. YOL: 
Rufus ile;

2.1- Buradan Rufus'u indirin.


Rufus, kurulum istemeyen açık kaynak ücretsiz bir yazılım. Sadece indirip çalıştırmanız yeterli.

2.2- USB flash sürücünüzü bilgisayara iliştirdikten sonra Rufus'u çalıştırın. UEFI kurulum yapacaksanız 3. adımı uygulayın. Klasik kurulum (BIOS) yapacaksanız 4. adımı uygulayın.

2.3- UEFI kurulum yapacaksanız;

  1. Windows 10 ISO dosyanızı göstermek için Yansıma seçmek için tıklatın... butonuna tıklatın. Ardından Dosya Gezgini vasıtasıyla ISO dosyasını gösterin. (2. resim)

  2. Önemli! Programda bir bug var. ISO dosyasını gösterdiğinizde ayarları varsayılana sıfırlıyor. Bu yüzden ilk olarak ISO dosyasını seçmezseniz yaptığınız ayarlar boşa gidiyor.
  3. USB flash sürücünüzü seçin
  4. UEFI Bilgisayarlar için GPT Bölüm Düzeni seçeneğini seçin
  5. FAT32 olduğundan emin olun
  6. Hızlı Biçimlendir seçili kalsın
  7. İsterseniz USB flash sürücünüzüze dilediğiniz bir ad verin.
  8. Başlat butonuna tıklatın.
  9. USB flash sürücünüz biçimlendirileceği için içindeki tüm veriler silinecek. Bu sizin için sorun  değilse Tamam butonuna tıklatarak onay verin. Usb flash sürücünüzde önemli veri varsa yedekledikten sonra onay verin.
  10. USB flash sürücünüzün yazma hızına bağlı olarak işlem vakit alacaktır. Bittiğinde HAZIR iletisi ile bilgilendirileceksiniz. Artık Rufus'u kapatabilirsiniz. USB flash sürücünüz Windows 10 kurmaya hazır!

2.4- Klasik (BIOS) kurulum için 3. adımdaki yönergeleri sadece alttaki değişiklikler ile uygulayın;

  1. BIOS ya da UEFI Bilgisayarlar için MBR Bölüm Düzeni seçeneğini seçin.
  2. NTFS seçeneğini seçin.


III. YOL: 
Windows 7 USB/DVD Download Tool ile;


Windows 7 USB/DVD Download Tool ile sadece klasik kurulum (BIOS) yapabileceğiniz bir USB flash sürücü hazırlayabilirsiniz. 

3.1- Windows 7 USB/DVD Download Tool'u nasıl kullanacağınızı burada daha önce anlatmıştım. (I. YOL) Bu yüzden tekrarlamıyorum isteyen linkten yararlanabilir.

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

item