nwindows10

Windows 10'u Windows 7 veya Windows 8 ile Birlikte (Dual Boot) Kullanma

Güncelleme: Ekim - 2016

Bu yazı Windows 10'un yanına Windows 7 ve/veya Windows 8 işletim sistemini bilgisayarınıza nasıl yükleyeceğinizi açıklar.

Dual Boot olarak adlandırılan bu kurulum yönteminde diskinizde ayrı bölüntülerde veya disklerde veya biri sanal diskte kurulu 2 adet işletim sistemi bulunur ve bilgisayarı açtığınızda işletim sistemi yüklenmeye başlamadan önce size hangi işletim sistemini kullanmak istediğinizi soran bir arayüz açılır. (Önyükleme Yöneticisi) Hangi işletim sistemini seçerseniz o yüklenir ve diğeri aktif işletim sistemi için sadece bir bölüntü ve dosyalardan ibaret olur...

Ancak beklenmedik veri kayıpları yaşamamak ve Dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan olmamak için yazıyı dikkatlice okumanızı (Özellikle  kutularda yaptığım uyarılarıı) şiddetle öneriyorum. Altta Windows 7 ve Windows 10'un beraber yüklendiği örnek bir Önyükleme Yöneticisi görüyorsunuz. Bu yazıda bunu nasıl yapacağınızı anlatacağım...

Modern Önyükleme Yöneticisi
Klasik Önyükleme Yöneticisi

Yüklemeden önce okumanız gereken önemli ayrıntılar için tıklayın, kapatmak için tekrar tıklatın...


I. Bölüm - Hazırlık...

1.1- İlk olarak 2. işletim sistemini kurmak için bir disk alanı ayarlamamız gerekiyor. Eğer 2. işletim sistemini kuracağınız 2. bir sabit diskiniz varsa ve boşsa bu adımları atlayın ve direkt (Tercihinize göre) I. yöntem 1.1 adımından ya da II. yöntem 2.1 adımından başlayın.

Eğer tek diskiniz varsa veya birden fazla diskiniz var ama kullanımdaysa bu disklerden birinde 2. işletim sistemini yükleyeceğiniz bir bölüntü oluşturmanız gerekli. Tavsiyem Minimum 60 GB'lık bir bölüm oluşturmanız. Bunu nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız alttaki linkler size yardımcı olacaktır;


Tek sabit diskli bir sistemde örnek bir yapılandırma
2 sabit diskli bir sistemde örnek bir yapılandırma

Bir başka seçenek de hiç bölüm oluşturmadan kullandığımız sistem bölüntüsünün içinde bir Sanal Disk (VHD) oluşturmak ve Windows'u buna kurmak. Bunu  asıl yapacağınızı burada anlattım tekrarlamayacağım. Yazıyı aynen Windows 10 için kullanabilirsiniz:  Windows 8: Sanal Sabit Diske (VHD) "DualBoot"Kurulum

1.2- Henüz indirmediyseniz buradan Windows 10 ISO dosyasını indirin.

1.3- Bilgisayarınızın BIOS'unda Secure Boot ve FastBoot seçeneği varsa devre dışı bırakın. Kurulumun ardından tekrar etkinleştirebilirsiniz... Bkz. Güvenli Önyükleme (Secure Boot) Nedir?

1.4- Devam etmek için şunlardan birini yapın;

  • Bilgisayarınızda Windows 7 veya 8 yüklü ve siz yanına Windows 10 yüklemek istiyorsanız  II. Bölüm'den devam edin. 
  • Bilgisayarınızda Windows 10 yüklü ve siz bunun yanına Windows 7 veya Windows 8 yüklemek istiyorsanız III. Bölüm'den devam edin.

II. Bölüm - 
Bilgisayarınızda Windows 7 veya 8 yüklü ise;

2.1- Altta tercihinize göre 2.1.1 ya da 2.2.1 adımından devam edin.


I. Yöntem: 
Kurulumu masaüstünden başlatarak

2.1.1- 1.2 adımında indirdiğiniz ISO dosyasıyla şunlardan birini yapın;

  • Windows 7 kullanıyorsanız ISO dosyasını bir DVD'ye yazdırın veya bir arşiv yazılımı (Örneğin WinRar, 7-Zip vs.) kullanarak ISO dosyasının içeriğini bir klasöre ayıklayın. DVD kullandıysanız ve Otomatik Kullan pencereresi çıkarsa kapatın. 
  • Windows 8 kullanıyorsanız ISO dosyasına çift tıklatmanız yeterli. Bu ISO dosyasını bir sanal DVD sürücüye bağlar ve sizin için normal bir DVD'ymiş gibi kullanılabilir hale getirir. Otomatik Kullan pencereresi çıkarsa kapatın.  

2.1.2- Windows kurulum dosyalarının olduğu lokasyona gidip Sources klasörünün içindeki Setup.exe dosyasını bulun ve çift tıklatın.


   Dikkat!!!

Eğer direkt kök dizindeki Setup.exe dosyasına çift tıklatarak kurulumu başlatırsanız Windows 10 mevcut işletim sisteminizin yerine kurulur ve yükseltme yüklemesi yaparsınız.


2.1.3- Kurulum başlayacak...


2.1.4- Güncelleştirmeleri yüklemek için çevrimiçi ortama geç seçeneğini seçin.


2.1.5-  Gerekli dosyaların yüklenmesini bekleyin.


2.1.6- Lisans koşullarını kabul edin.


2.1.7- Özel: Yalnızca Windows'u yükle seçeneğini seçin.


2.1.8- Windows 10'un kurulacağı alan olarak 1.1 adımında oluşturduğunuz bölümü ya da 2. bir disk kullanacaksanız 2. diski seçin ve İleri butonuna tıklatın.



Burada çok dikkatli olun. Yanlışlıkla Windows 7 ya da Windows 8'in yüklü olduğu bölümü seçerseniz işletim sisteminizi kaybedersiniz. Bu yüzden disk boyutlarını 2 defa kontrol edin ve Windows 10 için oluşturduğunuz bölümü doğru teşhis edin.

2.1.9Windows 10: Temiz Kurulum (Format) makalesinin 10. adımından devam edin...

II. Yöntem: 
Windows 10 kurulum medyasından önyükleyerek

2.2.1- 1.2 adımında indirdiğiniz ISO dosyasını kullanarak bir önyüklenebilir USB flash sürücü oluşturun.

2.2.2- Bilgisayarı bu USB flash sürücüden başlatın.


2.2.4- Dil ve Klavye ayarları istediğiniz gibi ise İleri butonuna tıklatın.


2.2.5- Şimdi Yükle'ye tıklatın.


2.2.6- Lisans koşullarını kabul edin ve İleri butonuna tıklatın.


2.2.7- Özel: Yalnızca Windows'u yükle seçeneğini seçin.


2.2.8- Windows 10'un kurulacağı alan olarak A adımında oluşturduğunuz bölümü ya da 2. bir disk kullanacaksanız 2. diski seçin ve İleri butonuna tıklatın.



Burada çok dikkatli olun. Yanlışlıkla Windows 7 ya da Windows 8'in yüklü olduğu bölümü seçerseniz işletim sisteminizi kaybedersiniz. Bu yüzden disk boyutlarını 2 defa kontrol edin ve Windows 10 için oluşturduğunuz bölümü doğru teşhis edin.

2.2.9- Windows 10: Temiz Kurulum (Format) makalesinin 10. adımından devam edin...


III. Bölüm - 
Bilgisayarınızda Windows 10 yüklü ise;

Daha önce örneğin Windows 7'nin üzerine Windows XP veya Vista yüklediğinizde 2. yüklenen işletim sistemi kendisinde daha yeni olan işletim sistemini algılayamadığından kurulumun ardından ilk işletim sistemi açılmıyor ve 2. yüklenen işletim sistemi üzerinden önyükleme dosyalarını onarmak gerekiyordu: (4. adımdan itibaren) Window 7 ve Windows XP'yi Aynı Bilgisayara Kurmak (DualBoot)

Windows 7 ve üzeri işletim sistemleri için ise bu adımlara gerek yok. Yani 2. Bölüm'de anlattıklarımdan farklı bir şey yapmanız gerekmiyor. Süreç tamamen aynı işliyor. Ancak Windows 10'un yanına Windows 7 kurarsanız son yüklenen işletim sistemi kendi önyükleme yöneticisini yükleyeceğinden alttaki gibi bir önyükleme yöneticisi ile karşılaşırsınız;

Klasik Önyükleme Yöneticisi

Eğer modern önyükleme yöneticisini kullanmak istiyorsanız o zaman bu makaleyi uygulayarak modern önyükleme yöneticisini etkinleştirebilirsiniz; Windows 8/10 ile Dual Boot Kurulumlarda Yeni Windows 8/10 Önyükleme Yöneticisi'ni Etkinleştirme/Devre Dışı Bırakma

Ancak bu bir zorunluluk değil tamamen tercih meselesi. Hatta Windows 7'nin klasik önyükleme yöneticisinin daha hızlı olduğunu söyleyebilirim.

Modern Önyükleme Yöneticisi

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

item