nwindows10

Windows 10 Lisansı ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Bildiğiniz gibi Windows 10, 29 Temmuz'da kullanıma sunuldu. Windows 7 ve Windows 8 kullanıcılarına ücretsiz sunulduğu için şimdiye kadar hiç olmadığı kadar hızlı bir geçiş oldu. Bu yüzden de soruların ardı arkası kesilmiyor. Dünden bu yana yüzlerce soru aldım ve artık hep aynı cevapları vermek yarasız bir uğraş halini almaya başladı. Bu yüzden bu yükseltme ile alakalı çok sorduğunuz soruların cevabını burada bir yazı halinde vermeye karar verdim. Burada değinilmeyen konuları ise şurada bulabilirsiniz; Windows 10'a Yükseltme Hakında Sık Sorulan Sorular


Konuyla ilgili güncel bir yazı için bkz. Windows 10 Aktivasyon Metodları Nelerdir?

Windows 10'u temiz kurulum ile bilgisayarıma kurabilir miyim?


Evet ama ilk seferinde (Bir kereye mahsus) yükseltme kurulumu yapmak zorundasınız. Ardından dilediğiniz kadar Temiz Kurulum yapabilirsiniz.


Güncelleme: (Eylül 2015) Yükseltme kurulumu yapmadan direkt Temiz Kurulum yapabileceğiniz bir yöntemi burada anlattım: Yükseltme Kurulumu Yapmadan Direkt Temiz Kurulum ile Windows 10'a Geçiş

Güncelleme 2: Windows 10'un Kasım ayı büyük güncellemesi ile (Sürüm 10586- 1511 olarak da geçer) birlikte artık Windows 10'un Windows 7 veya Windows 8 lisans anahtarınızla uyumlu olan sürümünü (Uyumlu olan sürüm için buradaki tabloyu kullanabilirsiniz) direkt temiz kurulum ile kurabiliyor ve kurulum esnasında Windows 7 veya Windows 8 lisans anahtarınızı girerek etkinleştirebiliyorsunuz.

Lisans anahtarım değişecek mi?


Hem evet hem hayır. Çünkü artık bir lisans anahtarınız olmayacak. Bunun yerine;

  1. İlk yüksetme kurulumunda Windows 7 veya Windows 8.1 anahtarınız kontrol edilecek.
  2. Yükseltmeye uygunsanız yükseltme yaptığınız bilgisayarın HWID anahtarı (Bilgisayarınızın temel donanımı ve bunların seri veya MAC numaralarından karışımından oluşturulan benzersiz bir kod olarak düşünün) oluşturularak Microsoft sunucularına yollanacak ve bu HWID'e sahip bilgisayar Windows 10'un uygun sürümünü (Üstteki tabloları inceleyin) kullanmaya hak kazanacak.
  3. Daha sonra Temiz Kurulum yaptığınızda karşınıza çıkan lisans anahtarı girme ekranlarını atlayacaksınız. (Bu ekranlar daha sonradan Windows 10 lisansı satın alanlar için)  Windows, Internet'e bağlandığında Microsoft sunucularına HWID kodunuzu yollayacak ve kayıtlarla karşılaştıracak. Kurduğunuz sürüm uyumlu ise Windows böylece kendiliğinden etkinleşecek. Yani lisans anahtarı yerine Microsoft sunucularında kayıtlı bir HWID anahtarınız olacak. Lisans anahtarınızı kontrol ettiğinizde ise Genel (Generic) yani herkesle aynı lisans anahtarı olduğunu göreceksiniz.

Peki o zaman başka bilgisayara kurmak istersem nasıl kuracağım?


Kuramayacaksınız. (Güncelleme 2'de bahsettiğim yöntemle kurulan Windows'ların taşınabildiği ve başka bilgisayarlarda kullanılabildiği geri dönüşleri geliyor kullanıcılardan) Burada edindiğiniz lisans OEM ile aynı. Yani lisansınız o makinayla yaşayacak ve o makinayla ölecek. Daha fazla bilgi için Bkz. Windows Lisans Tipleri ve Kullanım Koşulları Nelerdir?

Peki donanım değişikliği yaparsam?


Şu anda da OEM lisansla kullanılan bir bilgisayarda majör donanım değişikliği yaptığınızda Telefonla Etkinleştirme,  bu işe yaramıyorsa Microsoft müşteri temsilcisinden yardım isteme yolları kullanılıyor. Yükseltme yoluyla edindiğiniz Windows 10 için de aynı şeyler söz konusu olacak.

Windows 10'u beğenmezsem?


1 ay içerisinde eski Windows sürümünüze geri dönme hakkınız bulunuyor. Bunun için Windows 10 Ayarlar'ında Güncelleştirme ve Güvenlik/Kurtarma yolunu izlemeniz yeterli. Genelde 5-10 dk. gibi kısa bir sürede eski Windows sürümünüzü kullanmaya başlayabiliyorsunuz.


Sadece Yükseltme Kurulumu yaptıysanız. Temiz Kurulumlarda geri dönmek için eski Windows sürümünüzü yeniden yüklemeniz gerekir.

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

item