nwindows10

Windows 10: Bilgisayarı Güvenli Mod'da Başlatma

Güvenli mod bilgisayarınızı sınırlı durumda başlatan bir Windows sorun giderme seçeneğidir. Yalnızca Windows'u çalıştırmak için gereken temel dosyalar ve sürücüler başlatılır. Kullanmakta olduğunuz Windows modunu tanımlamak için, ekranın köşelerinde Güvenli Mod sözcükleri görüntülenir.

Bilgisayarı güvenli modda başlattığınızda önceden varolan sorunlardan biri yeniden oluşmazsa, varsayılan ayarları ve temel aygıt sürücülerini olası hata nedenleri arasından çıkarabilirsiniz. Sorunun nedenini bilmiyorsanız, sorunu bulmak için eleme işlemini kullanabilirsiniz. Soruna bir programın neden olup olmadığını görmek için, Başlangıç klasörünüzdeki programlar dahil, sık kullandığınız tüm programları tek tek başlatmayı deneyin.



Güvenli Mod'un da kendi içinde 3 çeşidi vardır;

  1. Güvenli Mod;  Windows'u en az sayıda sürücü ve hizmet ile başlatır.
  2. Ağ ile Güvenli Mod: Windows'u güvenli modda başlatır ve Internet'e veya ağınızdaki diğer bilgisayarlara erişmek için gereken ağ sürücülerini ve hizmetleri içerir.
  3. Komut istemi ile Güvenli Mod: Windows'u her zamanki Windows arabirimi yerine komut istemi penceresiyle güvenli modda başlatır. Bu seçenek, BT uzmanları ve yöneticiler için tasarlanmıştır.


  • Güvenli modda başlayan aygıtlar ve sürücüler şunlardır;  Disket sürücüleri (iç ve USB), İç CD-ROM sürücüleri (ATA, SCSI), Dış CD-ROM sürücüleri (USB), İç DVD-ROM sürücüleri (ATA, SCSI), Dış DVD-ROM sürücüleri (USB), İç sabit disk sürücüleri (ATA, SCSI), Dış sabit disk sürücüleri (USB), Klavyeler (USB, PS/2, seri), Fareler (USB, PS/2, seri), VGA ekran kartları (PCI, AGP)
  • Güvenli modda başlayan Windows hizmetleri şunlardır; Windows olay günlüğü, Tak ve Kullan, Uzaktan yordam çağrısı (RPC), Şifreleme Hizmetleri, Windows Defender, Windows Yönetim Araçları (WMI)
  • Ağ ile güvenli modda başlatılan ağla ilişkili aygıtlar ve hizmetler ise şunlardır; Ağ bağdaştırıcıları (kablolu Ethernet ve kablosuz 802.11x), Dinamik Ana Bilgisayar Yapılandırma Protokolü (DHCP), DNS, Ağ bağlantıları, TCP/IP NetBIOS Yardımcısı, Windows Güvenlik Duvarı

  • Hesabınız bir parola ile korunuyorsa; Güvenli Mod'da sadece bu parola ile oturum açabilirsiniz. Diğer oturum açma seçeneklerini kullanamazsınız(Yüz tanıma, parmak izi tarama ve PIN kodu gibi)
  • Güvenli Mod'da modern uygulamalar kullanılamaz.

I. YOL: 
Gelişmiş Başlangıç üzerinden;


Bu yöntemi -Gelişmiş Başlangıç'a erişim için 5. yolu kullanmanız şartıyla- bilgisayarınızın açılmadığı durumlarda da kullanabilirsiniz..

1.1- Bilgisayarı Gelişmiş Başlangıç ile başlatın ve Sorun Gider/Gelişmiş Seçenekler/Başlangıç Ayarları yolunu izleyin. (Bilgisayar yeniden başlatılacak)

1.2- 4 (veya F4), 5 (veya F5), 6 (veya F6) tuşlarına basarak dilediğiniz Güvenli Mod seçeneğini seçin.


II. YOL: 
Sistem Yapılandırması (Msconfig) İle


Bu yöntemi sadece bilgisayayarınız açılıyorsa kullanabilirsiniz.

2.1- Çalıştır'ı açın ve msconfig yazıp Enter'a basın.

2.2- Sistem Yapılandırması penceresinde Önyükleme sekmesini seçtikten sonra şunlardan birini yapın;

  1. Güvenli Mod için; Güvenli Önyükleme kutusunu işaretledikten sonra En az seçeneğinin işaretli olduğundan emin olun.
  2. Ağ ile Güvenli Mod için: Güvenli Önyükleme kutusunu işaretledikten sonra seçeneğini işaretleyin.
  3. Komut istemi ile Güvenli Mod için: Güvenli Önyükleme kutusunu işaretledikten sonra Diğer kabuk seçeneğini işaretleyin.


2.3- 2.2 adımında dilediğiniz ayarları yaptıktan sonra sağ alt taraftaki Tüm önyükleme ayarlarını kalıcı yap seçeneğini işaretleyin ve Tamam butonuna tıklatın.


2.4- Çıkan uyarıyı geçin.


2.5- Bilgisayarı yeniden başlatın.


2.6- (Ağ ile Güvenli Mod'da ve sadece varsayılan tarayıcınız Microsoft Edge ise) Güvenli Mod açıldığında ilk görüntülenen şey Yardım'dır. Ancak Windows 10'da yerleşik yardım seçeneği olmadığı için Microsoft Edge yardıma bağlanmaya çalışıyor. Modern uygulamalar ise Güvenli Mod'da çalışamadığı için bu hata gösteriliyor.


Bu durumda internete bağlanmak için yapmanız gereken şey klasik Internet Explorer'i kullanmak ya da varsa 3. parti bir tarayıcı (Chrome, Firefox vs.) kullanmak.


2.7- Bilgisayarı normal başlatmak için 1.1 adımını tekrarlayın ve Genel sekmesinde Normal başlagıç seçeneğini seçtikten sonra Tamam diyerek kaydedin.


III. YOL: 
Komut İstemcisi ile;


Bu yöntemi -Komut istemcisini önyükleme esnasında açmak şartı ile- bilgisayarınızın açılmadığı durumlarda da kullanabilirsiniz..

3.1- Bir Komut İstemcisi (Yönetici Haklarıyla) açın ya da Komut İstemcisi'ni önyükleme esnasında açın.

3.2- Komut istemcisine bcdedit yazın ve Enter'a basın.

3.3- Windows Boot Loader başlığı altında identifier değerini not alın. (Örneğin, Current veya Default olabilir)


Eğer sisteminizde birden fazla işletim sistemi yüklü ise doğru işletim sistemi üzerinde işlem yaptığınızdan emin olun. Bunun için oradaki açıklamalara göz atabilirsiniz. Örneğin kırmızı ile işaretlediğim yerde işletim sisteminin adı yazıyor gibi...

3.4- Şimdi şu komutlardan birini girin;

  1. Güvenli Mod için; bcdedit /set {identifier verisi} safeboot minimal
  2. Ağ ile Güvenli Mod için: bcdedit /set {identifier verisi} safeboot network
  3. Komut istemi ile Güvenli Mod için: bcdedit /set {identifier verisi} safeboot minimal (Enter) + bcdedit /set {identifier verisi} safebootalternateshell yes (Enter)
  4. Normal başlangıç için: 


  • identifier verisi yerine bulduğunuz değeri yazacaksınız. Bu genelde Current veya Default olur. Yani örneğin Ağ ile Güvenli Mod için şöyle olacak: bcdedit /set {current} safeboot network veya bcdedit /set {default} safeboot network
  • 1. ve 2. seçeneklerde normal başlangıç için 2.7 adımını kullanabilirsiniz ama Komut istemi ile Güvenli Mod'da iseniz bilgisayarı normal başlatmak için şu 2 komutu arka arkaya girmeniz gerekir:

    • bcdedit /deletevalue {identifier verisi} safeboot
    • bcdedit /deletevalue {identifier verisi} safebootalternateshell


IV. YOL: 
Shift Tuşu ile;



V. YOL: 
Önyükleme Yöneticisine "Güvenli Mod" seçeneğini 
Kalıcı olarak Ekleyerek


Konuyla ilgili;


Arşiv

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

item