nwindows10

Windows 10: Dosya Adı Uzantılarını Varsayılana Sıfırlama

Yeni bilgisayar kullanıcılarının en çok kafasını karıştıran konulardan biri de Varsayılan program ve Dosya türü/protokolü ilişkilendirmeleridir. Bu konu da üçlü bir yazı dizisi yayınlayarak elimden geldiğince konuyu net bir şekilde anlatmaya çalışacağım...


Windows işletim sisteminde bilgisayarda bulunan her dosyanın dosya adı uzantısı vardır. Dosya adı uzantısı, Windows'un bir dosyada ne türde bilgi olduğunu ve hangi programın bunu açabileceğini anlamasına yardımcı olan bir karakter dizisidir. Uzantı olarak adlandırılır, çünkü dosya adının sonunda bir noktadan sonra görünür. dosyam.txt dosya adında uzantı txt'dir. Windows'a bunun bir metin dosyası olduğunu ve WordPad veya Notepad gibi bu uzantıyla ilişkilendirilmiş programlar tarafından açılabileceğini söyler.

Bunları çoğu zaman görmezsiniz çünkü bilinen ve çok kullanılan dosya uzantıları varsayılan olarak sistem tarafından gizlenirler. Bunun sebebi hem okuma kolaylığı hem de kullanıcının yanlışlıkla dosya uzantısını değiştirerek dosyayı kullanılamaz duruma getirmesinin önüne geçmektir. Örneğin bir metin belgesinin biz sadece adını görürüz. Oysa her dosyanın olduğu gibi metin belgelerinin de bir uzantısı vardır.


Windows üzerinde kullanılan -yerleşik olsun veya 3. parti olsun- her programın açabileceği dosya türleri//protokolleri vardır. Örneğin bir .txt uzantılı bir dosya Metin Belgesi veya Wordpad veya MS Office Word (Ya da sisteminizde yüklü bir başka metin düzenleyicisi) ile açılabilir ama örneğin Paint'le ya da Windows Media Player ile açılamaz.

Windows kullanıcılarına bu ilişkilendirmeleri için iki yönetim katmanı sunar: Varsayılan Program düzeyinde denetim ve Dosya türü/protokolü düzeyinde denetim. Varsayılan Program seçeneği daha genel bir ayar seçeneği sunarken, Dosya türünü veya protokolü programla ilişkilendirme daha ince ayarlara olanak sağlar. İki denetim katmanını da tanımlarsak konu açıklığa kavuşacaktır;

  • Varsayılan program, şarkı, film, fotoğraf veya web sayfası gibi belirli bir dosya türünü açtığınızda Windows'un otomatik olarak kullandığı programdır. Örneğin bilgisayarınıza birden fazla fotoğraf düzenleme programı yüklemiş olabilirsiniz. Bunlardan bir tanesini fotoğraf açtığınızda başlayacak varsayılan program olarak seçebilirsiniz.
  • Dosya türünü veya protokolü programla ilişkilendirme ise dosya türü veya protokole bağlı olarak varsayılan programlara ince ayar yapmak için kullanılır. Örneğin tüm .jpg görüntü dosyalarının Paint ile ve tüm .png görüntü dosyalarının Adobe Photoshop ile açılmasını sağlayabilirsiniz.


Son olarak bazen hayati dosya uzantıları gerek zararlı yazılımlarca gerekse de kullanıcının hatasıyla alakasız programlarla ilişkilendirilirler. Örneğin kısayollarda kullanılan .lnk (LNK) uzantısı paint ile ilişkilendirililirse hangi kısayola tıklarsanız tıklatın hep Paint açılacak ve kullanıcı çok büyük sorunlarla karşılaşacaktır. 3. yazı da bu sorun üzerine olacak...

  • Varsayılan program seçiminiz yalnızca sizin kullanıcı hesabınıza uygulanır ve bilgisayardaki diğer kullanıcıları etkilemez.


I. YOL: 
Tüm uzantıları sıfırlama


Bu seçenek Windows'ta kullanılan tüm dosya uzantısı ilişkilendirmelerini Windows'un ilk kurulduğu andaki haline sıfırlar. Sadece bir veya birkaç uzantı ile ilgili sorun yaşıyorsanız tüm uzantıları sıfırlamak yerine 2. yolu kullanarak sadece bunları sıfırlayabilirsiniz.

1- Ayarlar uygulamasını açın ve Sistem'e tıklatın.

2- Varsayılan Uygulamalar sekmesini seçtikten sonra sağ tarafı aşağı kaydırın ve Microsoft önerilen varsayılanlara sıfırla butonuna tıklatın.


II. YOL: 
Her bir uzantı için ayrı ayrı sıfırlama


Bu Kayıt Defteri anahtarları sadece Windows 10 içindir. Windows 7 veya Windows 8'de uygulamayın!

1- Buradan Dosya_adı_uzantılarını_sıfırlama.rar dosyasını indirin.

2- Sisteminizde .rar dosyalarını açacak bir yazılım yüklü olup olmadığına bağlı olarak şunlardan birini yapın;

  • Rar dosyalarını açabilen bir yazılım (WinRar, 7-Zip, WinZip vb.) yüklüyse dosyaya çift tıklatmanız ya da sağ tıklatıp kullandığınız yazılıma göre değişebilen seçenekleri kullanmanız yeterli. Dosyaları Masaüstüne ayıklayın.
  • Rar dosyalarını açabilen bir yazılım yüklü değilse buradan WinRar ya da buradan 7-Zip programını ücretsiz olarak indirebilirsiniz. 

3- Masaüstünde oluşan Dosya_adı_uzantılarını_sıfırlama klasörünün içinde 65 adet Kayıt Defteri anahtarı olduğunu göreceksiniz;

  • ani, avi, bak, bat, Birlikte Aç, bmp, cab, chm, cmd, com, css, cur, dat, dds, diagcab, Directory, dll, Drive, exe, Folder, gif, htm, html, http, ico, img, inf, ini, iso, jpe, jpeg, jpg, js, library-ms, lnk (LNK), log, mailto, mov, msi, mp3, mp4, msu, mpg, mpeg, msp, pdf, png, reg, scr, svg, theme, themepack, tif, tiff, txt, url, vbs, vhd, wav, wmv, wma, wmv, xml, xps, zip.

4- Sorun yaşadığınız dosya adı uzantısı ismine sahip Kayıt Defteri anahtarlarına çift tıklayın ve gereken onayları verin.


İşiniz bittikten sonra Masaüstündeki Dosya_adı_uzantılarını_sıfırlama klasörünü ve indirdiğiniz .rar dosyasını silebilirsiniz.


Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

item