Windows 10'un en önemli özelliklerinden biri sadeliği. Ancak
Microsoft bunu biraz abartmış ve pancere başlıklarını tek renk yani beyaz yapmış. Bu ise hem görünüm olarak hem de kullanım kolaylığı açısından kötü bir tercih olmuş. Örneğin pencereyi taşıyacağınızı ya da çift tıklatma ile yeniden boyutlandıracağınızı varsayalım; Çoğu durumda pencere başlığı nerede başlıyor nerede bitiyor belli değil ve yanlış yerlere tıklayabiliyorsunuz.
Bu durumdan sizde rahatsızsanız buyrun...
Güncelleme: Kasım 2015 itibariyle sunulan Windows 10 10586 sürümü ile birlikte pencere başlıklarını renklendirme ayarı Windows 10'a eklendi. Dolayısıyla 10586 ve üzeri sürümleri kullanan Windows 10 kullanıcılarının bu yazıyı uygulamasına gerek kalmadı.
|
Windows 10 varsayılan pencere başlık rengi |
|
Windows 10 renkli başlık |
Yazıda size sunacağım tema bana ait değil. Gerçek kaynağına ulaşamadım. Kim yaptıysa eline sağlık.
Renkli pencere başlıkları, Dosya Gezgini, Komut İstemcisi, Denetim Masası gibi öğelere ait pencerelerde geçerli olurken Ayarlar uygulamasında geçerli olmayacaktır.
1- Öncelikle buradan Renkli Pencere Başlıkları.rar dosyasını indirin ve Masaüstüne kaydedin.
2- Sisteminizde .rar dosyalarını açacak bir yazılım yüklü olup olmadığına bağlı olarak şunlardan birini yapın;
Rar dosyalarını açabilen bir yazılım (WinRar, 7-Zip, WinZip vb.) yüklüyse dosyaya çift tıklatmanız ya da sağ tıklatıp kullandığınız yazılıma göre değişebilen seçenekleri kullanmanız yeterli. Dosyaları Masaüstüne ayıklayın.
Rar dosyalarını açabilen bir yazılım yüklü değilse buradan WinRar ya da buradan 7-Zip programını ücretsiz olarak indirebilirsiniz.
3- Masaüstünde oluşan Renkli Pencere Başlıkları klasörünün içinde Colored adını taşıyan bir klasör ve bir tema dosyası olduğunu göreceksiniz. Bu klasör ve dosyayı C:\Windows\Resources\Themes klasörüne atın;
4- Denetim Masası'nı açın, arama kutusuna Tema yazın ve açılan sonuçlardan Temayı Değiştir seçeneğine tıklatın.
5- Açılan Kişiselleştirme penceresinde Yüklü Temalar kısmında Colored adında bir tema olduğunu göreceksiniz. Bunu seçin. Ardından Denetim Masası'nı kapatın.
6- Şimdi Masaüstünde boş bir alana sağ tıklatın ardından Kişiselleştir'e tıklatın.
7- Açılan Ayarlar Uygulaması penceresinde sol taraftan Renkler sekmesini seçtikten sonra Arka planımdan otomatik olarak rengi seç anahtarını Kapalı konuma getirin.
8- Arka planımdan otomatik olarak rengi seç anahtarını Kapalı konuma getirdiğinizde renk seçenekleri açılacak. Dilediğiniz rengi seçin.
9- Rengi değiştirmek isterseniz 8. adımı tekrarlamanız yeterli.
10- Daha fazla renk için ise Çalıştır'ı açın ve %SystemRoot%\System32\rundll32.exe shell32.dll,Control_RunDLL desk.cpl,Advanced,@Advanced adresini girin ve Enter'a basın. Açılan pencerede dilediğiniz bütün renkleri oluşturabilirsiniz..
İsterseniz daha kolay ulaşım için aynı adresi kulanarak bir kısayol oluşturabilirsiniz
11- Ayrıca koyu renklerde daha kolay görünüm için Pencere başlık font rengini de değiştirebilirsiniz. Bunun için şunları yapın;
C:\Windows\Resources\Themes klasörüne gidin, colored.theme dosyasına sağ tıklatın ve Birlikte aç yardımı ile Metin Belgesi ile açın.
Metin Belgesi'nin sonuna şu satırları ekleyin;
[Control Panel\Colors] ActiveTitle=255 255 255 InactiveTitle=255 255 255 InactiveTitleText=255 255 255 TitleText=255 255 255
Doğal olarak RGB kodlarını (255 255 255 kodları RGB uzayında Beyaz rengi temsil ediyor) değiştirerek dilediğiniz rengi elde edebilirsiniz)
Tekrar Tema Ayarları'nı açın ve Windows 10 varsayılan temaya dönün.
Colored temasını tekrar seçin.
Ancak bu yöntem sadece Dosya Gezgini başlık fontrlarında (1) geçerli (Örneğin Denetim Masası'nda siyah fontlar halen geçerli oluyor) ve yeniden boyutlandırma, simge durumuna küçültme ve kapatma simgeleri halen siyah. (2) Bu yüzden çok ideal bir yöntem değil. İlerleyen zamanlarda bu sorunların olmadığı bir yazı yazacağım. Windows 8 için ise Bkz. Windows 8: Sistem Font Renklerini Beyaza Çevirmek | Koyu Renk Temalarda Başlığın Görünmeme Sorunu
12- Eğer arkaplanda slayt gösterisi olsun istiyorsanız şunları yapın;
C:\Windows\Resources\Themes klasörüne gidin, colored.theme dosyasına sağ tıklatın ve Birlikte aç yardımı ile Metin Belgesi ile açın.
Metin Belgesi'nin sonuna şu satırları ekleyin;
[Slideshow] Interval=10000 Shuffle=1 ImagesRootPath=C:\Users\Nonpasaran\Pictures\NPD
İnterval değeri slayt gösterisinin hızını belirliyor ve ms formatında. Kaç saniyede bir değişmesini istiyorsanız bu değeri 1 000 (Bin) ile çarppıp bulduğunuz değeri buraya yazın. Örneğin yukarıda yer alan 10 000 değeri 10 saniyeye tekabül ediyor.
ImagesRootPath değerinin karşısına slayt gösterisinde yer almasını istediğiniz resimlerin bulunduğu klasörün tam adresini yazacaksınız.
Tekrar Tema Ayarları'nı açın ve Windows 10 varsayılan temaya dönün.
Colored temasını tekrar seçin.
Hepsi bu!
- 10 ve 11. adımlar için ipucu veren Zeyd Tofan'a teşekkür ediyorum.
- 12. adım için ipucu veren Yasin Karaçivi'ye teşekkür ediyorum