nwindows10

Windows 10: Konuk (Guest) Hesabını Etkinleştirmek

Konuk (Guest) hesabını hepiniz hatırlıyorsunuz. Windows 8'e kadar kullanılan bu hesap türü Windows 10 (Yapı 10159) ile birlikte kaldırıldı. Oysa Konuk Hesabı bilgisayarınızı birinin geçici olarak kullanması gerektiğinde kullanılabilecek ideal bir çözümdü. Microsoft'un neden böyle bir şey yaptığını anlamak ise biraz zor.



Konuk hesabı nedir?

Birisinin bilgisayarınıza geçici olarak erişmesini istiyorsanız, bir Konuk Hesabı oluşturabilirsiniz. Konuk hesabını kullanan kişiler, yazılım veya donanım yükleyemez, ayarları değiştiremez veya parola oluşturamaz. Konuk hesabı, kullanıcının bir ağ üzerinde oturum açmasına, Internet'te gezinmesine ve bilgisayarı kapatabilmesine olanak tanıdığından kullanılmadığında konuk hesabı devre dışı bırakmalısınız.

Konuk hesabını oluşturma

1Bir Komut İstemcisi (Yönetici Haklarıyla) açın.

2- net user İSİM /add komutunu girin ve Enter'a basın.


İSİM yerine dilediğiniz bir ismi yazacaksınız. Ben Misafir ismini yazdım. (Alttaki resim)

3- Şimdi oluşturduğumuz hesabı normal kullanıcılar grubundan çıkarmamız gerekiyor. Bunun için net localgroup Users İSİM /delete komutunu girin ve Enter'a basın.


İSİM yerine 1. komutta verdiğiniz ismi yazacaksınız. Örneğin ben 1. komutta Misafir ismini kullandığım için komut şu şekilde oldu: net localgroup Users Misafir /delete (Alttaki resim)

4- Şimdi hesabın yetkilerini kısıtlamak için GUESTS (Konuk hesapları) grubuna eklememiz gerekiyor. Bunun için şu komutu girin: net localgroup Guests İSİM /add


İSİM yerine 1. komutta verdiğiniz ismi yazacaksınız. Örneğin ben 1. komutta Misafir ismini kullandığım için komut şu şekilde oldu: net localgroup Guests Misafir /add (Alttaki resim)

5- C:\Kullanıcılar altında bu hesaba ait klasörler bu hesapta oturum açtığınızda oluşturulacak...


Sonuç:


Konuk Hesabını devre dışı bırakma
etkinleştirme


Yukarıda da bahsettiğim üzere konuk hesabı, kullanıcının bir ağ üzerinde oturum açmasına, Internet'te gezinmesine ve bilgisayarı kapatabilmesine olanak tanıdığından kullanılmadığında konuk hesabı devre dışı bırakmalısınız. Bunun için ise hesabı komple kaldırıp tekrar oluşturmanıza gerek yok. Hesabı devre dışı bırakmanız ya da etkinleştirmeniz yeterli;

1- Bir Komut İstemcisi (Yönetici Haklarıyla) açın.

2- Şunlardan birini yapın;

  • Konuk hesabını devre dışı bırakmak için; Net user İSİM /active:no komutunu girin ve Enter'a basın.
  • Konuk hesabını tekrar etkinleştirmek için Net user İSİM /active:yes komutunu girin ve Enter'a basın.


İSİM yerine 1. aşamada hesap oluştururken kullandığınız ismi yazacaksınız. Ben 1. aşamada Misafir ismini kullandığım için örneğin devre dışı bırakacaksam komut şu şekilde olur: net user Misafir /active:no 

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

item