nwindows10

Windows 10: Kurtarma Seçenekleri

Sitede en çok sorulan soru kalıplarından biri şu: "Bilgisayarımda bir sorun var hangi kurtarma yöntemini kullanmalıyım?"

Kullanıcı da haklı. Sorunu çözmek için Sistem Geri Yükleme, Sıfırlama, Yenileme, Temiz Kurulum, Kutarma sürücüsü gibi pek çok kavram/çözüm hakkında bilgi sahibi olmak, hangisinin hangi durumda işe yarayacağını bilmek gerekiyor. Bu yüzden tüm kurtarma seçeneklerini burada topluca anlatmayı ve hangi durumda hangi seçeneği kulllanmanız gerektiğini gösteren bir şema oluşturmayı uygun buldum. Umarım sorunlarınızı daha kolay çözmenize yardımcı olur.

Kurtarma seçeneklerinin kolaydan zora doğru bir sıralaması var mı?


Tabii. Bu sıralamaya uymak gerekli olmasa da zaman ve efordan tasarruf etmek adına bu sıralamaya uymanızı tavsiye ederim. Ancak bazen sıralamaya uymamak daha iyi bir çözüm olabilir. Örneğin sorununuzu temiz kurulum dışında bir seçeneğin çözeceğine inanmıyorsanız daha önce yer alan kolay çözümleri teker teler deneyip başarısız olarak vakit kaybetmektense direkt temiz kurulum yapmak size vakit kazandıracaktır. Kurtarma seçeneklerinin kolaydan zora/hızlıdan yavaşa/bilgisayarı az veya çok etkilemesine göre sıralaması söyle;

  1. Sistem Geri Yükleme
  2. Yenileme

    • Windows'a gömülü dosyalarla
    • Kurtarma sürücüsü ile
    • Kurulum medyası ile

  3. Sıfırlama

    • Windows'a gömülü dosyalarla
    • Kurtarma sürücüsü ile
    • Kurulum medyası ile

  4. Temiz Kurulum

    • Otomatik temiz kurulum aracı ile
    • Kurulum medyası ile

Hangi sorunda hangi kurtarma seçeneği kullanılmalı;



Sorun Tavsiye edilen çözüm Açıklama

  • Bilgisayarınız açılıyor ancak düzgün çalışmıyor.
  • Kayıt Defteri ya da Windows ayarlarında bir değişiklik yaptınız ama bu beklenmedik sonuçlar verdi.
  • Yakın zamanda bir uygulama, sürücü veya güncelleştirme yüklediniz bu sisteminizin kararlılığını bozdu.
Sistem Geri Yükleme Sistem Geri Yükleme en kolay, en güvenli ve sorunu en az hasarla atlatacağınız kurtarma seçeneğidir. Diğer seçeneklerin aksine hiçbir kişisel dosyanız, hiçbir kişiselleştirmeniz ve hiçbir Windows ayarınız kaybolmaz. Sadece sistemi geri yükleyeceğiniz sistem geri yükleme noktası ile şu an arasında sistem dosyalarında yapılan değişiklikler, yüklenen sürücüler, programlar veya güncellemeler etkilenir.
Yakın zamanda herhangi bir uygulama, sürücü veya güncelleştirme yüklememenize rağmen yanlış giden bir şeyler var. Yenileme veya Sıfırlama Sorunun bir uygulama, sürücü veya güncellemeden kaynaklanmadığından eminseniz öncelikle bir offline virüs taraması yapın.
Daha sonra yenileme veya sıfırlama seçeneklerinden dilediğinizi kullanabilirsiniz. 
Sistem geri yükleme noktanız yok veya denemenize rağmen sorunu çözmedi. Bilgisayarınız açılmıyor. Bir kurtarma sürücünüz var. Sistem Geri Yükleme veya Yenileme veya Sıfırlama Bilgisayarınızı geri yüklemek, yenilemek veya sıfırlamak için kurtarma sürücünüzü kullanın. (Linkte 4.2 adımı. Tıklatın...)
Sistem geri yükleme noktanız yok veya denemenize rağmen sorunu çözmedi. Bilgisayarınız açılmıyor. Bir kurtarma sürücünüz yok. Sistem Geri Yükleme veya Yenileme veya Sıfırlama Bilgisayarınızı geri yüklemek, yenilemek veya sıfırlamak için kurulum medyası kullanın. Kurulum medyası oluşturmak için ayrıntılı bilgiyi burada bulabilirsiniz. Kurulum medyası ile bu kurtarma seçeneklerini nasıl kullanacağınızı ise burada 5. adımda anlattım.
Şimdiye kadar olan bütün seçenekleri denediniz yinede sorununuz çözülmedi. Temiz Kurulum Windows otomatik temiz kurulum aracını kullanın veya kendiniz bir kurulum medyası oluşturarak bununla Windows'u yeniden kurun.
Windows 10'a yükseltme ile geçtiniz, henüz 1 ay olmadı ve eski işletim sisteminize geri dönmek istiyorsunuz. Windows'un önceki bir sürümüne geri dönün aracını kullanın. Windows'un önceki bir sürümüne geri dönün aracı ile tek tıklatmada ve çok kısa bir sürede eski Windows sürümünüze geri dönebilirsiniz.
Windows 10'a yükseltme ile geçtiniz 1 aydan fazla oldu veya Windows.old dosyalarını sildiniz ve eski işletim sisteminize geri dönmek istiyorsunuz.
Temiz Kurulum
Bu durumda eski işletim sisteminize sadece Temiz Kurulum ile geçebilirsiniz. Ayrıntılar için sitede "Temiz Kurulum" anahtar sözcükleri ile arama yapın. Windows 8.1 kurulum dosyalarını indirmek için tıklatın...  Windows 7 kurulum dosyalarını indirmek için tıklatın... 

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

item