nwindows10

Windows 10: Bilgisayarı Sıfırlama

Bu yazıda size Windows 8 ile gelen ve Windows 10'da aynen korunan bir Windows özelliği olan Bilgisayarı Sıfırla'yı nasıl kullanacağınızı anlatacağım.

Bilgisayarınızda sorun yaşıyorsanız, yenilemeyi veya sıfırlamayı deneyebilirsiniz. Bilgisayarınızı sıfırlamak Windows'u yeniden yükler ve dosyalarınızı, ayarlarınızı ve bilgisayarınızla birlikte gelenler dışındaki uygulamalarınızı siler. Yani aslında Temiz Kurulum'dan işlev olarak hiçbir farkı yoktur.


GÜNCELLEME - EYLÜL 2016

Bu konuya yapılan 300'ün üzerinde yorumun büyük çoğunluğunu "Sıfırlama yaparken bilgisayar %xx'de takıldı, saatlerdir bekliyorum bir şey olmuyor, ne yapabilirim?" benzeri sorular oluşturuyor. Öncelikle kötü haber: Bunun bilinen kolay bir çözümü yok. Ayrıca her bilgisayarda soruna sebep olan etken farklı. Bu yüzden ilk olarak -eğer sıfırlamayı masaüstünden başlattıysanız- altta 1. yolu deneyin. Ama genelde o da işe yaramıyor. Bu yüzden eğer bu durumdaysanız maalesef tek çözüm temiz kurulum. Bunun için:

  1. Eğer kurulum medyanız yoksa veya güncel değilse burada anlattığım şekilde indirin.
  2. Burada anlattığım şekilde bir kurulum medyası oluşturun. 
  3. Burada anlattığım şekilde Temiz Kurulum yapın.

* Bundan sonra bu konuyla ilgili yorumlar cevaplanmayacak onun yerine bu bilgi kutusuna yönlendirilecektir.


Sıfırlama nasıl çalışır?

  1. Aşama: Bilgisayar Windows Kurtarma Seçenekleri'nden (WinReönyüklenir.
  2. Aşama: WinRE Windows'un kurulu olduğu diski siler ve biçimlendirir.
  3. Aşama: Temiz Windows kopyası kurulur.
  4. Aşama: Bilgisayar yeni kurulan Windows kopyasından başlatılır.

Hangi dosyalar etkilenecek?

  • Hepsi! Bilgisayarınızı sıfırladığınızda teknik olarak temiz kurulum yaptığınız için ayarlarınız, kişisel dosyalarınız, kurduğunuz programlar, sürücüler vs. hepsi silinecek.

Birden fazla sürücüm varsa?

  • Sıfırlama esnasında sadece Windows'un kurulu olduğu sürücüyü silmeyi yada bütün diğer sürücüleri silmeyi seçebilirsiniz. Eğer tüm sürücüleri silmeyi seçerseniz Windows dışında bir sistem (Örneğin Linuxyüklü olan sürücüler bu seçimden etkilenmez ve silinmez.

I. YOL:
Önyükleme ile (Boot ederek)

1.1-  Windows 10 Kurulum Medyası veya Sistem Kurtarma Sürücüsü ile Gelişmiş Başlangıç Seçenekleri'ne önyükleyin, önce Sorun Gider'e ardından Bu bilgisayarı sıfırla'ya seçeneğine tıklayın.


1.2-  Her şeyi kaldır seçeneğini seçin


1.3- İşletim sistemini seçin.


1.4- Yazının girişinde de anlattığım üzere sadece Windows'un kurulu olduğu sürücüyü silmek için ilk seçeneği, bütün diski silmek için 2. seçeneği seçin.


1.5- Burada seçeceğiniz seçenek önceki Windows sürümlerindeki Hızlı Biçimlendir/Biçimlendir seçeneğine benziyor. Burada geniş olarak anlatmıştım. Ancak özetle: Verileri hızlı silmeyi seçerseniz, bazı veriler 3. parti bir yazılım kullanılarak kurtarılabilir. Verileri tamamen silmeyi seçerseniz, bu işlem biraz daha uzun sürer ancak verileri kurtarma olasılığı çok daha düşük olur.


1.6- Sıfırla butonuna tıklayın.


1.7- 3. adıma atlayın...

II. YOL: 
Masaüstünden;

2.1- Windows 10 Kurulum Medyanızı (DVD veya önyüklenebilir USB flash sürücü) bilgisayarınıza iliştirin. (Bilgisayarınızda üreticinizin oluşturduğu gizli bir kurtarma bölümü varsa bu adıma gerek yok)

2.2- Ayarlar uygulamasını açın ve Güncelleştirme ve güvenlik/Kurtarma yolunu izleyip Bu bilgisayarı sıfırla bölümündeki Başlayın butonuna tıklatın.


2.3- Her şeyi kaldır seçeneğini seçin.


2.4- Eğer bilgisayarınızda sistem sürücüsü (Genelde C olur) dışında veri depolamak için kullandığınız bir sürücü daha varsa (Örneğin sürücüsü) alttaki ekranla karşılaşacaksınız. Sadece C sürücüsü varsa bu ekranı görmeyeceksiniz. Burada eğer veri depolamak için kullandığınız sürücü(ler)deki verilerin silinmesini istemiyorsanız ilk seçeneği yani Sadece Windows'un yüklendiği sürücü seçeneğini seçin.


Bu konuda çok soru aldığım için tekrarlayayım: Eğer Sadece Windows'un yüklendiği sürücü seçeneneğini seçerseniz sistem sürücüsü dışında bir sürücüde bulunan verilerinize dokunulmaz. Bunları sıfırlamadan sonra aynen kullanmaya devam edebilirsiniz. Ama şunu unutmayın: Bilgisayar işinde hiçbir şeyin bir garantisi yoktur. Çok değerli verilerinizin tek kopyası bu diskte ise -sıfırlama yapmıyor olsanız bile- mutlaka başka bir medyada kopyasını oluşturun veya buluta yedekleyin.


2.5- Buradaki seçeneğin anlamını 1.5 adımında anlattım. Anladıktan sonra dilediğinizi seçin.


2.6- Sıfırla butonuna tıklayın ve 3. adıma geçin.



Bundan sonraki adımlar her iki yöntem için de ortaktır.

3-  Bilgisayar yeniden başlatılacak ve sıfırlama başlayacak.


4- Ülke, Dil, Klavye düzeni, Saat ayarlarını kontrol edin.


5- Lisans Koşulları'nı kabul edin.


6- Bundan sonraki Temiz kurulum ile tamamen aynı. Linkte 13. adımdan devam edebilirsiniz...


Sıfırlama işleminden sonra Windows.old klasörü oluşmazYenileme işleminden sonra ise oluşur.

Arşiv

Son yorumlar

Twitter

Facebook

Google+

İzleyiciler

item