nwindows10

Güncellemeler Eklenmiş Windows 10 Kurulum Dosyaları Havuzu


Son Güncelleme: Temmuz 2019 - 19H1 (18362.30 ve 18362.175) linkleri eklendi.



Insider Preview ISOları için Bkz. Windows 10 UUP Havuzu | Windows 10 Insider Preview ISO Dosyalarını İndirme

Bu yazıya gerek var çünkü;


  1. En sık aldığım sorulardan biri olan "Güncellemeleri elimdeki kurulum dosyalarına nasıl entegre ederim?" sorusunu gereksiz hale getirmek.
  2. Güncel olmayan eski sürümlere ulaşım sağlamak.
  3. -Her ne kadar günümüzde neredeyse herkesin sınırsız Internet erişimi olsa da- indirme miktarını biraz olsun azaltmak.
  4. Kullanıcıların güncellemleri yüklerken harcadığı zaman ve enerjiden tasarruf etmek.

Nasıl yapacağız?


Microsoft sunucularından istediğimiz sürüme/versiyonlara/mimariye sahip ESD dosyasını indirip bunu ISO dosyası haline getireceğiz. İnsdirdiğimiz linkler direkt Microsoft sunucularına ait olduğu için daha en baştan "Oluşturduüğumuz ISO dosyası orijinal olacak mı?" sorusu da gereksiz hale gelmiş olacak.


ESD dosyası nedir?

ESD yani Electronic Software Delivery (Elektronik yazılım dağıtımı) Internet üzerinden dağıtılan yazılım dosyalarının sıkıştırılarak boyutunun düşürülmesi için kullanılan dosya çeşidi. Aynı zamanda şifreleme de yapıldığı için dosya bütünlüğü korunabiliyor.
Microsoft daha önce bunun için .wim (Windows Image) dosyalarını kullanıyordu. Ama işletim sistemlerinin artan boyutları ve artık herkesin Internet'ten kurulum dosyalarını ediniyor olması ESD kullanılmasını zorunluluk haline getirdi. Çünkü bu konuda 100 MB'ın bile önemi var -ki Windows 10 64 bit PRO ISO dosyasında .wim ve .esd dosyaları ile oluşturulmalarına göre neredeyse 1 GB fark ediyor. Windows 10'un yayınlandığı ilk gün 14 milyon kopyanın indirildiğini düşünün. Oluşan bant genişliği tasarrufu devasa boyutlarda.

Özetlersek; Install.esd dosyası, Install.wim dosyasını ile tamamen aynı şey. Sadece şifrelenmiş sıkıştırılmış ve boyutu düşürülmüş hali.

İndirme linkleri;


Güncel ve geçmiş indirme linklerini buradan edinebileceksiniz;

TIKLAT

ISO dosyası oluşturma;



Katkıda bulunanlar;
script:     abbodi1406
esddecrypt: qad, @tfwboredom
wimlib:     synchronicity
offlinereg: erwan.l
cryptokey:  MrMagic, Chris123NT, mohitbajaj143, Superwzt, timster

1- İhtiyacınız olan ESD dosyasını indirin.

2- Buradan veya buradan ESD -decrypter- to ISO dosyasını (Rar şifresi: npd) indirip masaüstüne ayıklayın.


Tehlikeli dosya uyaraısından dolayı indiremediğini söyleyen arkadaşlar oldu. Bu yüzden dosyayı şifreleyip tekrar yükledim. Ayrıca alternatif indirme linki ekledim. Dosyada ise virüs yoktur. Burada VirusTotal sonuçlarını görebilirsiniz veya kendiniz tekrar analiz ettirebilirsiniz. 

2- Şunlardan birini yapın;

  1. İndirdiğiniz ESD dosyasını ESD -decrypter- to ISO klasörüne taşıyın ve decrypt scriptini çalıştırın

    veya
  2. decrypt scriptini çalıştırın ve ESD dosyasının tam adresini yazıp Enter'a basın.

ADIM: 2.2

3- ESD dosyasının içerdiği versiyonlar listelenecek. (1) Bu aşamada sadece belli bir versiyonu içeren bir ISO dosyası oluşturabileceğiniz gibi tüm versiyonları içeren bir ISO'da oluşturabilirsiniz. Tercihinize göre 1 ya da 2 komutunu girip devam edin. (2)


4- 3. adımda tüm versiyonları içeren bir ISO oluşturmayı tercih ettiyseniz 6. adıma atlayın. Sadece belli bir versiyonu içeren bir ISO dosyası oluşturmayı tercih ettiyseniz 5. adımdan devam edin.

5- Seçmek istediğiniz versiyonun numarasını girin.


6- Bu aşamada şu tercihlerden birini yapın;

  1. Install.wim ile ISO oluştur: Bu seçenekte standart bir ISO dosyası oluşturulur. Daha düşük sıkıştırma algoritması kullanan wim formatı seçildiğinden ISO dosyasının boyutu ESD içeren ISO dosyasına göre daha fazla olacaktır. Bu UEFI kurulum için sorun yaratabilir çünkü UEFI kurulumda bu dosyanın boyutunun 4 GB'ı geçmemesi gerekir.
  2. Install.esd ile ISO oluştur: ISO dosyası oluşturacaksınız ve özellikle .wim dosyasına ihtiyaç duyduğunuz bir senaryo içinde değilsenizbenim  tavsiyem bu seçeneği seçin. Hem boyutu daha az olacaktır hem de UEFI kurulumlarda sorun yaşama riskiniz sıfıra inecektir.
  3. Sadece install.wim dosyası oluştur: Eğer kurulum değil Deploy edeceğiniz bir senaryo içindeyseniz bu seçeneği seçin.
  4. Sadece install.esd dosyası oluştur: Bu seçeneğin gerekli olabileceği bir senaryo aklıma gelmiyor ama yine de birinin  işine yarayabilir.
  5. ESD dosyası bilgileri: Bu seçeneği seçerseniz bu resimde görebileceğiniz gibi indirdiğiniz ESD dosyası hakkında bilgileri görüntülersiniz.


7- Artık (Ben 2 nolu seçeneği seçtim) ISO dosyası oluşturulmaya başlanacak. SSD kullanıyorsanız 2-3 dakika içinde işlem tamamlanacak. (HDD'de test etmedim) İşlem tamamlandığında Press any key to exit. ibaresi belirecek. (Alttaki resim) Artık herhangi bir tuşa basarak komut istemcisini kapatabilirsiniz.


8- Oluşturulan dosya ESD -decrypter- to ISO klasörüne kaydedilecek. (İstediğiniz şekilde yeniden adlandırabilirsiniz) Artık bu dosyayı kullanarak bir önyüklenebilir USB flash sürücü oluşturabilir ya da DVD'ye yazdırıp kullanabilirsiniz.


Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

item