nwindows10

Windows 10: Kapanmama, Kendiliğinden Yeniden Başlatma ve Açılışta/Kapanışta Askıda Kalma Sorunu

Yönlendirme yapmak kesinlikle site prensiplerine uygun değil ama bazen gerekli olabiliyor. Bu yazıda gerekli olduğu için yazıldı.

Windows 8 ile gelen ve Windows 10'da da kullanılmaya devam eden Hızlı Başlat/Melez Kapatma özelliği bazı eski anakarta sahip bilgisayarlarda kendiliğinden yeniden başlatma, açılışta ve kapanışta askıda kalma hatta bilgisayarın kapanamaması gibi sorunlar yaratabiliyor. Eğer sizde bu sorunlarla karşılaşıyorsanız Hızlı Başlatma özelliğini devre dışı bırakabilir ve sorununuzun çözülüp çözülmediğini denetleyebilirsiniz.

Ha "Zaten bununla ilgili bir yazı var sitede neden bu -içerik taşımayan- yazıya gerek var?" diye sorabilirsiniz. Bunun sebebi yazılara başlık atarken yazı içeriğine göre atıyorum. Dolayısıyla Hızlı Başlat'ı anlatan bir yazıya gidip "Kapanmama, Kendiliğinden Yeniden Başlatma ve Açılışta/Kapanışta Askıda Kalma Sorununun çözümü" diye başlık atarsam hem alakasız olur hem de yanıltıcı olur.

Öte yandan bu sorunu yaşayanlar Google araması ile bu yazıya ulaşamıyorlar. Bu yüzden aynı sorunu yaşayan ve çözümü Hızlı Başlat'ı kapatmada bulan izleyicilerimden Murat Öztürk'ün (Yorum linki) sorunu dillendirmesi ile bu başlıkla bir yönlendirme yazısı yazmaya karar verdim. Dediğim gibi böyle bir sorun yaşıyorsanız Hızlı Başlat'ı devre dışı bırakmayı deneyin; Windows 8 ve 10 Neden Hızlı Başlıyor? "Hızlı Başlat" Nedir, Devre dışı Bırakılabilir mi, Bırakmalı mıyım?


Yazıyı yazmama sebep olan yorum konuyu özetliyor;

Merhaba Nonpasaran,

''Ayrıca bu melez kapanma modu bazı eski anakarta sahip bilgisayarlarda kendiliğinden yeniden başlatma, açılışta ve kapanışta askıda kalma hatta bilgisayarın kapanamaması gibi sorunlar yaratabiliyor. Eğer sizde bu sorunlarla karşılaşıyorsanız Hızlı Başlatma özelliğini devre dışı bırakabilir ve sorununuzun çözülüp çözülmediğini denetleyebilirsiniz.''

Benim bilgisayarımda da kapattıktan sonra yeniden kendi kendine açılma sorunu vardı. Hızlı başlatmayı kapatınca çözülmüştü. İnternette uzun süre çözümünü aramıştım. O zaman çözümü Google'da ilk sayfada da değildi bu yüzden bir sürü farklı şey (bazıları çok saçma olan şeyler) denemek zorunda kalmıştım. Hatta neredeyse sorunun donanımda olduğunu sanıp parça değiştirecektim ya da bir bilgisayarcıya götürecektim, bilgisayarcının da ne yapacağı belli değil. Şimdi gene aynı sorun oldu ama bu sefer sorunun ne olduğunu bildiğimden sadece neyin kapatılacağını ve nereden kapatılacağını bulmam gerekti.Çözüm yolunu sizin sitenizde arama kısmından aradığımda ise uygun başlık olmadığı için bulamamıştım. Bu yüzden;
Acaba bu yazınızı başka bir başlık altında mesela: (Bilgisayarınızın hiç kapanmamasının veya kapattıktan sonra yeniden açılmasının çözümü hızlı başlat olabilir) gibi bir başlıkta tekrar yayınlayabilir misiniz? Bu benim gibi sorun yaşayanların gereksiz yere zaman ve para kaybetmesini engelleyecektir.

Bir de benim sorunum tam olarak geçmedi. Sorunumun kaynağının anakartımın eski olması olduğunu da düşünmüyorum. Çünkü bilgisayarım windows 8 ile geldi. Ayrıca şu anda uyku modu da çalışmıyor (eskiden çalışıyordu). Uykuya tıkladıktan sonra bilgisayar tekrar açılıyor. Ne yaptıktan sonra bunun olduğunu sorarsanız Wİndows 10'a geçtikten ve biosu güncelledikten sonra ortaya çıktı. Şu anda hızlı başlatmayı kapatarak sadece bilgisayarın kapanmasını sağlamış oluyorum. Ama uykuya tıkladığımda bilgisayar tekrar açılıyor. Bunun için sizden çözüm bekliyorum. Eğer bahsettiğim tarz bir başlık altında bu yazınızı tekrar yayımlarsanız bana önereceğiniz çözüm yolunu da yazının başına ekleyebilirseniz çok iyi olabilir.

Bir de, şimdi tekrar bu sorunu yaşamamın sebebi Windows 10'a gelen güncelleme. Windows bazı büyük güncellemelerden sonra bu tarz ayarları eski haline döndürüyor. Acaba neden bunu yapıyor ve bu ayarları değiştirmesini nasıl engelleyebilirim? Bu ayarı tekrar ayarlamak kolay olsa da sizin şu yazınızdaki: (https://www.enpedi.com/2012... ayarları da değiştirmiş. Bunları tekrar ayarlamak tam bir işkence olacak ve tekrar ayarlasam bile bir süre sonra gene sıfırlanacak çünkü 2. kez güncellemeden sonra böyle oldu.

Teşekkürler. Hayırlı ramazanlar...

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

item