nwindows10

Windows 10: Uyku Sorunlarını Çözmek

Windows 10 ile birlikte çoğu kullanıcının karşılaştığı bir sorun var: Bilgisayar uykuya geçmiyor ya da uykuya geçtikten sonra kendiliğinden uyanıyor.

Çoğu Windows probleminde olduğu gibi tek bir kesin ve net çözümü yok çünkü sebep çoğu durumda farklı oluyor. Bu yüzden alttaki çözümleri sırayla deneyin ve sorunun giderilip giderilmediğini kontrol edin. Umuyorum yazının sonuna ulaşmadan sorununuz çözülmüş olur...


Sorun bilgisayarınızın ayarladığınızdan önce ya da sonra uyku moduna geçmesi mi?


Bu durumda bir başka kullanıcı bilgisayar ayarlarını değiştirmiş olabilir. Buraya tıklatarak Güç ve Uyku ayarlarını açın. Uyku süresini kontrol edin.


Gerekiyorsa daha ayrıntılı ayarlar için Ek güç ayarları bağlantısına tıklatın. (Üstteki  resim) Açılan sayfada sol tarafta görebileceğiniz Bilgisayarın uyku moduna geçme ayarlarını değiştir bağlantısına tıklatın ve açılan sayfada her güç modu için ayarları kontrol edin.


Sorun bilgisayarınızın uyku moduna geçmemesi mi?


Bu durumda sorun pek çok şey olabilir.

İlk olarak -klişe bir çözüm olsa da gerekli- sürücülerinizi kontrol edin. Özellikle (Kablolu-kablosuz), çipset ve ekran kartı (Varsa hem dâhili hem harici) sürücülerinin güncel olduğundan emin olun. Eğer sürücüler Windows yükseltmesi esnasında Windows tarafından kurulmuşsa bunları kaldırıp donanımın üreticisinin sunduğu sürücüleri deneyin.


Eğer bu sürücüler sorunu çözdüyse Windows'un tekrar kurmasını engellemek için otomatik sürücü yükleme özelliğini bir sonraki büyük Windows güncellemesine kadar kapatın; Windows Update Üzerinden Otomatik Sürücü Yüklemeyi Devre Dışı Bırakmak


Eğer bir laptop kullanıyorsanız bilgisayar üreticinizin, masaüstü bilgisayar kullanıyorsanız anakart
üerticinizin yüklü olan BIOS versiyonundan daha güncel bir BIOS versiyonu sunup sunmadıklarını denetleyin. Varsa BIOS'u güncelleyin.


Donanımınızdan biri ya da yüklediğiniz yazılımlardan biri Windows'un bilgisayarı uykuya alma sürecine salça oluyor olabilir. Bunun için Bir Komut İstemcisi (Yönetici Haklarıyla) açın ve şu komutu yazın;

  • powercfg -requests


Dönen sonucun tüm bileşenler için None olması gerekiyor. Değilse ilgili yazılım veya donanımda (Sürücüsünde) sorun olabilir. Yazılımsa kaldırdıktan sonra donanımsa devre dışı bıraktıktan sonra sorunun düzelip düzelmediğini denetleyin.

Burada da sorun yoksa powercfg -lastwake komutunu deneyebilirsiniz. Bu komut size bilgisayarı en son neyin uyandırdığını söyleyecektir. Buradan da bir sonuç çıkmazsa powercfg -systemsleepdiagnostics komutunu girin. Bu komut uyku moduyla ilgili ayrıntılı bir raporu  C:\WINDOWS\system32\system-sleep-diagnostics.html dizinine kaydeder. (Açmak için adresi Çalıştır'a kopyalayıp Enter'a basın.)


Üstteki adımlar sorunu gidermediyse Windows'un kendi sorun giderme araçlarından medet umacak kadar düşmüş olabiliriz. Buraya tıklatarak Sorun gider ayarlarını açın. Altta Güç sorun giderme aracını göreceksiniz. Çalıştırın ve işe yaramasını umun.



En güçlü yumruğu en sona sakladık: Güvenli Mod.

Bilgisayarı güvenli moddda başlatın ve sorunun bu modda var olup olmadığını denetleyin. Eğer sorun güvenli modda çözülüyorsa o zaman Temiz önyükleme yapmamız gerekiyor. Verdiğim linkte sorun çözme ayrıntıları da var. Bu şekilde uyku sorununu yaratan uygulama, sürücü ya da bileşeni tespit edebilirsiniz.



Üstte son demiştim ama bu en son olsun: Eğer bir taşınabilir bilgisayarsa söz konusu olan sorun bataryada olabilir.

Bilgisayarınız şebekeye bağlı ise fişini çekin. Adaptörün bilgisayara bağlı jakını da çıkarın. Ardından pili çıkarın. Güç düğmesini 30 sn. süre ile basılı tutun. Bu anakartın güç depolama özelliği olan elektronik bileşenlerlerinin (Örneğin kondansatör) tamamen boşalmasını sağlayacaktır. Bazen bu tip birikmiş ve boşaltılamamış elektrik yükleri soruna sebep olabiliyorlar.


Sorun bilgisayarınızın rastgele (Sizden komut almadan) uykuya geçmesi mi?


Bu sorunun çözümü nispeten daha kolay. "Sorun bilgisayarınızın ayarladığınızdan önce ya da sonra uyku moduna geçmesi mi?" başlığı altında 2. resimde (En altta) Bu plan için varsayılan ayarları geri yükle seçeneğini olduğunu göreceksiniz. Her plan için bu bağlantıyı kullanarak varsayılan ayarları geri yükleyin.

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

item