Windows 10: Bileşen Deposunu Onarmak
https://10.enpedi.com/2015/09/windows-10-bilesen-deposunu-onarmak.html
Deployment Imaging and Servicing Management (DISM) aracını kullanarak Windows 10'da Sistem Bileşenleri Deposu'nu onarmak
Windows, -sistem dosyalarının hasar görmesi durumunda- çeşitli kurtarma araçlarının gerektiğinde hasar gören dosyaların orijinali ile değiştirmesi için kritik sistem dosyalarının yedeğini bir kenarda saklar. Buna Bileşen Deposu (Component Store) denir. Bu sayede bir dosya hasar gördüğünde bir sistem onarım aracı (Örneğin, SFC) bu dosyayı oijinal olanıyla değiştirir böylece sistem eski kararlılığına döner.
Peki bu bileşen deposu da hasar görürse?
Windows Vista ve 7'de bu duruma çözüm olarak System Update and Readiness Tool (CheckSUR) kullanılırdı. Aracı indirmeniz ve çalıştırmanız gerekirdi.
Windows 8 ve Windows 10'da ise bu durum değişti. Artık benzer bir araç Windows'a gömülü olarak geliyor. Bu sisteme de Inbox Corruption Repair adı veriliyor. Bu süreçte de DISM (Deployment Imaging and Servicing Management - Dağıtım Görüntüsü Bakımı ve Yönetimi) aracı kulanılıyor. Böylece birşey indirmenize gerek kalmıyor. Sadece belirli komutları girmeniz yeterli.
Bu araç sadece bileşen deposunu onarır. Sistemdeki kullanılan sorunlu dosyaları onarmaz. Dolayısyla örneğin, sisteminizdeki bir sorundan dolayı SFC aracını çalıştırdınız ama işe yaramadı. Bu durumda bileşen deposunu onarmanız ardından SFC aracını tekrar çalıştırmanız gerekir.
DISM aracını sadece tanılama için kullandıysanız ilgili günlüklere şu adreslerden ulaşabilirsiniz; (Günlükleri açmakta sorun yaşıyorsanız masaüstüne kopyalayarak deneyin)
- C:\Windows\Logs\CBS\CBS.log
- C:\Windows\Logs\DISM\dism.log
Bütün seçeneklerde tarama %20'de bir süre takılabilir. Bu normaldir, bekleyin ilerleyecektir.
I. YOL:
Herhangi Bir Dosya Kullanmadan
1.1- Bir Komut İstemcisi (Yönetici Haklarıyla) açın.
1.2- Komut istemcisine alttaki komutlardan birini girin;
- Dism /Online /Cleanup-Image /CheckHealth
- Dism /Online /Cleanup-Image /ScanHealth
- Dism /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth
- /CheckHealth - Bu komut sadece eğer sistem zaten bu dosyaların bozulduğunun farkındaysa bir hasar olup olmadığını rapor eder. En hızlı sonuçlanan raporlama budur. Bu komutla hiçbir onarım yapılmaz.
- /ScanHealth - Bu komut bileşen deposunu tarar ve hasar olup olmadığına dair sonucu bir günlük dosyasına kaydeder. Bu şekilde ileri düzey kullanıcılar nerede sorun olduğunu görebilirler. Bu komutun tamamlanması genelde 5 - 15 dk. sürer. Bu komutla hiçbir onarım yapılmaz.
- /RestoreHealth - Bu komut /ScanHealth komutunun yaptıklarına ek olarak onarım yapar. Bu komutun tamamlanması hasarın durumuna göre en az 15 dakika sürer. Ancak saatlerce sürmesi de olasıdır.
1.3- İşlem tamamlandıktan sonra (Eğer RestoreHealth komutunu kullandıysanız) bilgisayarı yeniden başlatın.
Alternatif olarak Windows PowerShell'de alttaki komutları kullanabilirsiniz.
- Repair-WindowsImage -Online -CheckHealth
- Repair-WindowsImage -Online -ScanHealth
- Repair-WindowsImage -Online -RestoreHealth
II. YOL:
Bir Windows İmaj Dosyası (WIM) Kulllanarak
- Bu seçeneği 1. YOL işe yaramadığında kullanabilirsiniz. Gerekli dosyalar Windows kurulum dosyaları arasında bulunan sağlam install.wim dosyasından alınacağı için sisteminizdeki yedekler zarar görmüş olsa bile işe yarayacaktır.
- Windows Image dosyasını (Install.wim) Windows 10 kurulum dosyaları arasında bulunan Sources klasörünün içinde bulabilirsiniz
2.1- Bir Komut İstemcisi (Yönetici Haklarıyla) açın.
2.2- Komut istemcisine alttaki komutlardan birini girin;
- Dism /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth /Source:wim:Install.wim dosyasının tam adresi:1 /limitaccess
- Dism /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth /Source:wim:Install.wim dosyasının tam adresi:1
Örneğin; Dism /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth /Source:wim:E:\Sources\install.wim:1 /limitaccess
Limitaccess parametresi DISM aracının eksik dosyaları Windows Update üzerinden almasını engeller
III. YOL:
Bir Electronic Software Delivery Dosyası (ESD) Kulllanarak
ESD dosyası nedir?
ESD yani Electronic Software Delivery (Elektronik yazılım dağıtımı) Internet üzerinden dağıtılan yazılım dosyalarının sıkıştırılarak boyutunun düşürülmesi için kullanılan dosya çeşidi. Aynı zamanda şifreleme de yapıldığı için dosya bütünlüğü korunabiliyor. Microsoft daha önce bunun için .wim (Windows Image) dosyalarını kullanıyordu. Ama işletim sistemlerinin artan boyutları ve artık herkesin Internet'ten kurulum dosyalarını ediniyor olması ESD kullanılmasını zorunluluk haline getirdi. Çünkü bu konuda 100 MB'ın bile önemi var -ki Windows 10 64 bit PRO ISO dosyasında .wim ve .esd dosyaları ile oluşturulmalarına göre neredeyse 1 GB fark ediyor. Windows 10'un yayınlandığı ilk gün 14 milyon kopyanın indirildiğini düşünün. Oluşan bant genişliği tasarrufu devasa boyutlarda. Özetlersek; Install.esd dosyası, Install.wim dosyasını ile tamamen aynı şey. Sadece şifrelenmiş sıkıştırılmış ve boyutuı düşürülmüş hali.
- Bu seçeneği 1. YOL işe yaramadığında kullanabilirsiniz. Gerekli dosyalar Windows kurulum dosyaları arasında bulunan sağlam install.esd dosyasından alınacağı için sisteminizdeki yedekler zarar görmüş olsa bile işe yarayacaktır.
- Windows Image dosyasını (Install.esd) Windows 10 kurulum dosyaları arasında bulunan Sources klasörünün içinde ya da Windows 10'a yükseltme yaptıysanız C:\$Windows.~BT klasöründe (Gizli klasör) bulabilirsiniz
2.1- Bir Komut İstemcisi (Yönetici Haklarıyla) açın.
2.2- Komut istemcisine alttaki komutlardan birini girin;
- Dism /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth /Source:wim:Install.esd dosyasının tam adresi:1 /limitaccess
- Dism /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth /Source:wim:Install.esd dosyasının tam adresi:1
Örneğin; Dism /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth /Source:wim:C:\$Windows.~BT\Sources\Install.esd:1
Limitaccess parametresi DISM aracının eksik dosyaları Windows Update üzerinden almasını engeller