nwindows10

Windows 8 ve 10: Microsoft Mağazasını Proxy Sunucu Altında Kullanmak

Kamu kurulumlarında, özel şirketlerde ve çoğu üniversite ağlarında Internet'e bir Proxy server aracılığıyla bağlanırsınız. Bu sistem yöneticisinin ağdaki tüm trafiği gözetlemesini, istemediği protokollerin kullanılmasını veya belirli dosya uzantılarının indirilmesini engellemesini sağlar. Böylece sistem yöneticisi ağa tam olarak hakim olur.
Ancak bunun -bizim açımızdan- getirdiği bir sorun var: Microsoft mağazasından indirme yapamıyoruz çünkü Microsoft, mağazayı proxy üzerinden kullanılmayı engelleyecek şekilde ayarlamış. Bunu hangi mantıkla yaptıklarını anlamak çok zor. Sen hem iş dünyasına hitap eden Surface üret hem de neredeyse tüm iş dünyası Internet'e proxy üzerinden bağlanırken mağazanın proxy üzerinden kullanılmasını engelle. Bunu da güvenlik gerekçesine bağla. Akıl alır gibi değil. Altta bu durumu gösteren ekran alıntıları görüyorsunuz;



Sorunu çözmek için ise bu ayarı tersine çevirmemiz gerekiyor. Bunu ise Komut İstemcisi üzerinden yapacağız.


Internet'e proxy üzerinden bağlanıp bağlanmadığınızdan emin değilseniz şunları yapın;

  1. Çalıştır'ı açın ve %windir%\System32\rundll32.exe shell32.dll,Control_RunDLL inetcpl.cpl,,4 yazıp Enter'a basın.
  2. Açılan pencerede alt kısımda yer alan Yerel ağ ayarları butonuna tıkladıktan sonra açılan pencerede sarı ile işaretlediğim alanı kontrol edin. Burada Yerel ağu-ınız için bir proxy sunucu kullanın seçeneği işaretli ise proxy üzerinden Internet'e bağlanıyorsunuz demektir.


Eğer ağ yöneticiniz ms-windows-store protokolünü engellediyse bu yöntem işe yaramaz ve yapabileceğiniz tek şey ağ yöneticisinden bu protokoldeki engellemeyi kaldırmasını istemek. Ama Türkiye'de bunu akıl edebilecek ya da etse bile engelleyeyim diyecek çok fazla ağ yöneticisi olduğunu sanmıyorum muhtemelen sorun yaşamayacaksınız.


1.1- Modern uygulamaların proxy üzerinden Internet erişimine izin vermek için; Bir Komut İstemcisi (Yönetici Haklarıyla) açın ve şu komutları her satırdan sonra Enter'a basarak girin.

  • netsh
  • winhttp
  • import proxy source=ie


1.2- Modern uygulamaların proxy üzerinden Internet erişimini engellemek için; (Varsayılan ayar) Bir Komut İstemcisi (Yönetici Haklarıyla) açın ve şu komutları her satırdan sonra Enter'a basarak girin.

  • netsh
  • winhttp
  • reset proxy

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

item