nwindows10

Windows 10: Ağ Sürücüsü Oluşturma | Yerel Ağda Dosya Paylaşımı

Birden fazla bilgisayarın bulunduğu bir şirket ya da ev düşünün. Ve yerel ağınızı kullanarak dosya paylaşımı yapmak istediğinizi. Bunun en kolay yolu bir Ağ Sürücüsü oluşturmaktır. Böylece her bilgisayarın Bu Bilgisayar penceresinde sanki o bilgisayara ait bir yerel sürücüymüş gibi görünen ortak bir sürücüye sahip olursunuz. Bu sürücüde herhangi bir kullanıcının yaptığı herhangi bir değişiklik anında tüm kullanıcılara yansır. Bir ağ sürücüsü şu kurallara tabidir: (Mutlaka okuyun)

  1. Bir klasörü, bir disk bölümünü, bir diskin tamamını ya da bir taşınabilir sürücü(Örn. USB flash sürücü) ağ sürücüsü olarak ayarlayabilirsiniz.
  2. Kullanacağınız taşınabilir sürücü, klasör, disk bölümü ya da diski barındıran bilgisayar diğer kullanıcıların ağ sürücüsünü kullanacağı zaman diliminde açık olmak zorundadır. Başka bir deyişle ev sahibi bilgisayar kapanırsa diğer kullanıcılar ev sahibi bilgisayar tekrar açılıncaya kadar ağ sürücüsüne erişemezler.
  3. Ev sahibi bilgisayarın açık olması yeterlidir. Oturum açılmış olmasına gerek yoktur. (Bu konuyla ilgili alttaki ipucunu okuyun) 
  4. Ağ sürücüsünün diğer sürücüler gibi bir harfi olmak zorundadır.
  5. Ağ sürücüsüne bağlanabilmeniz için bir kullanıcı adı ve parolaya ihtiyacınız vardır. 
  6. Elde edeceğiniz hız ağınızdaki en yavaş öğe kadar hızlı olacaktır. Açıklamak gerekirse ağınız 1 300 Mbps router (Modem) ve 100 Mbps 2 sviçten oluşsun. Bu durumda elde edeceğiniz dosya aktarma hızı 100 Mbps olacaktır. (Kabaca 10 Mbps=1 MB/s olarak alabilirsiniz. Bu durumda dosya aktarma hızı saniyede 10 MB olacaktır.)

Örnek bir ağ sürücüsü

I. AŞAMA:
Ev sahibi bilgisayarı hazırlama

1.1- Ev sahibi olarak kullanacağınız bilgisayarda (Üstteki açıklamaları mutlaka okuyun) ağ sürücüsü olarak kullanmak istediğiniz klasöre, disk bölümüne, diske veya çıkarılabilir sürücüye sağ tıklatıp ardından Özellikler'e tıklatın.

1.2- Şunları yapın;

  1. Paylaşım sekmesini açın.
  2. Gelişmiş Paylaşım'a tıklatın.
  3. Bu klasörü paylaş kutusunu işaretleyin.
  4. Paylaşım adını belirleyin. Diğer bilgisayarlarda bu sürücü bu ad ile görüneceği için belirleyici bir isim olsun.
  5. İzinler'e tıklatın.
  6. Everyone kullanıcısını seçin.
  7. İzinleri dilediğiniz şekilde ayarlayın. Burada yer alan dosyaları kimse değiştirmesin sadece erişebilip okuyabilsin istiyorsanız sadece Okuma seçeneği işaretli olsun. Herkes değiştirebilsin silebilsin diyorsanız Tam denetim'i işaretleyin.
  8. Tamam diyerek pencereyi kapatın.
  9. Tamam diyerek pencereyi kapatın.


1.3- Ağ yolu kısmında yer alan adresi kopyalayıp not alın. (Bu alan seçilebilir ve kopyalanabilir) Artık pencereyi kapatabilirsiniz.


II. AŞAMA: 
İstemci bilgisayarları ayarlama

Normal şartlarda ağ sürücüsüne bağlanmak için; ağ sürücüne bağlanmasını istediğiniz bilgisayarda Dosya Gezgini'ni açıp şeritte yer alan Ağ sürücüne bağlan butonuna tıklatıp gerekli alanları doldurmanız yeterli.


(Resme göre) 2. adımda, 1.3 adımında not aldığınız adresi yazacaksınız. 4. adımda ev sahibi bilgisayarda yer alan bir kullanıcı adı ve bu kullanıcı adına ait parolayı yazacaksınız. 


Ancak bu şekilde yapınca -Kimlik bilgilerimi anımsa seçeneğini (5) işaretlemiş olsanız dahi- bazı bilgisayarlarda kapatıp açmadan veya yeniden başlatmadan sonra ağ sürücüsüne bağlanabilmek için tekrar şifre girmeniz gerekiyor. (Bu Windows'a ait bir hata) Bu yüzden bu sorunu çözdüğünü gördüğüm farklı bir yöntem izleyeceğiz:

2.1- Bir Metin Belgesi açın ve alttaki komutları kopyalayıp yapıştırın;

@echo off
net use z: \\Desktop-2rlntge\Ortak /p:yes

  • Z yerine dilediğiniz bir harfi yazabilirsiniz. Ancak sonlarda olması iyi olur karışmaması adına.
  • \\Desktop-2rlntge\Ortak yerine 1.3 adımında not aldığınız adresi yazacaksınız.

2.2- Üstteki kutuda yazan düzenlemeleri yaptıktan sonra Dosya/Farklı Kaydet yolunu izleyin ve herhangibirisim.bat olarak kaydedin. Bu bir script oluşmasını sağlayacak. Bunu bir USB flash sürücüye kopyalayın. (Ya da herhangi bir taşınabilir medyaya)


2.3- İstemci bilgisayarda Denetim Masası\Kullanıcı Hesapları\Kimlik Bilgileri Yöneticisi yolunu izleyin ve Windows kimlik bilgileri'ni seçin. (1) Ardından altta yer alan Windows kimlik bilgisi ekle linkine tıklatın. (2)


2.4- 1.3 adımında not aldığınız adresi yazın. (1) Kullanıcı adı ve parolayı yazın. (2) (Tekrar uyarıyorum: Ev sahibi bilgisayara ait bir kullanıcının bilgilerini gireceksiniz. İstemci bilgisayardaki bir kullanıcının değil!) Tamam'a tıklatarak kaydedin. (3)


2.5- Artık tek yapmanız gereken 2.2 adımında oluşturduğunuz scripte çift tıklatarak çalıştırmak.

2.6- Tüm istemci bilgisayarlarda 2.3, 2.4 ve 2.5 adımlarını tekrarlayın.

Sonuç;


Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

item