nwindows10

Windows 10: Kapanışta Açık Olan Programların Açılışta Geri Yüklenmesi

Windows 10 Fall Creators Update (Sürüm 1709) ile beraber Windows'un temel fonksiyonlarında bazı değişiklikler oldu. Bunlardan biri de kapanış ve açılış davranışının değişmesi.

Şimdiye kadar süregelen Windows sürümlerinde bilgisayarı kapatıp açtığınızda veya yeniden başlattığınızda şunlar oluyordu:

  • Bütün uygulamalar kapatılıyor
  • Bilgisayar yeniden açıldığında kullanmak istediğiniz uygulamaları elle açıyordunuz.

Windows 10 Fall Creators Update çalıştıran bir bilgisayarı kapatıp açtığınızda veya yeniden başlattığınızda ise şunlar oluyor:

  • Bilgisayar kapatılırken, açık olan uygulamaların bilgileri kaydediliyor.
  • Bilgisayar açıldığında bilgileri kaydedilen bu uygulamalar otomatik olarak açılıyor. Örneğin, kapatırken Internet tarayıcınız açık ve 10 sekme varsa açılışta Internet tarayıcınız geri yüklenirken bu açık sekmelerle birlikte geri yükleniyor.


Windows kapanırken %WINDIR%\system32\shutdown.exe'yi kullanıyor. Shutdown.exe ise çeşitli komut setleri ile kullanıyor. Windows 8'de ve Windows 10'un önceki sürümlerinde kapatma için /s /hybrid t 0 komut seti kullanılıyordu. Burada "s" kapat komutunu, "hybrid" melez kapatma yapılacağını, "t 0" ise kapat komutu verilir verilmez hiçbir bekleme yapılmadan uygulanacağını belirliyor.

Ancak Fall Crators Update ile birlikte shutdown.exe'nin repertuarına yeni bir sviç eklendi: "sg" Bu yeni sviç "s" sviçinin yerine kullanılıyor. Böylece varsayılan kapatma komut seti şu oldu: /sg /hybrid t 0. Yeni sviç şu anlama geliyor: "Bilgisayarı kapat. Bir sonraki önyüklemede kaydedilmiş tüm uygulamaları yeniden başlat."

Neyse ki "s" sviçi halen kullanılabilir durumda. 1. yöntemin temelini de bu oluşturuyor.

Altta bu özelliğin nasıl çalıştığını görüyorsunuz;



Microsoft'a göre bu değişikliğin sebebi kullanıcıların bilgisayar kullanmaya kaldıkları yerden devam etmelerini sağlamak. İlerleyen zamanlarda bu işlem bilgisayarlar arasında yapılabilecek. Örneğin evdeki bilgisayarınızı kapatırken açık olan tüm uygulamalar işteki bilgisayarınızı açtığınızda otomatik olarak yüklenecek. (Aynı Microsoft hesabını kullanmaları şartıyla)

Bu iyi bir gelişme gibi görünmesine rağmen -şu haliyle- gerek bu özellik üzerinde bir kontrolümüzün olmayışı gerekse de devre dışı bırakma seçeneğinin olmaması sebebiyle rahatsız edici bir özellik gibi görünüyor.

Örneğin Internet tarayıcınızın tam olarak kapanmasını engelleyen (Arka planda çalışmasını sağlayan) bir eklenti kullanıyorsanız bilgisayarı kapatmadan önce tarayıcıyı kapatsanız bile açılışta tüm sekmeler geri açılıyor. Bu sekmelerde başkalarının görmesini istemeyeceğiniz bilgiler olduğunu ve aklınızdan tamamen çıktığını düşünün. Bilgisayarı açarken bir arkadaşınızla beraber açtığınızı veya bilgisayarınızın ekranının herkesin görebileceği bir pozisyonda olduğunu. Gayet rahatsız edici bir durum öyle değil mi?

Yukarıda da bahsettiğim üzere bunu kapatmak için Windows ara yüzünde bir ayar bulunmuyor. Microsoft, "Açılışta açılmasını istemiyorsanız bilgisayarı kapatmadan önce uygulamaları kapatın" diyor. Bu ise müşteri memnuniyeti, odaklı bir yaklaşım değil.

Neyse gelelim nasıl çözeceğimize. Bununla ilgili sizlere 2 farklı yol önereceğim dilediğinizi kullanabilirsiniz.

I. YOL: 
Masaüstü sağ tuş menüsüne 
alternatif kapatma menüsü ekleyerek;


Bu yöntemin nasıl çalıştığını yukarıdaki bilgi kutusunda anlattım.

1- Buradan Kapat menüsü ekle.rar dosyasını indirin.

2- Sisteminizde .rar dosyalarını açacak bir yazılım yüklü olup olmadığına bağlı olarak şunlardan birini yapın;

  • Rar dosyalarını açabilen bir yazılım (WinRar, 7-Zip, WinZip vb.) yüklüyse dosyaya çift tıklatmanız ya da sağ tıklatıp kullandığınız yazılıma göre değişebilen seçenekleri kullanmanız yeterli. Dosyaları Masaüstüne ayıklayın.
  • Rar dosyalarını açabilen bir yazılım yüklü değilse buradan WinRar ya da buradan 7-Zip programını ücretsiz olarak indirebilirsiniz. 

3- Masaüstünde oluşan Kapat menüsü ekle klasörünün içinde 2 adet Kayıt Defteri anahtarı olduğunu göreceksiniz;

  • Kapat menüsü ekle
  • Kapat menüsü kaldır

4- İhtiyacınız olan Kayıt Defteri anahtarına çift tıklayın ve gereken onayları verin.


İşiniz bittikten sonra indirdiğiniz .rar dosyasını silebilirsiniz.

II. YOL: 
Kapatma komut dosyası ekleyerek


Bu yöntemde kullanacağımız Yerel Grup İlkesi Düzenleyicisi, Windows 10'un sadece Pro, Enterprise ve Education sürümlerinde kullanılabilir. Windows 10 Home sürümüne eklemek için Bkz. Windows 10 Home ve HSL: Yerel Grup İlkesi Düzenleyicisi'ni (gpedit.msc) Etkinleştirmek

1- Buradan Kapat_Bat.rar dosyasını indirin.

2- Sisteminizde .rar dosyalarını açacak bir yazılım yüklü olup olmadığına bağlı olarak şunlardan birini yapın;

  • Rar dosyalarını açabilen bir yazılım (WinRar, 7-Zip, WinZip vb.) yüklüyse dosyaya çift tıklatmanız ya da sağ tıklatıp kullandığınız yazılıma göre değişebilen seçenekleri kullanmanız yeterli. Dosyaları Masaüstüne ayıklayın.
  • Rar dosyalarını açabilen bir yazılım yüklü değilse buradan WinRar ya da buradan 7-Zip programını ücretsiz olarak indirebilirsiniz. 

3- Rar dosyasından Kapat.bat adında bir script çıkacak. Bunu bilgisayarınızda silinmeyecek ve okuma/yazma haklarına tam olarak sahip olduğunuz bir konuma taşıyın. (Yani örneğin, C kök dizini gibi bir dizin değil örneğin, Belgelerim gibi bir dizin olsun)

4- Çalıştır'ı açın ve gpedit.msc yazıp Enter'a basarak Yerel Grup İlkesi Düzenleyicisi'ni açın.

5- Yerel Grup İlkesi Düzenleyicisi'nde Kullanıcı yapılandırması/Windows Ayarları/Komut dosyaları yolunu izleyin ve sağ tarafta görebileceğiniz Oturumu kapat öğesine çift tıklatın.


6- Açılan pencerede Ekle butonuna tıklatın.


7- Açılan pencerede Gözat butonunu kullanarak indirdiğiniz Kapat.bat dosyasını gösterip Tamam butonuna tıklatın.


8- Eklediğimiz script ana pencerede görünecek. Tamam butonuna tıklatarak kaydedin ve çıkın.


9- Artık Windows'un varsayılan kapatma yöntemlerinden dilediğinizi kullanabilirsiniz.

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

item