nwindows10

Windows 7, 8 ve 10: Devralınan (Inherited) İzinleri Devre Dışı Bırakmak

Daha önce Açık İzin nedir, Devralınan izin nedir? bunları anlatmıştım. Bkz. Windows 7, 8 ve 10: Klasör ve Dosya Güvenlik İzinleri Hakkında

Bu yazıda ise izin devralmayı nasıl devre dışı bırakacağınızı anlatacağım. Bu konu aslında son kullanıcı için çok gerekli olan bir konu değil. Daha çok sistem yöneticileri ve veri güvenliği üzerine çalışanların işine yarayabilecek bir konu. Bu yüzden tipik bir ev kullanıcısı iseniz uyarayım konunun sizinle çok fazla bir alakası yok.

Devralınan izinleri yönetmek için Gelişmiş güvenlik izinlerini kullanabileceğiniz gibi komut yazarak (Örn. icacls "E:\Yeni Klasör" /inheritance:d) komut istemcisini de kullanabilirsiniz. Ancak ben bu yazıda bunların yerine çok daha paratik bir şekilde devralınan izinleri yönetmenizi sağlayabilecek bir menüyü sağ tuş menüsüne nasıl ekleyebileceğinizi anlatacağım.

Devralınan (Inherited) İzinler açılır menüsü


1- Buradan Devralınan İzinleri Devre Dışı Bırakmak.rar dosyasını indirin.

2- Sisteminizde .rar dosyalarını açacak bir yazılım yüklü olup olmadığına bağlı olarak şunlardan birini yapın;

  • Rar dosyalarını açabilen bir yazılım (WinRar, 7-Zip, WinZip vb.) yüklüyse dosyaya çift tıklatmanız ya da sağ tıklatıp kullandığınız yazılıma göre değişebilen seçenekleri kullanmanız yeterli. Dosyaları Masaüstüne ayıklayın.
  • Rar dosyalarını açabilen bir yazılım yüklü değilse buradan WinRar ya da buradan 7-Zip programını ücretsiz olarak indirebilirsiniz. 

3- Masaüstünde oluşan Devralınan İzinleri Devre Dışı Bırakmak klasörünün içinde 3 adet Kayıt Defteri anahtarı olduğunu göreceksiniz;

  • Devralınan İzinleri Devre Dışı Bırakmak_EKLE
  • Devralınan İzinleri Devre Dışı Bırakmak_SİL

4- İhtiyacınız olan Kayıt Defteri anahtarına çift tıklayın ve gereken onayları verin.


İşiniz bittikten sonra Masaüstündeki Devralınan İzinleri Devre Dışı Bırakmak klasörünü ve indirdiğiniz .rar dosyasını silebilirsiniz.


İlgili olarak;


Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

item