nwindows10

Windows 7, 8 ve 10: Sağ Tuş Menüsüne "Sahibini Göster" Öğesi Eklemek

Windows üzerinde Erişim Denetimi 2 temel kurala sahiptir: Sahiplik ve İzinler. Bunları bilmeden Erişim Denetimi kavramına hakim olmak mümkün değildir. Şimdi bunların anlamını kısaca görelim;

Sahiplik


Nesne oluşturulduğunda, bu nesneye sahip atanır. Varsayılan olarak, nesnenin sahibi oluşturanıdır. Nesne için hangi izinlerin düzenlendiğine bakılmaksızın, nesnenin sahibi nesne izinlerini istediği zaman değiştirebilir.

Dosya üzerindeki izinleri değiştirmesi gereken bir yönetici, öncelikle dosyanın sahipliğini almalıdır. Varsayılan olarak sahip, nesneyi oluşturan varlıktır. Sahip, nesneye tüm erişimi reddedilmiş bile olsa, her zaman nesnenin izinlerini değiştirebilir.

Sahiplik aşağıdakiler tarafından alınabilir:


  • Yönetici. Varsayılan olarak, Administrators grubuna Dosyaların veya diğer nesnelerin sahipliğini al kullanıcı hakkı verilmiştir.
  • Söz konusu nesne üzerinde Sahipliği Al izni olan herhangi bir kullanıcı veya grup.
  • Dosya ve dizinleri geri yükle kullanıcı hakkı olan bir kullanıcı.


Sahiplik aşağıdaki yollarla aktarılabilir:


  • Bir kullanıcı, geçerli sahibin erişim belirtecinde tanımlı bir grubun üyesiyse; geçerli sahip, Sahipliği Al iznini bu kullanıcıya verebilir. Kullanıcının bu aktarımı tamamlamak üzere sahipliği alması gerekir.
  • Yönetici sahiplik alabilir.
  • Dosya ve dizinleri geri yükle kullanıcı hakkı olan kullanıcı, Diğer kullanıcılar ve gruplar'ı çift tıklatıp seçtiği herhangi bir kullanıcı veya gruba sahipliği atayabilir.

İzinler


İzinler, kullanıcı veya gruba bir nesne veya nesne özelliğine ilişkin verilen erişimin türünü tanımlar. İzinleri ayarladığınızda, grupların ve kullanıcıların erişim düzeyini belirleyebilirsiniz. Örneğin, bir kullanıcıya dosyanın içeriğini okuma, başka bir kullanıcıya dosyada değişiklikler yapma izni verip, diğer tüm kullanıcıların dosyaya erişimlerini önleyebilirsiniz. Yazıcılarda da benzer izinleri düzenleyerek belirli kullanıcıların yazıcıyı yapılandırabilmelerine, diğerlerinin ise bu yazıcıdan yalnızca yazdırabilmelerine olanak verebilirsiniz.

Bir dosyadaki izinleri değiştirmeniz gerektiğinde, Dosya Gezgini üzerinde dosyaya sağ tıklatıp Özellikler’i seçip,  Güvenlik sekmesinde, dosyanın izinlerini değiştirebilirsiniz.

"Sahibini göster" Öğesi
Sonuçlar


1- Buradan Sahibini Göster.rar dosyasını indirin.

2- Sisteminizde .rar dosyalarını açacak bir yazılım yüklü olup olmadığına bağlı olarak şunlardan birini yapın;

  • Rar dosyalarını açabilen bir yazılım (WinRar, 7-Zip, WinZip vb.) yüklüyse dosyaya çift tıklatmanız ya da sağ tıklatıp kullandığınız yazılıma göre değişebilen seçenekleri kullanmanız yeterli. Dosyaları Masaüstüne ayıklayın.
  • Rar dosyalarını açabilen bir yazılım yüklü değilse buradan WinRar ya da buradan 7-Zip programını ücretsiz olarak indirebilirsiniz. 

3- Masaüstünde oluşan Sahibini Göster klasörünün içinde 2 adet Kayıt Defteri anahtarı olduğunu göreceksiniz;

  • Sahibini Göster_EKLE
  • Sahibini Göster_SİL

4- İhtiyacınız olan Kayıt Defteri anahtarına çift tıklayın ve gereken onayları verin.


İşiniz bittikten sonra Masaüstündeki Sahibini Göster klasörünü ve indirdiğiniz .rar dosyasını silebilirsiniz.

İlgili olarak;


Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

item