nwindows10

Uzak Masaüstü (Remote Desktop) I: Uzak Masaüstü Nedir?

Uzak Masaüstü, birden fazla bilgisayarı tek bir uzak konumdan yönetmenize olanak sağlar. Birden fazla bilgisayara aynı anda bağlanabilir ve bağlantılar arasında kolaylıkla geçiş yapabilirsiniz.

"Neredeyse her yerden ve her cihazı kullanarak uzak bir bilgisayara ve iş kaynaklarınıza bağlanmak için Microsoft Uzak Masaüstü İstemcisi’ni kullanabilirsiniz."

Uzak Masaüstü Bağlantısı ile aynı ağa veya İnternet’e bağlı olan ve Windows, Windows Phone/Mobile, Android, iOS ve MacOS çalıştıran bir cihazdan Windows veya Linux çalıştıran başka bir bilgisayara bağlanabilirsiniz. Örneğin, iş yerindeki bilgisayarınızın tüm programları, dosyaları ve ağ kaynaklarını evinizdeki bilgisayarınızdan kullanabilirsiniz ve bunun iş yerindeki bilgisayarınızın karşısında oturmaktan bir farkı yoktur.

Uzak bir bilgisayara bağlanmak için o bilgisayarın açık olması, bir ağ bağlantısına sahip olması, Uzak Masaüstü’nün etkinleştirilmiş olması, uzak bilgisayara ağ erişimine sahip olmanız (bu, İnternet yoluyla olabilir) ve bağlanma izninizin olması gerekir.

Bir bağlantı başlatmadan önce bağlandığınız bilgisayar ile ilgili gerekli bilgilere sahip olmak (Bilgisayar adı veya IP adresi, Kullanıcı oturum açma bilgileri gibi) ve bilgisayarın güvenlik duvarı aracılığıyla Uzak Masaüstü bağlantılarına izin verildiğinden emin olmak gerekir.

Yazı dizisinin diğer bölümleri;




  • Kullanıcı hesabınızın parolası yoksa, uzak bir bilgisayarla bağlantı kurmanıza izin verilmesi için bir parola eklemeniz gerekir.
  • Uyku veya hazırda bekleme modundaki bir bilgisayara bağlanamazsınız, bu nedenle uzak bilgisayardaki uyku ve hazırda bekleme ayarlarının Hiçbir zaman olarak ayarlandığından emin olun. (Hazırda bekleme tüm bilgisayarlarda kullanılamaz.)

Yazı dizisi boyunca kullanılacak terimler ve açıklamaları;


  • MSTSC (Microsoft Terminal Services Client) diğer bir deyişle Microsoft Uzak Masaüstü İstemcisi. MSTSC aracı Windows'un diğer cihazlara bağlanması için size bir kullanıcı arayüzü sunar. Bu aracı açmak için Çalıştır'a mstsc yazıp Enter'a basmanız yeterlidir.

  • RDP (Remote Desktop Protocol). İki bilgisayarın birbiriyle bağlantısını sağlayan, görüntünün ve girdilerin iletilmesini sağlayan ağ protokolü. RDP pek çok bağlantı teknolojisinin yanı sıra çeşitli güvenlik ve stabilite teknolojileri içerir.
  • Ana Bilgisayar (Remote Client). Uzaktaki bilgisayara bağlanmak için kullandığınız cihaz. Sizin başında olduğunuz cihaz.
  • Ev Sahibi Bilgisayar (Remote Host). Uzaktan bağlandığınız bilgisayar. Sizin başında olmadığınız cihaz.

Hangi Windows sürümünde kullanabilirim?



Windows sürümü Ev Sahibi Bilgisayar (Remote Host) Ana Bilgisayar
(Remote Client)
Windows 7 Ultimate ve Enterprise Tüm sürümler
Windows 8 Pro ve Enterprise Tüm sürümler
Windows 10 Professional, Ebterprise ve Education Tüm sürümler

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

item