nwindows10

Uzak Masaüstü (Remote Desktop) VIII: Linux ile Uzak Masaüstü Bağlantısı

Hem Ana Bilgisayar (Remote Client) olarak hem de Ev Sahibi Bilgisayar (Remote Host) olarak Linux çalıştıran bir bilgisayarı Uzak Masaüstü (Remote Desktop) protokolü ile kullanabilirsiniz. Yani;

  • Linux yüklü bir bilgisayar ile Windows yüklü bir bilgisayarı uzaktan kontrol edebilirsiniz.
  • Windows yüklü bir bilgisayar ile Linux yüklü bir bilgisayarı uzaktan kontrol edebilirsiniz.

Bu yazıda bu işlemleri nasıl yapacağınızı en yaygın Linux dağıtımlarından biri olan Ubuntu üzerinden anlatacağım.

      
  • Bu anlatacağım yöntemle bilgisayarlar arası dosya transferi yapamazsınız.
  • Bu yazıda anlattığım yöntemi sadece yerel ağda deneyebildim. Internet üzerinden bağlantı seçeneğini test etme imkânım olmadı. Internet üzerinden Uzak Masaüstü Bağlantısı kurmanız gerekiyorsa Global IP adresini nasıl bulacağınızı/kullanacağınızı, nasıl port açacağınızı 2. yazıda anlatmıştım. Deneyebilirsiniz.
  • Enpedi bildiğiniz gibi Windows işletim sistemleri üzerine yayın yapan bir platform. Linux ile ilgili bu yazıyı sadece yazı dizisinin bütünlüğünü sağlamak için yazdım. Ben Linux üzerine uzman değilim. Dolayısyla karşılaşabileceğiniz komplike problemlere çözüm bulmam mümkün değil. Bu sebeple bu yazı olduğu gibi bir yazıdır. Yani uygularsınız işinize yararsa yarar yaramazsa destek alamazsınız.

Yazı dizisinin diğer bölümleri;



Linux ile Windows'a Bağlanmak
(Linux'un Remote Client olduğu durum)


İlk olarak bağlanacağınız Windows çalıştıran bilgisayarı buna hazırlamanız gerekiyor. Ayrıca Internet üzerinden bağlanacaksanız Windows çalıştıran bilgisayarın bağlı olduğu modemi konfigure etmeniz gerekli. Bütün  bunları 2. yazıda anlatmıştım. Okumadıysanız önce onu okuyun: Bağlanılacak Bilgisayarı Hazırlama

1- Varsayılan olarak Linux, Microsoft'un Uzak Masaüstü Bağlantı Protokolü'nü desteklemez. Bu yüzden bir uygulama kullanmamız gerekiyor. Bu uygulama ise Remmina olacak. Benim kullandığım dağıtımda yüklü olarak gelmişti. Bu yüzden önce arama yapıp sizde de zaten yüklü olup olmadığını kontrol edin;


2- Yüklü değilse Ubuntu Yazılım Merkezi'ni kullanarak yükleyin. Yüklüyse 3. adıma geçin.


3- Açılan Remmina penceresinde şunları yapın;

  1. Uzak bağlantınıza bir ad verin. Bu ad dilediğiniz bir ad olabilir.
  2. İletişim kuralı RDP olarak kalsın. 
  3. Sunucu kısmına bağlanacağınız bilgisayar yerel ağda ise bilgisayar adı veya yerel IP adresini yazın. (Örn. 192.168.1.120) Bağlanacağınız bilgisayar yerel ağda değilse yani Internet üzerinden bağlanacaksanız kullanacağınız adres şu formatta olacak Global ipadresi:Port numarası. (Örn. 206.23.112.7:3389) Daha fazla bilgi için 2. yazıda Internet Üzerinden Uzak Masaüstü başlığını okuyun.
  4. Kullanıcı adı kısmına bağlanacağınız bilgisayarda kullanacağınız kullanıcı hesabının adını girin. Eğer Microsoft hesabı ise e-posta adresini yazacaksınız.
  5.  Parola kısmına bağlanacağınız bilgisayarda kullanacağınız kullanıcı hesabının parolasını girin. Eğer Microsoft hesabı ise e-posta adresinizin parolasını yazacaksınız.
  6. Dilerseniz bağlanacağınız bilgisayarı görüntüleyeceğiniz çözünürlüğü ayarlayabilirsiniz.
  7. Gelişmiş sekmesini açın
  8. Bağlantı kalitesini ayarlayın. En iyi'de görsellik düşük olacaktır. Burdaki ayarın neleri değiştirdiğini ve istediğiniz görselliği yakalamak için yapabileceğiniz ayarları alttaki bilgi kutusunda açıkladım.
  9. Bağlantı esnasında Ses'in nasıl olacağını seçin.



Daha ayrıntılı ayarlar için Remmina ana penceresinde ilgili uzak masaüstü bağlantısını seçtikten sonra Seçenekler penceresini aç butonuna tıklatın. (1) Burada daha ayrıntılı ayarlar bulabilirsiniz. Özellikle bağlantı kalitesi için RDP sekmesini (2) ardından Kalite seçimi alanını kullanın. (3)


4- Artık tek yapmanız gereken Bağlan butonuna tıklatmak. Ve sonuç...


Windows  ile Linux'a Bağlanmak
(Windows'un Remote Client olduğu durum)


Windows kullanıcıları için bu işlem nispeten biraz daha karmaşık ama karmaşık oluşu sadece adım sayısının fazlalığından, gözünüz korkmasın.

I. Aşama: Linux çalıştıran bilgisayarın hazırlanması


1.1- Terminal üzerinde yaptığımız her işlemden sonra kullanıcı parolası girmemiz gerekiyor. Hem bundan sakınmak hem de ilerleyen adımlarda nano üzerinde yapacağımız modifiye işleminde yazma izinleri ile ilgili sıkıntı yaşamamak için Terminal'i daha yüksek ayrıcalıklarla açmamız daha iyi olacak. Bunun için Terminal'i açın ardından şu komutu girin; sudo -H gnome-terminal


Bu komut yeni bir Terminal açacak. Alttaki tüm adımları bu Terminal üzerinede uygulayın.

1.2- Yukarıda da bahsettiğim üzere Linux, Microsoft'un Uzak Masaüstü Bağlantı Protokolü'nü desteklemiyor. Bu yüzden xRDP adlı bir açık kaynak RDP sunucusunu kullanacağız. Bunun için şu komutları girin;

  • sudo apt-get update
  • sudo apt-get install xrdp


1.3- İkinci olarak XFCE4 masaüstü ortamını kuracağız. Bunun için de şu komutu girin; sudo apt-get install xfce4


1.4- Şimdi xRDP'yi XFCE4 masaüstü ortamını kullanması için ayarlamamız gerekiyor. Böylece xRDP ile yapacağımız bağlantıda bu masaüstü ortamını kullanabileceğiz. Alttaki komutları girin.

  • echo xfce4-session >~/.xsession
  • nano /etc/xrdp/startwm.sh


1.5- Nano penceresi açılacak ve alttaki görüntü sizi karşılayacak. Burada işaretlediğim satırı XFCE4 masaüstü ortamını açacak şekilde modifiye etmemiz gerekiyor.


1.6- Bunun için bu satırı silin ve yerine startxfce4 komutunu yazın. (1) Ardından değişikliği işlemek için Ctrl+O tuşlarına basın. (2) Altta yazılacak dosya adı olarak startwm.sh görünecek. Enter'a basarak değişikliğin kaydedilmesini sağlayın. (3)


1.7- Nano'dan çıkmak için Ctrl+X tuşlarını kullanın.


1.8- Yapığımız değişikliğin kaydedildiğinden emin olmak için

  • nano /etc/xrdp/startwm.sh

komutunu tekrar girin. Söz konusu satırda startxfce4 yazıyorsa sorun yok. Nano'dan çıkmak için Ctrl+X tuşlarını kullanın ve 1.9 adımından devam edin. Varsayılan değer olan . /etc/X11/Xsession yazıyorsa kaydedememişsiniz demektir. 1.6 adımını tekrar dikkatlice uygulayın.


1.9- Değişikliğin geçerli olması için xRDP'yi yeniden başlatmamız gerekiyor. Bunun için sudo service xrdp restart komutunu girin. Komutu girdikten sonra OK onaylarını görmeniz gerekiyor.


1.10- Son olarak bilgisayarın yerel IP adresini bulmamız gerekiyor. Bunun için hostname -I komutunu girin.


1.11- Bulduğunuz IP adresini not alın. (1) Artık Terminal'i kapatabilirsiniz. (2)


II. Aşama: Bağlantı


2.1- Arama kutusuna Uzak Masaüstü yazıp çıkan sonuçlar arasında yer alan Uzak Masaüstü Bağlantısı seçeneğine tıklatın ya da Çalıştır'ı açın ve mstsc yazıp Enter'a basın.

2.2- Açılan Uzak Masaüstü Bağlantısı aracında şunları yapın;

  1. Bilgisayar adı kutusuna 1.11 adımında bulduğunuz IP adresini yazın.
  2. Kullanıcı adınızı yazın. Ancak burada kullanıcı adınızda büyük harf kullanmayın. Örneğin benim kullanıcı adım Nonpasaran olduğu halde nonpasaran yazıyorum.
  3. Bağlan'a tıklatın.

Bağlan'a tıklatmadan önce isterseniz ayarları değiştirebilirsiniz. Tekrar yazmak istemiyorum. Gerekli bilgiler burada 4. adımdan itibaren var.


2.3- Parolanızı yazın. (Linux üzerinde kullanacağınız hesabın parolası)


2.4- İstediğinizi seçin ben varsayılanı seçiyorum.


2.5- Sonuç...


Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

item