nwindows10

Uzak Masaüstü (Remote Desktop) VII: Mac ile Uzak Masaüstü Bağlantısı

Ana Bilgisayar (Remote Client) olarak Windows çalıştıran bir bilgisayarı Uzak Masaüstü (Remote Desktop) protokolü ile kullanabilirsiniz. Yani;

  • macOS yüklü bir bilgisayar ile Windows yüklü bir bilgisayarı uzaktan kontrol edebilirsiniz.

Bu yazıda bu işlemleri nasıl yapacağınızı macOS Sierrra 10.12 üzerinden anlatacağım...

      
  • Bu anlatacağım yöntemle bilgisayarlar arası dosya transferi yapabilirsiniz.
  • Bu yazıda anlattığım yöntemi sadece yerel ağda deneyebildim. Internet üzerinden bağlantı seçeneğini test etme imkânım olmadı. Internet üzerinden Uzak Masaüstü Bağlantısı kurmanız gerekiyorsa Global IP adresini nasıl bulacağınızı/kullanacağınızı, nasıl port açacağınızı 2. yazıda anlatmıştım. Deneyebilirsiniz.
  • Enpedi bildiğiniz gibi Windows işletim sistemleri üzerine yayın yapan bir platform. macOS ile ilgili bu yazıyı sadece yazı dizisinin bütünlüğünü sağlamak için yazdım. Ben macOS üzerine uzman değilim. Dolayısıyla karşılaşabileceğiniz komplike problemlere çözüm bulmam mümkün değil. Bu sebeple bu yazı olduğu gibi bir yazıdır. Yani uygularsınız işinize yararsa yarar yaramazsa destek alamazsınız.

Yazı dizisinin diğer bölümleri;





İlk olarak bağlanacağınız Windows çalıştıran bilgisayarı buna hazırlamanız gerekiyor. Ayrıca Internet üzerinden bağlanacaksanız Windows çalıştıran bilgisayarın bağlı olduğu modemi konfigüre etmeniz gerekli. Bütün bunları 2. yazıda anlatmıştım. Okumadıysanız önce onu okuyun: Bağlanılacak Bilgisayarı Hazırlama

1- AppStore'u açın ve Remote Desktop araması yapın. Microsoft'un Remote Desktop uygulamasını bulacaksınız. Yükleyin.

2- Remote Desktop uygulamasını çalıştırın.


3- Açılan Microsoft Remote Desktop penceresinde şunları yapın;

  1. + işaretine tıklatın.
  2. Uzak masaüstü bağlantınıza bir ad verin. Dileğiniz bir ad olabilir.
  3. PC Name kısmına bağlanacağınız bilgisayar yerel ağda ise bilgisayar adı veya yerel IP adresini yazın. (Örn. 192.168.1.120) Bağlanacağınız bilgisayar yerel ağda değilse yani Internet üzerinden bağlanacaksanız kullanacağınız adres şu formatta olacak Global ipadresi:Port numarası. (Örn. 206.23.112.7:3389) Daha fazla bilgi için 2. yazıda Internet Üzerinden Uzak Masaüstü başlığını okuyun.
  4. Uzaktan bağlanacağınız bilgisayarda kullanacağınız hesabın adını ve parolasını yazın. (Eğer Microsoft Hesabı ise e-posta adresini yazacaksınız.)
  5. Dilerseniz çözünürlüğü ayarlayın. Bu çözünürlük bağlanacağınız bilgisayarın sizin ekranınızda görüntüleneceği çözünürlük. Bağlanacağınız bilgisayarın orijinal çözünürlüğü dışında bir çözünürlüğe ayarlamanız bağlanacağınız bilgisayarın masaüstü simgelerinin yerleşimini değiştirebilir bunu gözönünde bulundurun.
  6. Start session in full screen seçeneği işaretli kalırsa bağlanacağınız bilgisayar kendi bilgisayarınızda tam pencere olarak görüntülenir. (Tabii sonradan istediğiniz gibi küçültebilirsiniz. Bu sadece ilk başlangıç davranışını belirliyor)


4- (İsteğe bağlı) Eğer bilgisayarlar arasında dosya transferi yapacaksanız bu adımı uygulamanız gerekiyor. Dosya transferine ihtiyaç olmayacaksa bu adımı atlayın ve 5. adıma geçin.


Dosya paylaşımı için bir ortak klasör kullanmamız gerekiyor. Yani örneğin Masaüstünde oluşturduğunuz paylaşım için kullanacağınız bir klasör olmalı. Bu klasörü ortak klasör olarak tanımladığımızda bu klasör bağlanacağımız Windows bilgisayarda Bilgisayar/Bu bilgisayar penceresinde ve gezinti bölmesinde görüntülenir. (Yazının en sonundaki resim) Buraya atılan her dosya 2 bilgisayar tarafından da kullanılabilir.
  1. Redirection sekmesini açın.
  2. Enable folder redirection seçeneğini işaretleyin ve en alttaki + butonuna tıklatın.
  3. Açılan ufak pencerede paylaşım klasörüne dilediğiniz bir ad verin.
  4. Göz at yoluyla paylaşım için kullanmak istediğiniz klasörü gösterin.


Ok tuşuna bastığınızda paylaşım klasörünüz resimdeki gibi görünmeli;


5- Yapmak istediğiniz ayarlar bittiyse pencereyi kapatın. Oluşturduğunuz uzak masaüstü bağlantısı görüntülenecek. Uzak masaüstü bağlantısını başlatmak için çift tıklatmanız ya da Start butonuna tıklatmanız yeterli. Ayrıca dilediğinizde Edit butonuna tıklatarak bu aşamaya kadar yaptığımız ayarları değiştirebilirsiniz.


6- 4. adımı uyguladıysanız yani dosya paylaşım ayarlarını yaptıysanız alttaki bilgilendirme ve onay ekranı çıkacak, onay verin. Eğer paylaşım ayarlarını yapmadıysanız bu ekranla karşılaşmayacaksınız.


7- Bağlantı için onay verin;


8- Ve sonuç...


Eğer paylaşımı açtıysanız paylaşım klasörü olarak belirlediğiniz klasörün içeriği anında eşitlenir. Yani;

  • macOS'dan Windows'a dosya transfer etmek istediğinizde transfer etmek istediğiniz dosyayı belirlediğiniz paylaşım klasörüne atacaksınız. Sonra Windows üzerinde -Bilgisayar/Bu bilgisayar penceresinde ve gezinti bölmesinde görüntülenen- paylaşım klasöründen alıp Windows'a ait bir dizine kopyalayacaksınız.
  • Windows'dan macOS'a dosya transfer etmek istediğinizde -Bilgisayar/Bu bilgisayar penceresinde ve gezinti bölmesinde görüntülenen- ortak klasöre transfer etmek istediğiniz dosyayı atacaksınız. Başka bir işleme gerek yok. Ancak büyük boyutlu dosyaların transferi uzun sürebileceğinden eşitlenmenin sağlandığından emin olmadan bağlantıyı kesmeyin.



Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

item