nwindows10

Windows 7, 8 ve 10: Disk Yazma Korumasını Devre Dışı Bırakma - Etkinleştirme

Bir depolama aygıtının (Sabit disk, taşınabilir disk, USB flash sürücü, SD kart vs.) yazma korumasına sahip olması demek bu depolama aygıtının içeriğinde bir değişiklik yapamayacağınız anlamına gelir. Başka bir deyişle yazma korumasına sahip bir depolama aygıtı sadece okunabilirdir. (Read-Only)

Bir depolama aygıtının yazma korumasına sahip olmasının pek çok sebebi olabilir.

Bu yazıda sizlere yazma korumasını nasıl kaldıracağınızı veya tam tersi dilediğiniz bir depolama aygıtında yazma korumasını nasıl etkinleştireceğinizi anlatacağım.

Başlamadan önce son bir not düşeyim; Sistem sürücüsünde yazma korumasını etkinleştiremezsiniz.

Yazma koruması etkin bir depolama aygıtı. 
Görebileceğiniz gbi Şerit'te pek çok özellik kullanılamadığı gibi 
sağ tuş menüsünde de "Kes, Sil, Yeniden adlandır" gibi öğeler mevcut değil.
Ayrıca bu sürücüde boş bir alana sağ tıklattığınızda 
"Yeni" açılır menüsü de görüntülenmez.


Fiziksel (Donanımsal) Yazma Koruması

Bazı USB flash sürücüler ve SD hafıza kartı adaptörlerinin tamamı fiziksel (Donanımsal) yazma korumasına sahiptir. Bu özelliğe sahip aygıtlarda -yeri üreticiye göre değişen- bir anahtar bulunur. Bu anahtarı Kilitli (Lock) veya Açık (Unlock) konuma getirerek yazma korumasını açabilir veya kapatabilirsiniz.

Bu anahtarla yazma koruması etkinleştirildiğinde tüm yazılımsal kuralların önüne geçen bir engelleme oluşturulmuş olur ve bu korumayı kapatmanın tek yolu bu anahtarı tekrar Açık konuma getirmektir.

Altta örnek anahtarlar görüyorsunuz;



Yazılımsal Yazma ve/veya Okuma Koruması ile İlgili İlkeler

Yazılımsal olarak depolama cihazına yazma/okuma engellemesi ile ilgili bir ilke belirlenmiş olabilir ya da siz bu şekilde bir engelleme ilkesi belirlemek isteyebilirsiniz. Bu konuyla ilgili alttaki yazıları okuyun;



Diskpart Aracı ile Yazma Koruması Belirleme


Bu yöntemle bir depolama aygıtına yazma koruması getirdiğinizde bu engelleme sadece engellemenin getirildiği bilgisayarda geçerli olur. Dolayısıyla birden fazla bilgisayarda bu ilkenin geçerli olmasını istiyorsanız bu engellemeyi her bilgisayarda tekrar yapmanız gerekir.

1-  Bir Komut İstemcisi (Yönetici Haklarıyla) açın.

2- Diskpart aracına girmek için Diskpart yazın ve Enter'a basın.

3- Sisteminizdeki sürücülerin bir listesini görmek ve yazma korumasını etkinleştireceğiniz veya kaldıracağınız sürücüyü belirlemek için List Disk yazın ve Enter'a basın.

4- Listelenen diskler içinde işlem yapacağınız diski belirleyin (En kolay belirleme yöntemi boyutuna bakmaktır) ve disk numarasını not alın.

5- İlgili diski seçmek için Select Disk # komutunu girin ve Enter'a basın. # işaretinin yerine 4. adımda bulduğunuz disk numarasını yazacaksınız. Örneğin Select Disk 2

6- Yazma korumasını etkinleştirmek için attributes disk set readonly komutunu, yazma korumasını devre dışı bırakmak için ise attributes disk clear readonly komutunu girin ve Enter'a basın.

Hepsi bu kadar. Alttaki resimde üstteki tüm adımları görebilirsiniz;

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

item