nwindows10

Windows 7, 8 ve 10: Çıkarılabilir Disklerin Bilgisayara Erişimini Engelleme

Eğer dilerseniz taşınabilir depolama aygıtlarının bilgisayara erişimini engelleyebilirsiniz. Bunu yapmak istemenizin pek çok sebebi olabilir. Örneğin veri hırsızlığından korunmak veya zararlı yazılım bulaşmasını engellemek gibi.





  • Daha önce yazdığım Çıkarılabilir Disklerde Okuma ve/veya Yazmayı Engelleme makalesindeki yöntemle bu yöntem birbirine oldukça benziyor gibi görünse de aslında hiç alakaları yok. Daha önce yazdığım makalede bir çıkarılabilir diski (USB flash sürücü veya USB harici disk gibi) bilgisayara iliştirdiğinizde bu depolama aygıtı bilgisayarınızda görüntülenir ancak içeriğine erişiminiz (Okuma ve/veya yazma) kısıtlanır. Oysa bu yöntemde taktığınız USB depolama aygıtı bilgisayarınızda hiç görünmez. Başka bir deyişle bilgisayara bir USB flash sürücü veya USB harici disk taktığınızda hiçbir şey olmaz, takmamışsınız gibi olur.
  • Bu makaleyi uyguladığınız sırada bilgisayara takılı olan bir USB depolama aygıtı varsa normal işleyişine devam edecektir. Oluşturduğumuz engeleme ilkesi ancak bu aygıtı çıkarıp tekrar taktığınızda ya da oturumu yeniden başlattığınızda ya da bilgisayarı yeniden başlattığınızda geçerli olacaktır.
  • Bu engelleme ilkesi sadece USB flash sürücü veya USB harici disk gibi USB depolama aygıtlarında geçerli olacaktır. USB arayüzü ile bilgisayara bağlanan fare/klavye adaptörleri, modemler, kameralar vb. donanımları etkilemeyecektir


1- Buradan USB deplama aygıtlarına izin ver-engelle.rar dosyasını indirin.

2- Sisteminizde .rar dosyalarını açacak bir yazılım yüklü olup olmadığına bağlı olarak şunlardan birini yapın;

  • Rar dosyalarını açabilen bir yazılım (WinRar, 7-Zip, WinZip vb.) yüklüyse dosyaya çift tıklatmanız ya da sağ tıklatıp kullandığınız yazılıma göre değişebilen seçenekleri kullanmanız yeterli. Dosyaları Masaüstüne ayıklayın.
  • Rar dosyalarını açabilen bir yazılım yüklü değilse buradan WinRar ya da buradan 7-Zip programını ücretsiz olarak indirebilirsiniz. 

3- Masaüstünde oluşan USB deplama aygıtlarına izin ver-engelle klasörünün içinde 2 adet Kayıt Defteri anahtarı olduğunu göreceksiniz;

  • USB deplama aygıtlarını engelle
  • USB deplama aygıtlarına izin ver

4- İhtiyacınız olan Kayıt Defteri anahtarına çift tıklayın ve gereken onayları verin.


İşiniz bittikten sonra Masaüstündeki USB deplama aygıtlarına izin ver-engelle klasörünü ve indirdiğiniz .rar dosyasını silebilirsiniz.

İlgili konular;


Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

item