nwindows10

OneDrive: Dilediğiniz Herhangi Bir Klasörü Bulutla/Diğer Bilgisayarlarınızla Senkronize Etmek

OneDrive iyi güzel hoş ama çok kritik bir sorunu var; Bilgisayarınızda sadece tek bir lokasyondan eşitlemeye izin veriyor. Bu da C:\Kullanıcılar\Kullanıcı Adı\OneDrive klasörü.

Bunun şöyle bir sakıncası var;

Senaryo 1: Benim masaüstünde yazılarım için kulllandığım bir klasörüm olsun. Bu klasörün adı da Enpedi olsun. Ben gün içinde pek çok farklı bilgisayarda çalışıyorum. Bir bilgisayarda bu klasöre Deneme.jpg adında bir resim eklediğimi başka bir bilgisayarda ise bu klasörden Gereksiz.txt adında bir dosyayı sildiğimi düşünün. Şimdi bunun gün içinde bir çok bilgisayarda onlarca kere tekrarlandığını düşünün. Bir süre sonra her bilgisayardaki Enpedi klasörü birbirinden tamamen farklı içeriğe sahip olacaktır. Oysa benim kafayı yememem ve verimli çalışabilmem için bu klasörün içeriğinin her bilgisayarda aynı olması gerekiyor. İyi ama nasıl?

Senaryo 2: İçeriği çok önemli bir klasörümün olduğunu ve bu klasörün içeriğinin sürekli değiştiğini düşünün. Ve benim bu klasörü bir güvenlik önlemi olarak buluta yedeklediğimi düşünün. Değişikliğin yapıldığı anda senkronize olmalı ki benim son yedeklememden sonra yaptığım değişiklikler kaybolmasın. İyi ama nasıl?


Evet bu klasörleri OneDrive klasörüne taşımak bir çözüm ama iyi bir çözüm değil. Örneğin benim 15-20 senedir her bilgisayarda aynı adreste bulunan klasörlerim var. Sırf Microsoft istiyor diye bunları OneDrive klasörüne mi taşıyayım?

Oysa olması gereken çok basit; Nasıl herhangi bir klasöre sağ tıklattığımızda "Kitaplığa ekle" bağlantısı çıkıyor ve biz bu klasörü istediğimiz kitaplığa ekliyorsak aynı şekilde "OneDrive ile senkronize et" seçeneği çıkacak ve olacak bitecek. Microsoft bunu yapmadığı sürece kusura bakmasın ama hiç kimse OneDrive servisini onların istediği şekilde kullanmaz.

Neyseki buna bir çözüm var ve ben ve benim gibiler OneDrive'ı istediğimiz şekilde kullanabiliyor ve verim alabiliyoruz. Bu yazıda bunu nasıl yapacağınızı anlatacağım. Ama tekrar ediyorum: Bunun bu kadar zor olmaması gerek!


Bunun için Hard Link denilen (Junction Point olarak da geçer) ve NTFS dosya sistemi ile alakalı bir özelliği kullanacağız. Dolayısıyla bu yazıyı uygulayacağınız klasörler NTFS dosya sistemini kullanan bir disk bölümünde bulunmak zorundalar.

Hard Link Nedir?

Bu yazıyı yazmanın gerektirdiği durumlar gibi durumlarda bir dosyaya bağlantı vermeniz gerekebilir. Ancak sıradan bir kısayol işimizi görmeyecektir çünkü sıradan kısayol bizim gereksinim duyduğumuz özelliklere sahip değildir. Bize dosyanın kendisinden farklı olmayan bir bağlantı gerekir. İşte Hard Link bu işi yapar.

Örneğin masaüstünde bir dosyamız olsun. Bu sadece kendi başına bir data kümesidir. Dosya sistemi için bir adı yoktur ancak numarası vardır. Bu numaraya biz Inode diyoruz. Neden sadece numarası vardır çünkü isimler değişebilir, isimler insanların dosyayı diğer dosyalardan daha rahat ayırdedebilmesi içindir. Inode ise sabittir ve bilgisayarınız için isimden daha kolay işlenebilecek bir kimliktir. Bu dosyaya örneğin Belgeler konumunda Hard Link verdiğinizde orada da bir yansıması oluşur. Aynı Inode'u kullandıkları için (Masaüstünde ya da Belgeler'de) hangisinde bir değişiklik yaparsanız yapın öbüründe de yapmış olursunuz. Kafanızın karışmaması için uyarayım; bu bir senkronizasyon değildir. İkisi de hem aynı dosyadır hem değildir. Zaten bu yüzden diskte her ikisi ayrı yer kaplamazlar. Örneğin dosya 1 MB ise Hard Link oluşturduğunuzda da 1 MB olacaktır. Oluşturduğunuz yerde ayrıca 1 MB yer kaplamayacaktır.

Bu kadar girizgahtan sonra gelelim Hard Link'i One Drive problemimiz için nasıl kullanacağımıza...



Bütün adımlar boyunca "C:\Kullanıcılar\Nonpasaran\Masaüstü\Enpedi" örnek klasörünü kullanacağım ve yazıyı bu örnek üzerinden anlatacağım. Sizin yapmanız gereken adresleri kendinize uyarlamak.

1- One Drive, Windows 10 ile beraber gelir. Daha önce kurmadıysanız çalıştırın, oturum açın ve gerekli ayarları yapın. Size OneDrive'daki dosyalarınızın hangilerini bilgisayarınızla senkronize etmek istediğiniz sorulacak. Eğer bunu istemiyorsanız bütün seçeneklerdeki işareti kaldırın.


2- Masaüstündeki Enpedi klasörünü yeniden adlandırın. Örneğin Enpedi_Yedek olsun.


Bunun sebebi zaten aynı adda bir dosya/klasör hedef konumda varsa Hard link oluşturamıyor olmamız.


3- OneDrive klasörünüze gidin ve Enpedi adında bir klasör oluşturun.


4- Şimdi  Bir Komut İstemcisi (Yönetici Haklarıyla) açın ve mklink /j "Gerçek klasörün adresi" "OneDrive'da oluşturduğumuz klasörün adresi" komutunu girin. Örneğin ben masaüstündeki Enpedi klasörünü eşitlemek istiyordum. O zaman komut şöyle olacak; mklink /j "C:\Kullanıcılar\Nonpasaran\Masaüstü\Enpedi" "C:\Kullanıcılar\Nonpasaran\OneDrive\Enpedi"


Şuna dikkat edin; Klasörün şimdiki adresi olan C:\Kullanıcılar\Nonpasaran\Masaüstü\Enpedi_Yedek'i değil orijinal adres olan C:\Kullanıcılar\Nonpasaran\Masaüstü\Enpedi'yi kullanıyoruz.


5- Şimdi Masaüstünde Enpedi_Yedek klasörünün yanında Enpedi klasörü oluşmuş olmalı;


6- Enpedi_Yedek klasörünü tekrar Enpedi olarak adlandırın. Bunu yaptığınızda iki klasörü birleştirmek isteyip istemediğiniz sorulacak. Evet deyin.


7- Artık 2 klasör birleşmiş ve tek Enpedi klasörü kalmış olmalı. (Kısayol işareti ile birlikte)


8- Bu klasörün içeriği OneDrive konumundaki klasörle her zaman aynı olacaktır;



Ancak şuna çok dikkat edin: Masaüstündeki klasör aynen gerçek klasör gibi davransa da gerçek içerik her zaman OneDrive konumunda olacaktır. Bu yüzden OneDrive konumundaki klasörü/dosyayı kesinlikle silmeyin.

9- Başka klasör/dosyalar için 2...7 adımlarını tekrarlayın.

10- OneDrive kurulumunu tamamladıysanız (OneDrive uygulamasında Microsoft hesabı ile oturum açtıysanız) bu klasörlerin içeriği bulutla da eşitlenecektir. (Yüksek boyuıtlu dosya veya klasörlerde bu zaman alabilir)

11- Gerekiyorsa (Senaryo 1) bu işlemleri diğer bilgisayarlarınızda da uygulayın.


Geri Dönüş
Bir sebeple Hard Link'i kaldırmak isterseniz masaüstündeki klasörü/dosyayı (Kısayol işareti olan) silmeniz yeterli. OneDrive klasöründeki dosya/klasörünüzü ise isterseniz bu konumda bırakabilir isterseniz eski konumuna taşıyabilirsiniz.

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

item