nwindows10

Windows 7, 8 ve 10: Sağ Tuş Menüsüne "Dosya Gezgini'ni yeniden başlat" Öğesi Eklemek

Başlık aslında yanlış ama doğrusunu yazsam kavram kargaşası olurdu. Bu yüzden yanlış başlık atıp sonra açıklamak daha mantıklı.

Yazıda bahsedilen işlem aslında explorer.exe'nin yeniden başlatılması. Her ne kadar explorer.exe, Dosya Gezgini (Daha önceki sürümlerde Windows Gezgini) ile özdeşleştirilmişse de Dosya Gezgini, explorer.exe'nin yönetiminde olan işlemlerden sadece bir tanesi. explorer.exe bunun dışında Masaüstü, Başlat Menüsü ve Görev Çubuğunun kontrolünden de sorumlu.

Yeniden başlatılma süreci explorer.exe'nin kapatılması ve tekrar çalıştırılması şeklinde işliyor. explorer.exe kapatıldığında Windows 10'da siyah boş bir ekranla, Windows 8'de koyu mavi boş bir ekranla ve Windows 7'de masaüstü arka planının korunduğu boş bir ekramla karşılaşırsınız. İmleç ve açık olan diğer programlar halen kullanılabilirler.

Masaüstü Sağ Tuş Menüsünde
"Dosya Gezgini'ni yeniden başlat" Öğesi


Kulanım;

2 seçeneğiniz var;

  • Dosya Gezgini'ni yeniden başlat seçeneğini seçerseniz Dosya Gezgini ivedilikle yeniden başlatılır.
  • Dosya Gezgini'ni durdur ve bekle seçeneğini seçerseniz Dosya Gezgini durudurulur, bir komut istemcisi açık olur ve siz hazır olduğunuzda bir tuşa basarak Dosya Gezgini'ni başlatırsınız. Bu seçenek Dosya Gezgini kapalı iken yapılabilecek bazı işlemler için kullanılabilir.


1- Buradan Dosya Gezginini yeniden başlat.rar dosyasını indirin.

2- Sisteminizde .rar dosyalarını açacak bir yazılım yüklü olup olmadığına bağlı olarak şunlardan birini yapın;

  • Rar dosyalarını açabilen bir yazılım (WinRar, 7-Zip, WinZip vb.) yüklüyse dosyaya çift tıklatmanız ya da sağ tıklatıp kullandığınız yazılıma göre değişebilen seçenekleri kullanmanız yeterli. Dosyaları Masaüstüne ayıklayın.
  • Rar dosyalarını açabilen bir yazılım yüklü değilse buradan WinRar ya da buradan 7-Zip programını ücretsiz olarak indirebilirsiniz. 

3- Masaüstünde oluşan Dosya Gezginini yeniden başlat klasörünün içinde 2 adet Kayıt Defteri anahtarı olduğunu göreceksiniz;

  • Dosya Gezginini yeniden başlat_EKLE
  • Dosya Gezginini yeniden başlat_SİL

4- İhtiyacınız olan Kayıt Defteri anahtarına çift tıklayın ve gereken onayları verin.


İşiniz bittikten sonra Masaüstündeki Dosya Gezginini yeniden başlat klasörünü ve indirdiğiniz .rar dosyasını silebilirsiniz.

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

item