nwindows10

Farklı Klasörlerdeki -Belirli bir Zaman Diliminde Oluşturulmuş- Tüm Dosyaları Tek Seferde Silmek

Daha önce buna benzer yazılar yazmıştım. Bunların linkini hemen altta bulabilirsiniz.

Bu yazıda ise farklı klasörlerde (Veya aynı klasörde) bulunan belirli bir zamana ait dosyaları nasılş silebileceğinizi anlatacağım. Buı yazıyı kullanarak örneğin, belirlediğiniz bir günden daha eski veya belirlediğiniz bir zamandan yeni dosyaları silebilirsiniz...

Bunun için Forfiles komutunu kullanacağız.



Bu makaleyi kullandığınız dosyalar üzerinde uygulamadan önce test için oluşturduğunuz bir klasörde bulunan önemsiz dosyalar ile test edin. Bu makale ile silinen dosyalar temelli olarak silinir. Yapacağınız en ufak bir hata veri kaybına sebep olabilir. UYARILDINIZ!!!

I- Belli bir tarihten sonra oluşturulan 
dosyaları silmek

Örneğin bu gün 15 Eylül 2017. Siz bu gün oluşturulan dosyaları silmek istiyorsanız şu komutu girmeniz gerekiyor. Bu komut belirlediğiniz klasör ve alt klasörlerde bu gün oluşturulan tüm dosyaları siler. Açıklaması ise altta...

FORFILES -p "D:\Deneme" -s -m *.* /D +15.9.2017 /C "cmd /c del @path"

  • D:\Deneme, hedef klasörü belirtiyor. Siz hangi klasörde bu işlemi yapmak istiyorsanız bu klasörün tam adresini yazacaksınız.
  • -s sviçi hedef klasörün alt klasörlerinin de taranmasını ve bulunan dosyaların silinmesini sağlıyor. Eğer alt klasörlerdeki dosyalar silinmesin istiyorsanız bu sviçi komuttan çıkarın.
  • -m sviçi hangi tip dosyaların hedef alınacağını belirtiyor. Benim sonuna eklediğim *.* parametresi bütün dosya türlerinin seçilmesini sağlıyor. Siz belli bir tipte dosya türünün silinmesini istiyorsanız bu parametreyi değiştirebilirsiniz. Örneğin metin belgeleri için *.txt parametresini kullanacaksınız.
  • + işareti belirtilen tarih dahil olmak üzere bu tarihten sonra oluşturulan dosyaların silinmesini sağlıyor.
  • 15.9.2017 rakamları tarihi belirtiyor. Bu tarihi girdiğinizde (Hedef klasördeki tabii ki) bugün oluşturulan (Yazıyı yazdığımda tarih 15.9.2017 idi) tüm dosyalar silinir. Eğer dün ve bugün oluşturulan tüm dosyaların silinmesini istiyorsanız bu durumda 14.9.2017 tarihini gireceksiniz.



Eğer süreci otomatikleştirmek istiyorsanız bu durumda tarih girmek yerine +0 parametresini kullanabilirsiniz. Örneğin FORFILES -p "D:\Deneme" -s -m *.* /D +0 /C "cmd /c del @path"

Bu durumda bu komut (veya birden fazla benzer komut) ile bir script oluşturabilir ve Görev Zamanlayıcı'yı kullanarak bu scriptin belirlediğiniz bir takvim ile çalışmasını sağlayabilirsiniz. Ancak bu kolaylığı sadece bu gün oluşturulan dosyaları silmek istiyorsanız kullanabilirsiniz. Ayrıntılı bilgi yazının sonunda...

I- Belli bir tarihten önce oluşturulan 
dosyaları silmek

Belli bir süre önce oluşturulan dosyaları silmek isteyebilirsiniz. Örneğin disk alanınız kıstlı ve 1 haftadan eski kamera kayıtlarını silmek istiyorsunuz. Bu durumda alttaki, komutu kullanabilirsiniz. Açıklaması ise altta...

forfiles -p "D:\Deneme" -s -m *.* /D -7 /C "cmd /c del @path"

  • D:\Deneme, hedef klasörü belirtiyor. Siz hangi klasörde bu işlemi yapmak istiyorsanız bu klasörün tam adresini yazacaksınız.
  • -s sviçi hedef klasörün alt klasörlerinin de taranmasını ve bulunan dosyaların silinmesini sağlıyor. Eğer alt klasörlerdeki dosyalar silinmesin istiyorsanız bu sviçi komuttan çıkarın.
  • -m sviçi hangi tip dosyaların hedef alınacağını belirtiyor. Benim sonuna eklediğim *.* parametresi bütün dosya türlerinin seçilmesini sağlıyor. Siz belli bir tipte dosya türünün silinmesini istiyorsanız bu parametreyi değiştirebilirsiniz. Örneğin metin belgeleri için *.txt parametresini kullanacaksınız.
  • -7 parametresi belirtilen gün sayısı dahil olmak üzere bu tarihten önce oluşturulan dosyaların silinmesini sağlıyor.

Otomatizasyon

İlk olarak oluşturduğunuz komut veya komutları bir Metin Belgesi'ne yapıştırın;


 Ardından Dosya/Farklı Kaydet yolunu izleyerek (Kayıt türü olarak Tüm dosyalar'ı seçtikten sonra) herhangi bir isim.bat olarak kaydedin.


Oluşan scripti bir takvime veya zamanlamaya bağlamak ise son derece kolay. Bunun için burada anlattığım gibi oluşturduğunuz script için bir görev oluşturmanız yeterli. Artık dosyalarınız sizin belirlediğiniz bir takvim veya zamanlama ile silinecek;

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

item