nwindows10

Windows'un Bazı Kısımları Neden İngilizce?

Bu konuyla ilgili sık sık soru alıyorum. İnsanlar neden Windows dili Türkçe olduğu halde bilgisayarın  Welcome diyerek açıldığını, neden kurtarma seçeneklerinde bazı kısımların İngilizce görüntülendiğini, neden komut istemcisinde bazı çıkışların İngilizce olduğunu (Bu örnekler çoğaltılabilir) merak ediyorlar. Bu yazıda kısaca bunu anlatacağım...



Windows'da 4 farklı yerde farklı diller kullanılabilir veya hepsi aynı olabilir. Bunlar Geçerli kullanıcı arayüzü dili, Yerel Makine dili, Sistem dili ve BCD dilidir.

  • Geçerli kullanıcı arayüzü dili, adı üzerinde Windows ile iletişime geçerken gördüğünüz dildir. Denetim Masası, Ayarlar, Masaüstü vs. Bu dil Kayıt Defteri'nde HKCU\Control Panel\Desktop\PreferredUILanguages adresinde bulunur. Bir makinede birden fazla bu tip dil bulunabilir. Örneğin bir kullanıcı Türkçe kullanırken diğer bir kullanıcı İngilizce bir diğeri Çince olarak Windows'u kullanmaya devam edebilir.
  • Yerel Makine dili, kurulum esnasında belirlenen dildir ve değiştirilemez. Bu dil Kayıt Defteri'nde HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\nls\language\InstallLanguage adresinde bulunur. Eğer bilgisayara sonradan bir dil eklenirse yeni dil HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\MUI\Setting\PreferredUiLanguages adresine yazılır ve bu anahtar HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\nls\language\InstallLanguage anahtarını geçersiz kılar. Ancak bu yeni anahtar her ne kadar eski anahtarı geçersiz kılsa da tam anlamıyla dominant bir anahtar olmadığı için sadece sonradan yüklenen dili Yerel Makine dili olarak raporlar. Bu yüzden çoğu durumda eski dil görüntülenebilir veya sonradan yüklenen dil kısmi yerelleştirme içerebileceği için karşılığın olmadığı durumlarda orijinal dil kullanılır. Buna Fallback Language diyoruz.
  • Sistem dili, Sistem kullanıcısının (System User) dilidir. Oturum açmadan önce ve OOBE modunda bu dil kullanılır. Kayıt Defteri'ndeki adresi HKEY_USERS\S-1-5-18\Control Panel\Desktop\MuiCached\MachinePreferredUILanguages anahtarıdır. Genellikle Yerel Makine dili ile aynı olur. Bu yüzden örneğin İngilizce kurulmuş bir Windows'a sonradan Türkçe dilini eklerseniz kullanıcı dili Türkçe olduğu halde oturum açmadan önce İngilizce iletiler görmeye devam edersiniz. Bu durum kurulum yaptığınız Windows kurulum dosyaları tam Türkçeleştirilmediğinde de olabilir.
  • BCD dili, Kurtarma (WinRE) seçeneklerinde ve önyükleme yöneticisinde kullanılan dildir.

Peki kullandığım Windows'un durumunu nasıl görürüm?


Bunun en kolay yolu yönetici haklarıyla bir komut istemcisi açmak ve şu komutu girmek;

  • dism /online /get-intl

Bu komut alttaki gibi bir çıkış verir;


Burada bahsedilen Fallback dili, bir çıkış bulunamadığında (Örneğin Devam etmek için bir tuşa basın... çıkışı verilecek olsun ve yapılan tercümede bu cümle çevrilmemiş olsun.) kullanılacak dildir. Türkçe kurulum dosyalarında bu dil genelde İngilizce'dir. Bu durumda alacağımız çıkış Press any key to continue... olacaktır.

Partially localized language ise yüklü Windows'un tam olarak Türkçeleştirilmediğini belirtiyor. Yani kullanıcı arayüzünün ücra köşelerinde veya bazı sistem mesajlarında İngilizce dili ile karşılaşabilirsiniz demek oluyor bu.

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

item