nwindows10

ESD Dosyalarını WIM Dosyasına Çevirmek

Güncelleme: Haziran 2017

Microsoft, Windows 10 Sürüm 14986 ile birlikte yükseltme kurulumu için indirilen dosyaları ESD olarak değil de UUP (Unified Update Platform) olarak sunmaya başladı. Dolayısıyla artık bu makaleyi "Yükseltme Kurulumu İçin İndirilen Dosyalardan ISO Oluşturmak" için kullanamazsınız. Bu yüzden yazının başlığı değişti. UUP dosyalarından yani yükseltme kurulumu İçin indirilen dosyalardan ISO oluşturabilmeniz için ise ayrı bir yazı yazdım: Yükseltme Kurulumu İçin İndirilen Dosyalardan ISO Oluşturmak | UUP Dosyalarını WIM Dosyasına Çevirmek

Güncelleme sonu.


Çoğunuzun Adil Kullanım Kotası ile başının dertte olduğunun farkındayım. Windows 10 yükseltmesini de eğer Windows Update üzerinden yaptıysanız ve işler yolunda gitmediyse tekrar tekrar indirme yapmak zorunda kalabilirsiniz. İşte bu yazıda Windows Update ile indirilen Install.esd dosyası ile nasıl bir Windows 10 ISO dosyası oluşturacağınızı anlatacağım.

Tabii konunun tek uygulama alanı bu değil. Bir şekilde elinizde Windows 10, Install.esd dosyası varsa onu Install.wim dosyasına dönüştürmek için de kullanabilirsiniz.



ESD dosyası nedir?

ESD yani Electronic Software Delivery (Elektronik yazılım dağıtımı) Internet üzerinden dağıtılan yazılım dosyalarının sıkıştırılarak boyutunun düşürülmesi için kullanılan dosya çeşidi. Aynı zamanda şifreleme de yapıldığı için dosya bütünlüğü korunabiliyor.
Microsoft daha önce bunun için .wim (Windows Image) dosyalarını kullanıyordu. Ama işletim sistemlerinin artan boyutları ve artık herkesin Internet'ten kurulum dosyalarını ediniyor olması ESD kullanılmasını zorunluluk haline getirdi. Çünkü bu konuda 100 MB'ın bile önemi var -ki Windows 10 64 bit PRO ISO dosyasında .wim ve .esd dosyaları ile oluşturulmalarına göre neredeyse 1 GB fark ediyor. Windows 10'un yayınlandığı ilk gün 14 milyon kopyanın indirildiğini düşünün. Oluşan bant genişliği tasarrufu devasa boyutlarda.

Özetlersek; Install.esd dosyası, Install.wim dosyasını ile tamamen aynı şey. Sadece şifrelenmiş sıkıştırılmış ve boyutuı düşürülmüş hali.

TELİF (Credits)


Yazıda kullanılan script tamamen Windows'un kendi araçlarını/özelliklerini (Örneğin DISM) kullanarak işlem yapıyor. Başka bir deyişle hiçbir 3. parti program kullanmıyoruz.

1- Buradan ESD ↔ ISO.rar dosyasını indirin.

2- Sisteminizde .rar dosyalarını açacak bir yazılım yüklü olup olmadığına bağlı olarak şunlardan birini yapın;

  • Rar dosyalarını açabilen bir yazılım (WinRar, 7-Zip, WinZip vb.) yüklüyse dosyaya çift tıklatmanız ya da sağ tıklatıp kullandığınız yazılıma göre değişebilen seçenekleri kullanmanız yeterli. Dosyaları Masaüstüne ayıklayın.
  • Rar dosyalarını açabilen bir yazılım yüklü değilse buradan WinRar ya da buradan 7-Zip programını ücretsiz olarak indirebilirsiniz. 

3- Masaüstünde oluşan ESD ↔ ISO klasörünün içinde 1 adet klasör ve  3 adet dosya olduğunu göreceksiniz;

  • bin (Klasör)
  • Beni oku! (Word dosyası)
  • ESD ↔ ISO.cmd
  • Şifreleme anahtarını güncelle.cmd


4- Önemli! İlk iş olarak Şifreleme anahtarını güncelle.cmd dosyasını çift tıklatarak çalıştırın. Bunu yapmamızın sebebi şu: ESD dosyaları sıkıştırılırken aynı zamanda şifreleniyor. Bu şifreleme anahtarı ise zamanla değişiyor. Bu yüzden şifreleme anahtarının güncel olması gerekiyor. İşlem tamamlandığında komut istemcisini kapatın. (Bu adım için Internet bağlantısı gereklidir)


5- Artık indirdiğiniz scripti 2 şekilde kullanabilirsiniz;

  1. Install.esd dosyasını indirdiğiniz ESD ↔ ISO klasörünün içine taşıyarak. Bu durumda şunları yapın;

    1. ESD ↔ ISO scriptine sağ tıklatın ve Yönetici olarak çalıştır'a tıklatın.
    2. Install.esd dosyası aynı klasörde olduğu için script Install.esd dosyasını otomatik olarak bulacak.

    3. 6. adıma geçin.

  2. Install.esd dosyasını taşımadan. Bu durumda şunları yapın;

    1. ESD ↔ ISO scriptine sağ tıklatın ve Yönetici olarak çalıştır'a tıklatın.

    2. Install.esd dosyasının bilgisayarınızdaki adresini -tırnak işaretleri olmadan- yazın ve Enter'a basın.

    3. 6. adıma geçin.

6- Yapmak istediğiniz işleme göre şunlardan birini yapın;

  1. Install.esd dosyasını Install.wim dosyasına çevirmek için 1 yazın ve Enter'a basın. 
  2. Çıkmak  istiyorsanız 0 yazın ve Enter'a basın.

7- Install.esd dosyasını Install.wim dosyasına çevirme seçeneğini seçtiyseniz işlem başlayacak;


8- İşlem bittiğinde ise Install.esd dosyasını ESD ↔ ISO klasörünün içinde bulacaksınız.


9- Install.wim dosyasının oluşturulma işlemi bittikten sonra şunlardan birini yapın;

  1. Eğer kurulum için USB flash sürücü kullanacaksanız burada anlattığım şekilde kurulum dosyalarını bir USB flash sürücüye attıktan sonra Sources klasörünün içinde bulunan install.esd dosyasını silin ve yerine oluşturduğunuz install.wim dosyasını atın.
  2. Eğer ISO dosyası oluşturmak istiyorsanız elinizdeki install.esd içeren kurulum dosyalarını bir klasöre atın. Attığınız klasör/Sources klasöründeki install.esd dosyasını silerek yerine oluştırduğunuz install.wim dosyasını kopyalayın. Ardından burada anlattığım şekilde bu dosyaları ISO formatına çevirin: Windows (7, 8 veya 10) Kurulum Dosyalarından -UEFI destekli- ISO Dosyası Oluşturmak

Arşiv

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

item