nwindows10

Windows 10: Başlangıç Düzenini Yedeklemek ve Geri Yüklemek

Bu makaleyi uygulayabilmek için, önce cihazın Başlangıç düzenini dilediğiniz genel görünüme sahip olacak şekilde elle yapılandırmalısınız.

Bunu yaptıktan sonra, aynı cihazda Başlangıç düzenini yedekleyebilir daha sonra dilediğiniz bir (Windows 10 çalıştıran) cihaza yükleyebilirsiniz. Bu yedek, yapılandırdığınız düzeni temsil eden bir XML dosyasından oluşur.


I. Bölüm: Yedek oluşturma

1.1- C kök dizininde Start adında bir klasör oluşturun.

1.2- Windows PowerShell'i açın.

1.3- Export-StartLayout -Path C:\Start\Enpedi.xml komutunu girin.


1.4- Oluşturduğunuz Start klasörünün içinde bir XML dosyası oluştuğunu göreceksiniz. Bu Başlangıç'ın yerleşim planı ve içeriği.


1.5- Artık bu XML dosyasını dilediğiniz lokasyona taşıyabilirsiniz ve/veya ismini değiştirebilirsiniz. Ancak silinmeyeceği güvenli bir lokasyona taşımanız önemli.


İsmini değiştirirseniz tavsiyem tek kelimelik bir isim kullanın. İlla birden fazla kelime kullanacaksanız arada boşluk bırakmamaya dikkat edin.
II. Bölüm: Yedeği geri yükleme

2.1- Daha önceden oluştruduğunuz yedeği -tercihen- bir kök dizine taşıyın. (C:\Enpedi.xml, D:\Enpedi.xml gibi)

2.2Kayıt Defteri'ni açın ve şunlardan birini yapın;

  • Başlangıç düzenini bilgisayardaki tüm kullanıcılar için geri yüklemek istiyorsanız HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows adresine gidin.
  • Başlangıç düzenini sadece geçerli kullanıcı için geri yüklemek istiyorsanız HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows adresine gidin.

2.3- Burada bir Explorer anahtarı olması gerek. Yoksa kendiniz oluşturacaksınız. Bunun için; Windows anahtarına sağ tıklatın, Yeni ► Anahtar yolunu izleyerek Windows anahtarı altında yeni bir anahtar oluşturun ve buna Explorer adını verin.


2.4- Şimdi Explorer anahtarını seçin, sağ tarafta boş bir alana sağ tıklatın ve Yeni ► DWORD (32 bit) Değeri'ne tıklatın. Ardından bu anahtara LockedStartLayout adını verin.


2.5- LockedStartLayout anahtarına çift tıklatın ve değerini 1 (Bir) yapın.


2.6- Yine aynı yerde boş bir alan sağ tıklatın, Yeni ► Dize Değeri'ne tıklatın. Ardından bu anahtara StartLayoutFile adını verin.


2.7- StartLayoutFile anahtarına çift tıklatın ve Değer verisi alanına 2.1 adımında XML dosyanızı (Yedeğinizi) taşıdığınız lokasyonun tam adresini yazın. Bu benim için D:\Enpedi.xml oldu.


2.8- Kayıt Defteri düzenleyicisini kapatmadan Dosya Gezgini'ni yeniden başlatın.


Bir daha açmakla uğraşmamak için yoksa bir gereklilik değil.

2.9- Başlangıç'ı kontrol edin. Yedeğinizin içerdiği düzen Başlangıç'a yüklenmiş olması gerekiyor.

Başlat menüsü
Tam ekran Başlangıç

2.10- Artık oluşturduğunuz anahtarları silebilirsiniz.


Eğer Explorer anahtarını siz oluşturduysanız direkt Explorer klasörünü silerek tek seferde işinizi halledebilirsiniz. Ancak daha önceden Explorer klasörü var idiyse o zaman sadece LockedStartLayout ve StartLayoutFile anahtarlarını silin.

Konuyla ilgili;


Arşiv

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

item